« Zpět

Pojistky „na blbost“ za 400 Kč pro celou rodinu

| 11. května 2010 - 10:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťováci mnohem častěji doporučují životní pojištění než pojistku odpovědnosti. Smlouva za stovky korun ročně jim totiž přinese minimální provizi. Pro klienty je však potřebná. Shodíte v obchodě drahou vázu, nabouráte služební vůz nebo si na schodech vašeho domu někdo zláme nohu. Měli byste nahradit škodu. Naštěstí na to existují pojistky a mohu napsat opravdu naštěstí, protože nejsou nepřiměřeně drahé.

Odpovědnost v občanském životě
Petra s Kamilem se v prodejně elektro zabrali do výběru nové lednice a na chvíli zapomněli, že s sebou mají děti. Ty mezitím uspořádaly honičku mezi regály. Když se ozval rachot, bylo jasné, že místo nové lednice budou rodiče hradit škodu.
Jak se pojistit: Ideální je pojistka na škody, které člověk způsobí v běžném občanském životě. Vztahuje se obvykle na celu rodinu toho, kdo pojistku uzavřel. Pokud tedy škodu způsobí manžel, děti, nebo dokonce váš pes (do pojištění bývá zahrnut jen jeden, kdo má psů víc, musí jim sjednat samostatnou smlouvu), škodu uhradí pojišťovna. Některé pojišťovny vezmou na milost i škodu způsobenou „svěřenými dětmi“, třeba když hlídáte nezvedené synovce. Pojištění se často sjednává spolu s pojistkou domácnosti – platíte pak méně a vše v jedné částce.
Další typické škody:
* způsobíte nehodu jako chodec
* při cyklistice někoho zraníte
* rozbijete výlohu či cizí okno
* pes zakousne sousedovi slepice
Na co dát pozor: Pozor na škody, které nezpůsobíte „jako občan“. Pokud třeba podnikatel-instalatér rozbije u klienta televizi, musí mít pojištění odpovědnosti z podnikání. Stejně tak nebude pojišťovna plnit, když škodu způsobíte někomu z rodiny. Co stojí: Asi 400 korun ročně při pojistné částce milion (věcné škody) a dva miliony (škody na zdraví).
Odpovědnost vlastníka nemovitosti
Klára bydlí ve vlastním bytě a za okna si dala truhlíky s květinami. Jeden truhlík nejspíš přetížila, spadl na ulici. Soused měl pod okny zaparkované auto a škoda na promáčknuté kapotě byla 15 000 Kč.
Jak se pojistit: Některé pojišťovny věci, které souvisejí s tím, že klient vlastní nemovitost, řadí do zvláštní kolonky a v tomto případě je třeba, aby Klára měla pojištěnu zodpovědnost držby nemovitosti.
Další typické škody:
* z vaší střechy spadne taška a něco poškodí nebo někoho zraní
*někdo na vašich schodech uklouzne a zraní se
Co stojí: Pojistka odpovědnosti majitele nemovitosti stojí přibližně 400 korun ročně při pojistné částce milion korun. Cena je hodně individuální, záleží na typu nemovitosti a třeba i výšce či patře.

Odpovědnost vůči zaměstnavateli
Jiří pracuje jako obchodní zástupce. Má k dispozici služební auto. Po nepříliš úspěšném jednání s klientem odjížděl rozčilený a nedal na křižovatce přednost. Na firemním autě byla škoda 185 000 korun, uhradí ji pojišťovna z havarijního pojištění auta, spoluúčast 10 procent chce zaměstnavatel zaplatit po Jiřím.
Jak se pojistit: Zaměstnavatel má ze zákona právo chtít nahradit škodu až do výše 4.5násobku průměrného měsíčního výdělku. V tomto případě by bylo pro Jiřího vhodné pojištění škod způsobených v pracovněprávním vztahu. Sjednat ho lze s pojistnou částkou, která představuje násobek mzdy, ale pojišťovna obvykle neplatí celou škodu, spoluúčast bývá až 30 procent.
Další typické škody:
* poškodíte klienta a zaměstnavatel mu musí uhradit škodu
* kvůli vaší nedbalosti zaměstnavateli zplesniví, shoří.... zásoby (potraviny, tkaniny, papír....)
* neopatrností rozbijete kopírku
Na co dát pozor: Máte-li v práci podepsanou hmotnou odpovědnost a uděláte manko, do pojištěných škod to nespadá. Pokud chcete být pojištěni na motorové škody (což je případ Jiřího), je třeba to na pojistce výslovně uvést.
Co stojí: Pojistka odpovědnosti vůči zaměstnavateli stojí přibližně 500 korun ročně při pojistné částce 100 000 korun, spoluúčast je 30 procent, pokud je zahrnuto řízení služebního auta, je cena 1 200 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Pracuji jako skladník v porcelánce.Nakládám a převážím palety se zbožím vysokozdvižným motorovým vozíkem.Zaměstnavatel po mě požaduje pojištění do 100000.-Kč.Proto bych se rád pojistil u vaší pojišťovny.Moje číslo mobilu 606403625.