« Zpět

Pojištění domácnosti má jen třetina Čechů

| 28. listopadu 2011 - 12:14 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Pouze třetina Čechů považuje za nutné chránit svůj majetek nejen dobrými zámky či mřížemi, ale i pojištěním domácnosti. To se přitom vztahuje téměř na veškeré vybavení, jakým je na-příklad nábytek, elektrospotřebiče, audiovizuální technika, knihy, oblečení, klenoty, šperky, ale i věci v uzamykatelných nebytových prostorách užívaných výlučně pojištěným. 

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Pouze třetina Čechů považuje za nutné chránit svůj majetek nejen dobrými zámky či mřížemi, ale i pojištěním domácnosti. To se přitom vztahuje téměř na veškeré vybavení, jakým je na-příklad nábytek, elektrospotřebiče, audiovizuální technika, knihy, oblečení, klenoty, šperky, ale i věci v uzamykatelných nebytových prostorách užívaných výlučně pojištěným.
Pojištění chrání věci ve vlastnictví členů domácnosti i věci cizí, které členové domácnosti oprávněně užívají (např. věci v leasingovém nájmu). V rámci pojištění domácnosti mohou být pojištěny i stavební součásti, které tvoří vnitřní prostory bytu, jako jsou kuchyňská linka, podlahy, obklady stěn a stropů, které si vyžádaly nemalé investice.

„Kdo šetří, má za tři“ u pojištění neplatí!

Každá pojišťovna má vlastní metodiku pro výpočet pojistného, jehož výši přitom ovlivňuje hned několik faktorů. Těmi jsou především pojistná částka (celková hodnota veškerého vybavení domácnosti), plocha domácnosti, způsob zabezpečení, výše zvolené spoluúčasti a v neposlední řadě také množství pojištěním krytých rizik. Rozdíly mezi cenami pojištění se vyplatí obětovat za to, že si v případě škodní události budete schopni za vyplacené pojistné plnění obnovit domácnost po škodné události. Rozumné a úsporné může být využití akčních nabídek pojišťoven a další slevy. Ty získáte například za současné sjednání pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti. Úsporu přinese i roční frekvence plateb nebo nastavení vyšší spoluúčasti. To je částka, kterou se na úhradě škody podílí sama pojištěná domácnost.
Standard nebo nadstandard?
V oblasti pojištění domácností nabízí pojišťovny zpravidla dvě až tři varianty pojištění, které se liší množstvím pojištěných rizik, výší sublimitů a pochopitelně i výší pojistné sazby. Jednoduché varianty pojištění domácnosti se vztahují na menší množství rizik a mají omezenější sublimity To v praxi znamená např., že škody vzniklé ve vedlejších prostorách bytu (sklepy) jsou kryty v jednoduché variantě např, do 2 % pojistné částky, v komfortní variantě téže pojišťovny do 10 %. Pojištění domácnosti na vyšší pojistnou částku však mohou pojišťovny podmiňovat odpovídajícím zabezpečením bytu.

Nepodceňujte dokumentaci svého majetku!

Výsledky ankety České asociace pojišťoven ukázaly, že jen necelá čtvrtina respondentů si uchovává dokumentaci k pojištěným předmětům. Naopak 26 % dotazovaných uvádí, že nemá dokumentaci k pojištěným předmětům vůbec.

* * Jakým způsobem by měl mít klient zdokumentované pojištěné předměty?

Nejprůkaznější jsou doklady o nákupu dané věci, tj. paragony – pokladní bloky. Jejich ideální uložení je mimo pojištěnou domácnost, tak aby při škodné události nebyly znehodnoceny. V případě, že podklady klient k dispozici nemá, záleží na konkrétní pojišťovně, jakým způsob prokázání existence a hodnoty věcí bude akceptovat.

* * Jaká dokumentace je třeba k předmětům mimořádné hodnoty – šperky, starožitnosti, umělecké předměty?

K předmětům mimořádné hodnoty požadují pojišťovny zpravidla znalecké posudky a fotografie předmětů.

* * Vztahuje se pojištění na finanční hotovost? Jakým způsobem ji dokumentovat?

Hotovostní finanční prostředky mohou být součástí pojištění, ale jsou zpravidla limitovány určitou částkou. Konkrétní limit pojistného plnění za hotovost je vždy upřesněn v pojistných podmínkách.

* * Jak se postupuje v případě, že je dokumentace nedostatečná anebo schází úplně?

Pojišťovny obvykle vyžadují od klienta čestné prohlášení a výpovědi svědků. Pokud se však jedná o předměty historické nebo umělecké hodnoty, bez náležité dokumentace se při případné pojistné události neobejdete.

* * Jak postupovat v případě, kdy je z objektivních příčin třeba poškozený majetek odstranit, zlikvidovat ještě před příchodem likvidátora?
Ještě před samotným nahlášením škody na majetku je třeba v případě podezření spáchání trestního činu oznámit škodní událost Policii ČR, v případě požáru uhašeného vlastními silami, je také nutné nahlásit tuto událost Hasičskému záchrannému sboru. Vhodné je oznámit škodu co nejdříve, což lze u většiny pojišťoven udělat telefonicky, elektronicky nebo klasicky písemně nebo osobně na pobočce pojišťovny. Pokud je nezbytné z hygienických anebo bezpečnostních důvodu změnit stav způsobený pojistnou událostí ještě před příchodem pracovníka pojišťovny, nesmí klient zapomenout na důkladnou fotodokumentaci. Pojišťovna dále požaduje seznam odcizených, případně poškozených a zničených věcí.
Doba sjednání pojištění majetku
15 – let 20 17 %
více než 20 let 13 %
méně než rok 6 %
1 – 5 let 20 %
5 – 10 let 23 %
10 – 15 let 21 %
ČAP, Grafy-ti
Uchovávání dokumentace k pojištěným předmětům
neuchovává 26 %
uchovává 23 %
uchovává jen k něčemu 51 %
ČAP, Grafy-ti

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.