« Zpět

Počet nových uzavřených pojistných smluv letos poklesl

| 20. listopadu 2009 - 11:01 | Zprávy | Neživotní pojištění

Na českém trhu, bohužel, nejsou oficiálně k dispozici objemy nových obchodů za jednotlivé pojišťovny, protože je tyto nezveřejňují. Nový obchod je přitom klíčovým indikátorem vývoje na trhu životního pojištění a je standardně k dispozici v řadě jiných zemích EU, ale ne v ČR. U nás je oficiálně k dispozici pouze předepsané pojistné. To je celkové pojistné, které pojišťovna předepíše všem klientům, ať novým, tak stávajícím, a objemy nového obchodu můžeme pouze odhadovat z meziroční změny předepsaného pojistného.

GENERÁLNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ:
* Aviva se zaměřuje výlučně na životní pojištění. Jak je na tom podle vás tato část pojistného trhu v ČR?

* Co se na tomto trhu děje?
Růst předepsaného pojistného v životním pojištění z minulých let se letos výrazně zpomalil. Znamená to, že objem nového obchodu na českém trhu určitě meziročně poklesl. Nevíme přesně o kolik, můj odhad je v řádu deseti až dvaceti procent, v některých případech dokonce až o třicet procent. To je u jednotlivých pojišťoven rozdílné. V každém případe jde o významný pokles.
* Ale údaje České asociace pojišťoven za letošní třetí čtvrtletí hovoří o celkové stabilitě trhu. Třeba objem předepsaného pojistného za životní pojištění rostl meziročně o čtyři procenta...
Trh životního pojištění je určitě výrazně stabilnější než některé jiné segmenty trhu finančních služeb. Ale finanční krize a ekonomická recese trh životního pojištění bohužel také zasáhla, byť méně. I meziroční změna předepsaného pojistného je velmi zavádějícím ukazatelem bez hlubší analýzy. Nárůst předepsaného pojistného na trhu o čtyři procenta v sobě naopak skrývá pokles nového obchodu, jen musíme statistikám dobře rozumět.
* A jak jste na tom nyní vy?
S potěšením vnímáme, že se v druhé polovině letošního roku situace výrazně otočila k lepšímu. Je to i díky tomu, že se nám podařilo rozšířit spolupráci v oblasti externích obchodních kanálů. Ve druhém letošním pololetí už zaznamenáváme nárůst počtu nových smluv v životním pojištění proti loňskému roku o čtvrtinu. Celý trh životního pojištění však letos zaznamená podle mého názoru pokles nového obchodu.
* Jak to vypadá s životním pojištěním v jiných zemích? Třeba v těch, kde působíte.
Vývoj hodně závisí na ekonomické situaci v jednotlivých státech. Například v sousedním Polsku, které je na tom hospodářsky velice dobře, se pojistný trh chová letos poměrně stabilně. Na druhé straně Maďarsko, velmi postižené krizí, zaznamenává v životním pojištění hluboký propad.
* A co váš domácí, tedy britský trh?
Britský trh je největším trhem životního pojištění v Evropě, je zhruba tak veliký jako francouzský a německý dohromady. A z tohoto evropského dominantního trhu máme přesná čísla z letošního prvního pololetí. Pokud se podíváme na šest největších britských pojišťoven, všechny zaznamenaly pokles nových obchodů od deseti do čtyřiceti procent.
* Co z tohoto vývoje vyvozujete?
Téměř všechny evropské pojistné trhy letos v novém obchodu životního pojištění postihl pokles. Stabilní je poptávka po krytí rizik smrti, nemoci či úrazu, podstatný pokles zaznamenalo především životní pojištění spořicího typu. Ale ve druhé polovině letošního roku jsou už celkově na tomto trhu ve většině zemí patrny známky oživení.
* Britská Aviva, pátá největší světová pojišťovací skupina, nedávno vstoupila na newyorskou burzu. Proč se tomu věnovala taková pozornost?
Nyní je přes dvacet procent akcionářů skupiny Aviva z USA a i samotný americký trh je pro ní strategicky významný. Před několika lety zde skupina udělala významnou akvizici a na tomto trhu hodlá být velice aktivní. Teď se s akciemi Aviva tedy obchoduje nejen v Londýně, ale i v New Yorku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.