« Zpět

Počet vozů pojištěných na povinné ručení letos stoupl o 87.000

| 7. listopadu 2011 - 11:53 | Zprávy | Neživotní pojištění

Praha 6. listopadu (ČTK) - Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v prvním pololetí 2011 o 87.000 na 6,72 milionu aut. Na svých webových stránkách to uvedla Česká kancelář pojistitelů (ČKP). 

Praha 6. listopadu (ČTK) - Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v prvním pololetí 2011 o 87.000 na 6,72 milionu aut. Na svých webových stránkách to uvedla Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Počet registrovaných vozidel činil zhruba 7,2 milionu.
Největší nárůst počtu smluv letos zaznamenaly pojišťovny Allianz (44.000), Slavia (23.000) a Česká podnikatelská pojišťovna, které přibylo 21.000 smluv. Na 37.000 pojištěných vozidel ubylo podle údajů ČKP České pojišťovně.

Allianz přisuzuje svůj nárůst tomu, že její povinné ručení prý obsahuje nejvíc havarijních rizik. "Motoristé přestávají považovat povinné ručení za nutné zlo, ale hledají v něm i další služby," podotkl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. "Počet vozidel, která jsou pojištěná u ČP historicky dlouhodobě klesal. Od letošního ledna ale zaznamenáváme stabilizaci portfolia pojištěných vozů a v posledních měsících také první příznaky opětovného růstu," řekl ČTK mluvčí největší tuzemské pojišťovny Tomáš Zavoral.

Ceny povinného ručení letos klesly stejně jako v loňském roce v průměru meziročně o šest procent. ČKP zlevnění pojistek přisuzuje zostření konkurenčního boje pojišťoven. Tento vývoj je ale podle kanceláře v příkrém rozporu s výrazným nárůstem škod v povinném ručení. Průměrné pojistné pro hlavní skupiny osobních automobilů za poslední tři roky kleslo dokonce o 21 až 26 procent.

"Špatnou zprávou pro pojišťovny je to, že povinné ručení se stává ztrátovým a že si budou muset lámat hlavu, jak ztrátu z povinného ručení financovat," uvedl nedávno výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec. Zda a jak se budou pojišťovny schopny se ztrátou z povinného ručení vyrovnat, bude podle něj záviset na řadě faktorů, zejména na jejich finanční a kapitálové vybavenosti. Mezi hlavní příčiny poklesu cen povinného ručení patří cenová válka mezi pojišťovnami, souhlasil analytik Broker Consulting Jan Lener.

V první polovině letošního roku šetřila česká policie 34.528 nehod, což je o tři procenta meziročně méně. Počet nehod se zraněním nebo úmrtím se zvýšil o čtyři procenta na 9076 nehod. Zároveň rostla průměrná finanční hodnota škody na zdraví, která letos stoupla na 532.000 Kč. Eskalace škod na zdraví má podle analýzy ČKP výrazný dopad na nárůst celkového ročního objemu škod z povinného ručení, který loni vystoupal na 13,9 miliardy Kč a je zhruba dvojnásobný než před deseti lety.

Povinné ručení poskytuje nyní 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy je stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí svým klientům čím dál víc možností připojištění k povinnému ručení, nabízejí též různé slevy. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Česká kancelář pojistitelů je profesní organizací pojišťoven, které poskytují takzvané povinné ručení. Spravuje garanční fond, z něhož hradí poškozeným škody, jež jim byly způsobeny nepojištěnými vozidly. Kancelář následně tyto škody vymáhá po řidičích a vlastnících nepojištěných vozidel.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.