« Zpět

Pojistka přes internet? Nemusí ochránit

| 13. července 2010 - 10:51 | Zprávy | Neživotní pojištění

Chtěli jste ušetřit čas a pojistku domu nebo domácnosti uzavřeli přes počítač? Může se stát, že pojišťovna vaše nároky neuzná. Pojištění přes internet je beze sporu trendem. Zaškrtnete jen pár políček a máte hotovo. Nesmíte si však zapomenout prostudovat pojistné podmínky. 

Chtěli jste ušetřit čas a pojistku domu nebo domácnosti uzavřeli přes počítač? Může se stát, že pojišťovna vaše nároky neuzná. Pojištění přes internet je beze sporu trendem. Zaškrtnete jen pár políček a máte hotovo. Nesmíte si však zapomenout prostudovat pojistné podmínky. Se svým příběhem se na redakci obrátil čtenář Zdeněk: „Koupil jsem si starší dům, jako každý jsem si chtěl přizpůsobit bydlení svým potřebám. Začal jsem rekonstrukcí koupelny a topení.“
Jakmile Zdeněk nemovitost koupil, neponechal nic náhodě a dům si pojistil přes internet u pojišťovny Direct. Pojistku také ihned zaplatil. Z pojišťovny mu za několik dní volali, že se přijde kontrolor podívat na stav domu. Zdeněk zrovna dokončoval rekonstrukci a s návštěvou souhlasil.
„Pracovník pojišťovny říkal, že jde o formalitu, a vše probíhalo v přátelském duchu. Kontrolor si stav nemovitosti vyfotil a na žádný problém mě neupozornil. Velmi mě překvapilo, když mi za několik dní přišel dopis, že prohlídka nebyla provedena s kladným výsledkem.“
Pojištění nemovitosti můžete uzavřít zde
Pojišťovna Zdeňkovi peníze za zaplacené pojistné vrátila a navrhla mu uzavřít pojištění až po úplném dokončení rekonstrukce.
„Pojistná smlouva nabývá účinnosti zaplacením prvního pojistného a absolvováním prohlídky s kladným výsledkem. V případě pana Zdeňka nedošlo ke schválení objektu, a tedy ani k dokončení pojistné smlouvy,“ upřesňuje postup mluvčí Directu Tomáš Zavoral.

Čtěte pojistné podmínky
Problém je v tom, že pojišťovna Direct nepojišťuje nemovitosti, které procházejí nějakou úpravou. Pojišťovna si kdykoli vyhrazuje právo provést fyzickou prohlídku objektu. Rozsáhlá rekonstrukce je jednou z variant, kdy smlouvu neuzavře. Otázkou zůstává, jestli oprava koupelny a topení, kterou provedl náš čtenář, se dá vyjádřit tímto pojmem. Vše mají uvedeno v pojistných podmínkách. Problém je, že ty jsou psané klasickým malým písmem amálokdo je skutečně důkladně přečte. Pokud se pojišťujete v internetové samoobsluze, není ani nikdo, kdo by zareagoval na popis vaší aktuální situace. „Pojištění on-line s sebou nese velká úskalí pro lidi, kteří nejsou v oboru alespoň trochu znalí,“ upozorňuje odborník na pojištění Bohumír Vítovec. „Je pravda, že s takovými pojistnými podmínkami, jako má pojišťovna Direct, jsem se jinde nesetkal,“ dodává pojišťovák. Direct je jedinou pojišťovnou, která vyžaduje prohlídku objektu a pak teprve rozhodne o pojištění. Ostatní pojišťovny jen upozorňují na možnost podpojištění. V případě, že uzavřete pojistnou smlouvu na nemovitost a po nějaké době budete svůj byt rekonstruovat, zvýšíte tím jeho cenu. Měli byste si také upravit pojistnou smlouvu a částku, na kterou máte objekt pojištěn.
„Klientům doporučujeme položit si základní otázku: Na kolik si svůj domov cením, abych byl v případě extrémní události schopen pořídit si za pojistné plnění srovnatelné zázemí,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.