« Zpět

Pojistné podvody se meziročně zdvojnásobily, v porovnání s rokem 2008 vykazují nárůst o 450%

| 15. listopadu 2010 - 11:12 | Zprávy | Neživotní pojištění

Za první tři kvartály letošního roku odhalila Generali pojistné podovdy za 46 milionů korun. Celkový účet ale může být vyšší, protože další případy jsou v šetření a dosud nebyly uzavřeny. I tak se výše odhalených pojistných pojistných podvodů meziročně zvojnásobila.

Za první tři kvartály letošního roku odhalila Generali pojistné podovdy za 46 milionů korun. Celkový účet ale může být vyšší, protože další případy jsou v šetření a dosud nebyly uzavřeny. I tak se výše odhalených pojistných pojistných podvodů meziročně zvojnásobila.
Na konci roku můžeme očekávat 100% nárůst proti roku 2009, kdy uchráněná hodnota činila 32 milionů korun. Srovnání s rokem 2008, kdy se částka pohybovala na hranici 11,5 milionů korun a kdy ještě nebyly tolik cítit dopady hospodářské recese, je alarmující. Bude-li trend letošního roku pokračovat, dostaneme se při porovnání let 2008 a 2010 k nárůstu o 450%! Předpokládaný scénář růstu pojistných podvodů v souvislosti s ekonomickou krizí zřejmě získává svou konkrétnější podobu.
Z celkového počtu pojistných podvodů, které detektivové Generali odhalili za první tři kvartály letošního roku, spadá 52% případů do oblasti havarijního pojištění. Na dalších místech je s 27% povinné ručení a s 19% pojištění majetku. Zbývající 2% odhalených pojistných podvodů spadají do ostatních oblastí pojištění. Například u životního pojištění se s pojistnými podvody setkáváme jen výjimečně.
Nadále zůstávají nejfrekventovanější pojistné podvody u pojištění motorových vozidel, kdy se klienti snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla, na jejichž základě žádají větší odškodnění. Vyjímkou v tomto ohledu nejsou ani časově fingované a posunuté škodní události. Celosvětové statistiky uvádějí, že zhruba 14% všech hlášených pojistných událostí může být klasifikováno jako pojistný podvod, přičemž údajně až 35% pojištěnců v oblasti pojištění motorových vozidel se pokusí svou pojišťovnu podvést.
Lidé, kteří se o pojistný podvod pokusí, si možná ani neuvědomují, že se jedná o trestní čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. V případě jeho prokázání bývá zpravidla pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na zaslání „objasňovacího“ dopisu, že se vlastně nic nestalo a škoda nemusí být nahrazena.
Příklad pojistného podvodu:
Klient hlásí škodu na motorovém vozidle a nárokuje plnění z povinného ručení, které má u Generali zdarma rozšířené o krytí rizika střetu se zvěří. Zřejmě ho k tomu vede minimální spoluúčast jednoho tisíce korun a tak naaranžuje havárii včetně srnčích chlupů. Vyšetřovací tým nachází rozpory v popisu nehody a nechává u soudního znalce zhotovit posudek o původu zvířecí srsti, která se nacházela na vozidle. A výsledek? Srst pochází z obchodu s rybářskými potřebami, kde se používá na vázání mušek pro sportovní rybolov.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.