« Zpět

Pojistí vás proti velké vodě? Zeptejte se mapy

| 31. května 2010 - 10:16 | Zprávy | Neživotní pojištění

Chcete si pořídit dům, nebo byt v Olomouckém kraji? Ale bojíte se, že koupíte objekt v záplavovém území? Podívejte se nejdřív na internet. Najdete tam mapu s vyznačenými rizikovými územími, kterou donedávna měli v rukou jen pojišťováci. Od května je dokument zdarma k nahlédnutí i pro veřejnost. Vzhledem k tomu, že Olomouckým krajem tečou řeky Bečva a Morava, které již několikrát ukázaly svou sílu, patří region k nejrizikovějším oblastem v České republice. Pro lidi, kteří v okolí řek žijí, znamená tento fakt v podstatě dvě zásadní věci: jejich nemovitosti jsou hůře prodejné a navíc těžko pojistitelné. Mnohé ústavy s lidmi z rizikových oblastí ani smlouvu zajišťující vyplacení peněz při případné povodni nesepíšou. A pokud, tak si lidé na pojistném připlatí.

Lidé mají nyní k dispozici dosud nebývalou možnost. Pojišťovny zdarma zpřístupnily mapu s vyznačením rizikových území z hlediska povodní. Právě ona určuje, kolik lidé za pojištění domů zaplatí.

„Aby nás kvůli tomu, že bydlíme v Troubkách, nechtěli pojistit, s tím jsem se zatím nesetkala. Ovšem na pojistném budeme platit víc,“ řekla troubecká místostarostka Vladimíra Hanzlíková. Před pár dny si telefonicky zjišťovala možnosti nového pojištění svého rodinného domu. Operátor jí nejdříve vypočítal sumu, jakou by zaplatila v nezáplavové zóně. „Poté se mi omluvil, že přehlédl, že podle povodňové mapy stojí náš dům v záplavové lokalitě a vypočítal vyšší částku.“ Podobných překvapení se nyní mohou lidé vyvarovat a velikost rizika si sami předem zjistit. „Povodně se staly poměrně častým jevem, kterého se veřejnost obává,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Proto asociace zpřístupnila stejný systém, jaký využívají pojišťovny při stanovování míry rizika. Díky tomu se třeba ten, komu se bude líbit dům na Litovelsku, Olomoucku nebo Přerovsku může podívat, jak velké nebezpečí zaplavení by koupí podstupoval.
Na internetové mapě zájemcům při první orientaci pomůže barva. Zóny přecházejí od bílé přes světle a středně modrou až po nejvarovnější modrofialovou. Jestliže se obydlí nachází v bílé zóně „jedna“, může být vlastník v podstatě klidný. Z pohledu pojištění proti povodním je jeho nemovitost bezproblémová. V zónách dva a tři se již jedná o oblasti ohrožené možnou velkou vodou. A tomu odpovídají i sazby. Zahrnují většinou rizikový příplatek. „Může být různý u pojištění nemovitosti i u pojištění domácnosti. Liší se také v nabídce jednotlivých ústavů,“ upozorňuje mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Každý pojišťovací ústav má totiž možnost samostatného hodnocení rizika.
„Objekty v rizikové zóně čtyři jsou už zpravidla nepojistitelné proti povodni. Na ostatní nebezpečí se tato výluka nevztahuje,“ dodala Ackermannová. I podle pojišťovacího experta, který si nepřál být jmenován, třeba majitel objektu, do kterého se každý rok rozlije místní potok, s žádostí o uzavření pojistky proti záplavám nejspíš neuspěje. „Pojišťovny jsou podnikatelské subjekty a nemohou při uzavírání smluv jít do nepřiměřeného risku.“ Jak ale dodal mluvčí České pojišťovny Václav Bálek, ani podobné případy nemusejí být beznadějné. Lze je řešit individuálně. Pomoc najít nevýhody místa, kde člověk žije,může právě internetový průvodce pro zjištění nebezpečí povodně. Lidé jej mohli využívat už od loňského ledna. Ovšem dosud za to platili. „Statistiky nám potvrdily zájem veřejnosti o identifikaci rizikových míst, zároveň však upozornily na to, žemnohé odradila cena za získanou informaci,“ popsala Ackermannová.
Program na určení zón ohrožených velkou vodou nyní pokrývá celé území České republiky. Největších 210 měst mapuje podrobně v podobě plánů. První popud pro jeho zpracování daly už katastrofické záplavy z roku 1997. „V té době se jednalo o bezprecedentní pojistné škody v moderní historii českého pojišťovnictví,“ poznamenala Ackermannová. Pojišťovací ústavy tak potřebovaly vodítko, podle kterého by mohly začít odhadovat ohrožené lokality. K ještě větší aktivitě je přiměl rok 2002, kdy se Čechami prohnaly druhé extrémní povodně. Původní mapy specialisté na základě dalších zkušeností rozšířili o nová riziková území. „Dnes představují detailní a propracovanou informační vrstvu obohacenou také o historické povodňové rozlivy,“ poznamenala Ackermannová. Automaticky vymodelovaný dokument, který web s mapou nabízí, v současnosti využívají prakticky všechny tuzemské pojišťovací ústavy. „Jedná se o jeden z nejpokročilejších systémů na správu rizika povodně v Evropě pro účely pojišťovnictví,“ upozornila Ackermannová. Nyní vzniká verze modelu rizikových zón záplav – umožní mimo jiné také modelování záplav způsobených přívalovými dešti.
Kromě pojišťoven a soukromých osob při rozhodování o koupi či stavbě nemovitosti může mapa sloužit také realitním kancelářím, developerským firmám či obcím a krajům.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.