« Zpět

Pod lupou: Pojistka dopravních pokut Kryštof

| 13. prosince 2011 - 11:34 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovna Slavia nabízí pojištění proti dopravním pokutám. Inzeruje, že pojistka uhradí dopravní pokuty ve správním řízení, zmírní finanční ztrátu při odebrání řidičského průkazu, zajistí úhradu právních služeb. To stojí ve variantě Ekonomik: 

Pojišťovna Slavia nabízí pojištění proti dopravním pokutám. Inzeruje, že pojistka uhradí dopravní pokuty ve správním řízení, zmírní finanční ztrátu při odebrání řidičského průkazu, zajistí úhradu právních služeb. To stojí ve variantě Ekonomik:
* Pojištění přestupků, pojist. částka 100 000 Kč, pojistné 1 500 Kč.
* Pojistka odevzdání ŘP, pojistná částka 36 500 Kč, pojistné 1 350 Kč.
* Pojištění právních služeb, pojist. částka 10 000 Kč, pojistné 880 Kč.
Při sjednání přes internet vám započtou slevu 15 procent, pokud v prvním roce neuplatníte z pojištění žádnou škodu, sleví vám pojišťovna 30 procent z ceny a po dvou letech bezeškodného průběhu budete platit jen polovinu. Při pokutách přestupků však počítejte se spoluúčastí 2 000 korun.
Nejprve si musíte uvědomit, že jde jen o pokuty ve správním řízení. Tedy žádný bloček a proti němu peníze, pak si částku nechat proplatit. Je třeba vše sepsat, riskovat vyšší pokutu, dostavit se na úřad... Navíc poškozený nemůže chybu prostě uznat, v případě, že bude shledán vinným z přestupku, musí podat takzvaný opravný prostředek.
Pojištění má i jiná omezení - týká se například pouze pokut, za které vám policisté připíší body. Takže, když třeba zaplatíte tisícovku za jízdu bez platné autolékárničky, od pojišťovny neuvidíte ani korunu. Pojištění se též nevztahuje na újmu vzniklou v přímé souvislosti s vadou auta, pokud mohla nebo měla být pojištěnému známa. Jednoduše řečeno, když dostanete pokutu za to, že pneumatiky nemají předepsanou hloubku vzorku, budete mít smůlu.
Stejně tak vám nezaplatí, když pokuta nebude uložena vám, ale třeba manželce, když jedete pod vlivem alkoholu či bez řidičského průkazu. Když zmíněnou dvoutisícovou spoluúčast porovnáte s výlukami a tabulkou pokut, vyjde vám, že pojistka je vhodná zejména pro následující případy: řízení vozidla s jinou než přidělenou registrační značkou, překročení povolené rychlosti o 50 (v obci 40) km/h, předjíždění tam, kde je to zakázáno, otáčení na dálnici, jízda v protisměru a couvání tam, kde to není dovoleno. Za tato pochybení jsou pokuty, jejichž dolní hranice začíná na 5 000 korunách. Na ostatní se pojistka buď nevztahuje, nebo je u nich dolní hranice pokuty 2 500 korun. Po započtení ceny pojistky a spoluúčasti se vám celá ta anabáze nejspíš ani nevyplatí.
Jako dárek k povinnému ručení je možná lákavá, ale ani tehdy nezapomeňte, že když nesplníte podmínky (a třeba zaplatíte pokutu na místě, protože uznáte pochybení), pojišťovna vám nezaplatí nic.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.