« Zpět

Počet odhalených podvodů u Kooperativy vzrostl 20 procent

| 25. dubna 2013 - 11:22 | Zprávy | Neživotní pojištění

V prvním čtvrtletí 2013 Kooperativa zaznamenala 112 pokusů o pojistný podvod v celkové výši 33 milionů Kč. Oproti stejnému období roku 2012 se jedná o navýšení o cca 20 %. Největší výskyt pojistných podvodů Kooperativa dlouhodobě registruje v Praze a středních Čechách, na severní Moravě, Mostecku nebo Ústecku. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří východní Čechy a kraj Vysočina.

 

Oproti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovaly podvody u pojištění motorových vozidel, šetřili detektivové pojišťovny Kooperativa obdobný počet případů také v pojištění majetku. Jednalo se zejména o fingované požáry, a to jak u soukromých osob, tak podnikatelů. 
 
„Zejména u podnikatelských subjektů, registrovali jsme vyhořelé provozovny nebo sklady, se velmi často jednalo o pokus řešit takto finančních problémy firmy. Podobný motiv měl i případ soukromého majitele, který nemovitost nemohl dlouho prodat. Zřejmě si myslel, že z pojistky získá peníze snadněji,“ říká Jaroslav Chvosta, vedoucí Odboru prevence a šetření v pojišťovně Kooperativa.
 
V poslední době se množí také podvody s uzavíráním smluv. „Zaznamenali jsme například antidatování pojistných smluv při náhlých živelních událostech. Několik takových pokusů jsme v souvislosti s tíhou sněhu zjistili i v prvním čtvrtletí 2013,“ uzavírá Jaroslav Chvosta. 
    
Tresty u pojistných podvodů nejsou malé. Když je způsobena pojistným podvodem větší škoda, může jít o 1 rok až 5 let, v případě organizované skupiny to může být 2 až 8 let a když je způsobena pojistným podvodem škoda velkého rozsahu, může dokonce jít o 5 až 10 let odnětí svobody. Novelizované znění zákona o pojišťovnách také poprvé zavedlo i trestní sazbu za opakovaný podvod. Kdo páchá pojistné podvody opakovaně, může počítat s trestem od šesti měsíců až do tří let.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.