« Zpět

Pojištění odpovědnosti může ušetřit statisíce

| 17. října 2011 - 10:16 | Zprávy | Neživotní pojištění

V běžném životě se může velmi často stát, že neúmyslně způsobíme někomu jinému škodu na zdraví či na věci. V takovém případě se může hodit pojištění odpovědnosti za škodu. Škody na zdraví, na věcech a škody finanční, jako je ušlý zisk poškozeného, totiž mohou v některých případech jít i do statisíců či miliónů korun a bez pojištění bychom je museli uhradit sami. 

V běžném životě se může velmi často stát, že neúmyslně způsobíme někomu jinému škodu na zdraví či na věci. V takovém případě se může hodit pojištění odpovědnosti za škodu. Škody na zdraví, na věcech a škody finanční, jako je ušlý zisk poškozeného, totiž mohou v některých případech jít i do statisíců či miliónů korun a bez pojištění bychom je museli uhradit sami.
Pojištění kryje třeba případy, kdy někoho zraníme při sportu, jako je lyžování, jízda na kole či na koni, vytopíme sousedy nebo poškodíme jejich obydlí požárem, když náš pes někoho zraní či způsobí škodu kolemjdoucímu apod.
Výhodou je, že pojištění se vztahuje i na škody způsobené jiným osobám ostatními členy domácnosti či pomocníky v domácnosti a že ke škodě může dojít nejen na území ČR, ale i celé Evropy. Spoluúčast je přitom nulová.
Toto pojištění tak může například nahradit i jiná pojištění. Například pojištění domácnosti, pokud se hlavně bojíme vytopení sousedů, nebo třeba pojištění odpovědnosti za škodu vlastníka nemovitosti. Ani při cestách do evropských zemí pak nepotřebujeme pro tuto příležitost sjednávat pojištění odpovědnosti.
Pojištění se naopak nevztahuje na případy, když způsobíme škodu příslušníkům vlastní rodiny, například když synovi rozbijeme jeho kolo. Nebo nenahrazuje povinné ručení vlastníka automobilu. Pojištění se nevztahuje ani na případy, kdy za vzniklou škodu neneseme odpovědnost. Například když se naše návštěva na schodech zraní svou vlastní neopatrností.
I pro vlastníky nemovitostí

Při výběru pojištění v té které pojišťovně je třeba se detailně zajímat o rozsah pojištění a výluky z něho. Přiblížíme tento produkt na příkladu ČSOB Pojišťovny, která od 1. října zavedla nové pojištění pod názvem Naše odpovědnost. Produkt kryje odpovědnost za škodu způsobenou v běžném občanském životě a současně i odpovědnost z vlastnictví domku, bytu, chaty či chalupy.
Kromě výše uvedených konkrétních případů se tak vztahuje i na pád omítky, střešní krytiny nebo sněhu z domu na osobu či stojící auto, uklouznutí na schodech domu v zimním období, na dopravní nehodu zaviněnou psem pojištěného či škodu způsobenou dětmi třetím osobám, například rozbití zboží v obchodu.
Způsobí-li někomu škodu členové rodiny, tedy manžel, partner či děti, škoda bude rovněž uhrazena z pojištění. Podmínkou je, aby osoba, která způsobila škodu, žila s pojištěným trvale v domácnosti a společně uhrazovala náklady.
Cena pojištění se odvíjí od limitu pojistného plnění.

Kolik to stojí

V ČSOB Pojišťovně (viz tabulka) lze toto pojištění pořídit od 430 korun ročně a toto pojistné pak kryje škodu na zdraví do jednoho miliónu, škodu na věci do 500 tisíc korun a následnou finanční škodu do 250 tisíc korun.
Za sjednání on-line lze získat desetiprocentní slevu a možné jsou ještě další slevy, například když má klient v této pojišťovně sjednáno současně i další pojištění, například autopojištění.
„Volba limitu záleží na tom, jak zájemce o toto pojištění žije, kde se pohybuje a jaké škody hrozí. Například pokud někdo žije v řadovém domě, může požár vzniklý v jeho domě poškodit i domky sousední. Pokud někdo žije v bytovém domě, může vyplavit sousedy i o několik pater níže. Obdobně může vzniknout škoda, když se někdo věnuje rekreačnímu sportu, chová zvířata apod.,“ soudí tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.
Podle jeho slov v případě, že pojištěný způsobí více škod v pojistném roce, může zvolený limit pojistného plnění čerpat až do výše jeho dvojnásobku.

Je povinností předcházet škodám

Ten, kdo si pojistil svou odpovědnost za škodu, by si ale neměl myslet, že může být neopatrný a zanedbávat své zákonné povinnosti. Tak to samozřejmě není. Každý pojištěný je povinen předcházet škodám, a kdyby zanedbával své povinnosti, mohl by na to i finančně doplatit.
Například vlastník domu je povinen se starat o to, aby z jeho střechy nepadal led a sníh, který by mohl někoho vážně zranit, a předcházet tak škodám.
Zájem v Česku o toto donedávna opomíjené pojištění odpovědnosti se poměrně rychle zvyšuje. Podle Jaroslava Krále, ředitele odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny, jen za loňský rok vyřídily pojišťovny v ČR téměř 66 tisíc pojistných událostí a vyplatily přes 569 miliónů korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.