« Zpět

Pojistku zdraží i nehoda, kterou jste nezavinili

| 19. dubna 2010 - 9:44 | Zprávy | Neživotní pojištění

Měli jste při jízdě autem nehodu, ale ne ze své viny? Možná se po prvním šoku aspoň utěšujete tím, že vám škodu zaplatí pojišťovna viníka z jeho povinného ručení a ten přijde o své bonusy při platbě pojištění. Má to ale jeden háček. Pokud je viník neznámý, tedy například z místa nehody ujel a policii se ho nepodařilo vypátrat, a nedojde přitom k újmě na zdraví, na nikom si nic nevezmete. Buď si škodu uhradíte sami, anebo, pokud máte havarijní pojištění, tak vám škodu uhradí pojišťovna. Pokud ale využijete svou havarijní pojistku, počítejte s tím, že vás to něco bude stát.


Příběh s motorkářem
To se nedávno stalo i panu Jiřímu z Prahy. Odbočoval na křižovatce, dal blinkr, ale za ním se přiřítil motorkář, vozidlo pana Jirky podjel, tedy nepočkal, až auto odbočí, ale hnal se do zatáčky, kde se ho snažil zleva předjet. Motorkář si to špatně spočítal a o šestiletý Ford Mondeo s dvoulitrovým naftovým motorem škrtnul stupačkou a řidítky.
Auto mělo poškozený levý zadní bok a zadní i přední dveře, pomačkaný plech, hluboké rýhy, sedřený lak, urvanou kliku a originální poklice. Motorkář si ani nesundal helmu, udělal sprosté gesto a ujel.
Pořiďte si povinné ručení on-line zde
Na místo nehody přijela policie, která potvrdila, že viníkem nehody je motorkář. Jenže pan Jiří si nestihl zapamatovat značku motocyklisty ani typ stroje.
Po zhruba třech měsících se „pátrání“ po viníkovi nehody odložilo. Náklady na opravu škody z větší části hradila pojišťovna z havarijní pojistky pana Jiřího, který ovšem musel zaplatit spoluúčast ve výši pěti tisíc korun.
Kromě toho mu ale pojišťovna havarijní pojištění po nehodě zvýšila zhruba o dva tisíce korun.
Podobná situace může nastat, když například přijdete na parkoviště supermarketu a zjistíte, že vám někdo mezitím, co jste nakupovali, odřel a promáčknul auto a ujel pryč a ani nezanechal žádný kontakt na sebe.
V takových a podobných případech, pokud máte uzavřenou havarijní pojistku, vám pojišťovny sice škodu z větší části následně zaplatí, protože se na ně pojistka vztahuje. Nicméně vy musíte uhradit ve vaší smlouvě sjednanou výši spoluúčasti a tato událost také následně nejspíše zvýší vaši pojistku pro následující období, protože přijdete o dosud získané bonusy nebo jejich část. Jen v některých pojišťovnách se zvýšení pojistného můžete vyhnout.
Většinou jde cena nahoru
Například ve Wüstenrot pojišťovně přijdete částečně o bonus, který získáváte za roky, které jezdíte bez nehod.
„Za každou škodu, kdy požadujete náhradu po pojišťovně, přijdete v případě havarijního pojištění o 36 měsíců bonusů z bezeškodního průběhu,“ vysvětluje Kateřina Bílá z této pojišťovny. Pokud jste tedy řidič jezdící šest let bez nehod, máte nárok na 40% bonus z maximálního 60%, které pojišťovna poskytuje po 120 měsících bezeškodního průběhu. Po nehodě vám odečtou 36 měsíců a zůstane vám 15% bonus.
Stejně postupuje i pojišťovna Allianz. „V případě, kdy je neznámý viník nehody, je klientovi opravdu snížen bonus za bezeškodní průběh pojištění, a tudíž i navýšeno pojistné v havarijním pojištění,“ potvrzuje i Pavla Paseková, vedoucí oddělení komunikace Allianz pojišťovny.
Dokládá to příkladem řidiče nové Škody Octavia 1,6 s trvalým bydlištěm v Pardubicích, který jezdí šest let bez nehod a jemuž způsobí neznámý viník škodu za padesát tisíc korun. Poškozenému řidiči by se pak pojistné v Allianz navýšilo o 1015 Kč při spoluúčasti ve výši 10 % (při minimální spoluúčasti 10 tisíc korun).
Obdobný postup uplatňuje i pojišťovna Uniqa. „Není-li patrný viník – jiná osoba, subjekt, u něhož lze nárokovat vzniklou újmu, nebo nejde-li o živelní událost hromadného charakteru, kterou nelze ovlivnit, k přehodnocení pojistky dochází vždy,“ zdůrazňuje Eva Svobodová z této pojišťovny.
Naopak klienti ČSOB Pojišťovny by tratit nemuseli. „ČSOB Pojišťovna pojistné nezvýší, pokud se jasně prokáže, že škoda byla zaviněna jiným účastníkem provozu, než je řidič pojištěného vozidla. Stejné platí i pro vandalismus či živelní události,“ říká Tomáš Hejda, tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny. To, že havárii nezavinil řidič pojištěného vozidla, buď zdokumentuje policie, anebo si zjistí stav pojišťovna.
V některých případech nejenom škodu na zdraví, ale i škodu na vozidla.
I za neznámého viníka, respektive jeho pojišťovnu, v níž má povinné ručení, hradí Česká kancelář pojistitelů. Podmínkou ale je, že věcná škoda nebo ušlý zisk přesáhly 10 000 korun a současně došlo i k závažné škodě na zdraví. Vyplývá to ze zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.
„Pokud nehodu vyšetřuje policie a byla způsobena škoda na zdraví, může se poškozený obrátit na Českou kancelář pojistitelů. Pokud však je škoda jen na majetku, kancelář ji z garančního fondu hradit nemůže. To se může stát, třeba když někdo způsobí škodu na zaparkovaném vozidle. Poškozený může využít své havarijní pojistky,“ sdělil Právu Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.