« Zpět

Pojištění často neodpovídá skutečné hodnotě majetku

| 22. listopadu 2010 - 10:32 | Zprávy | Neživotní pojištění

V letošním létě nás živly skutečně nešetřily. Nejednoho občana to přimělo přehodnotit svůj postoj k pojištění majetku a sjednat si pojistnou ochranu. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) se však nejedná z pohledu kvality pojistného krytí o žádný významný posun. Trend podpojištění mezi lidmi stále trvá, což znamená, že pojistná hodnota majetku, který si lidé pojišťují, neodpovídá jeho skutečné hodnotě.

V letošním létě nás živly skutečně nešetřily. Nejednoho občana to přimělo přehodnotit svůj postoj k pojištění majetku a sjednat si pojistnou ochranu. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) se však nejedná z pohledu kvality pojistného krytí o žádný významný posun. Trend podpojištění mezi lidmi stále trvá, což znamená, že pojistná hodnota majetku, který si lidé pojišťují, neodpovídá jeho skutečné hodnotě.
„Hlavní příčina přetrvávající podpojištěnosti nastává jednoznačně již v počáteční fázi procesu, tj. při výběru a sjednání pojištění,“ řekla Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání z ČAP a dodává: „Cena je na rozdíl od rozsahu pojistného krytí pro občany stále prioritním rozhodovacím kritériem.“
Vyberte si vhodné pojištění zde
Při sjednání pojistné smlouvy mají lidé stále tendence platit co nejnižší pojistné, což samozřejmě odpovídá i rozsahu pojistného krytí. V případě, že nastane škodní událost, bývají pak často zaskočeni a rozhořčeni, že jim pojišťovna odmítá poskytnout pojistné plnění.
„Celý postup je třeba obrátit,“ uvedla Kotyrová. Na samém začátku by měli spotřebitelé určit všechna svá potenciální rizika a nechat si předložit nabídky, potom až porovnat, zda je v nich skutečně zahrnuto vše a za kolik.
„Pro laickou veřejnost může být tak výběr pojištění komplikovanější a časově náročnější,“ připustila Kotyrová s tím, že energie do schůzek s pojišťovacími poradci nebo zprostředkovateli se však vyplatí a vrátí se v podobě kvalitního zabezpečení majetku.

Na jaká rizika pamatovat?
Kromě nejběžnějších živelních událostí, o kterých v poslední době slýcháme nejčastěji (povodeň či záplava, vichřice, krupobití), můžeme svůj majetek pojistit pro případ požáru, výbuchu nebo přímého úderu blesku, pádu stromů, zátěži sněhu nebo námrazy, zemětřesení, vody vytékající z vodovodního zařízení, vandalismu a odcizení věcí krádeží, vloupáním nebo loupeží předmětů.
Vždy je potřeba se podívat, zda je konkrétní riziko v základní smlouvě zahrnuto nebo zda je třeba ho připojistit. V případě připojištění se nejedná o zásadní změny v ceně pojistného, to se mnohdy navýší jen o pár desítek korun. V případě, že se člověk pojistí proti povodni a škody mu způsobí vichřice, sjednané pojištění je naprosto bez efektu a pojišťovna tuto škodu klientovi neproplatí. Každý si musí vyhodnotit sám, jestli ušetří, pokud dané riziko do pojistné smlouvy zahrne, či nikoli.

Co vše je možné pojistit?
Pojistit může občan nemovitost, domácnost i rekreační objekt, předmětem pojištění mohou být také nebytové a další prostory. Pokud chceme pojistit tzv. movitý majetek, sáhneme po pojištění domácnosti. U nemovitostí volíme pojištění budovy nebo stavby. V rámci pojištění domácnosti lze pojistit veškeré vybavení, jako je např. nábytek, elektronika, cennosti, audiovizuální technika, šperky atd. Jde zde o věci ve vlastnictví členů domácnosti nebo o věci cizí, které členové domácnosti oprávněně používají. V rámci pojištění nemovitosti si můžete sjednat pojistnou ochranu pro byt, rodinný dům, chatu, chalupu a další budovy, dále pak pro bytový dům, nebytovou jednotku či stavbu.
Smlouvu je nutné aktualizovat!
Jedna z nejčastějších chyb, které se lidé dopouštějí v pojištění majetku, je podle ankety ČAP nedostatečná aktualizace pojistných smluv. Celkem 62 % dotázaných své pojistné částky nikdy neupravilo, a přitom rovná polovina dotázaných měla svůj majetek pojištěn déle než deset let. Tato větší polovina nepomyslela nikdy na to, že se cena jejich majetku s léty mění a že je moudré své investice do něj zohlednit. Ti, co si tuto skutečnost uvědomili, pak přiznali, že je pro ně primární
Platit co nejnižší pojistné a nevěděli, že rozdíly mezi cenami pojištění se obvykle pohybují v řádech desítek korun měsíčně. Nepatrně vyšší pojistné se rozhodně vyplatí obětovat za to, že si v případě škodní události budeme schopni za vyplacené pojistné plnění vrátit domácnost nebo dům do původního stavu.
Na čem závisí cena pojistného?
Cena pojištění je zpravidla ovlivněna mnoha faktory, jakými jsou zejména: výše sjednané pojistné částky nebo limit pojistného plnění, náhrada škody v nových nebo časových cenách, rozsah pojištěných rizik, lokalita místa pojištění (stupeň rizika povodně), lokalita – riziko odcizení, mechanické zabezpečení proti povodni v rizikovějších zónách, protipožární zabezpečení, zabezpečení objektu proti dalším rizikům a výše spoluúčasti (tu si klient zpravidla určuje sám). Pozitivním směrem mohou cenu ovlivnit bonusy za bezeškodní průběh a v případě pojištění rozestavěné nemovitosti to může být např. „sleva za rozestavěnou nemovitost“.
Cena jednotlivých variant pojištění se může lišit desítkami korun měsíčně, které se však vyplatí obětovat za adekvátní pojistnou ochranu. Nezapomeňte, že každý objekt má svou „povodňovou zónu“. Zatímco v zóně 1 nehrozí nebezpečí povodně a je z pohledu pojištění proti tomuto riziku bezproblémová, zóna 4 je zpravidla pro riziko povodně nepojistitelná anebo pojistitelná jen za specifických podmínek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.