« Zpět

Po dvou letech stagnace pojistný trh opět roste

| 15. dubna 2011 - 10:32 | Zprávy | Neživotní pojištění

Snižuje se však celková propojištěnost občanů a přetrvává podpojištěnost jejich majetku. Pojistný trh dosáhl v loňském roce pozitivních výsledků, některé dílčí údaje ale vypovídají také o negativních jevech. Více nám o tom v rozhovoru řekl Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP).

Snižuje se však celková propojištěnost občanů a přetrvává podpojištěnost jejich majetku. Pojistný trh dosáhl v loňském roce pozitivních výsledků, některé dílčí údaje ale vypovídají také o negativních jevech. Více nám o tom v rozhovoru řekl Tomáš Síkora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP).
* Výraznější dynamiku růstu v oblasti pojistného trhu potvrdily výsledky za loňský rok, které ČAP zveřejnila koncem ledna. Můžete je podrobněji okomentovat?
Zatímco objem předepsaného pojistného v posledních letech více méně stagnoval anebo velice mírně rostl, došlo v loňském roce k 8% nárůstu celkového předepsaného pojistného. Dynamiku růstu vytvořilo opět především jednorázové pojistné. Silný trend prodeje produktů s jednorázově placeným pojistným, které se výraznou měrou podílí na 19% meziročním růstu předpisu v oblasti životního pojištění, byl patrný v průběhu celého minulého roku. Ze srovnání dynamiky obchodní produkce počtu nových smluv s celkovým počtem spravovaných smluv životního pojištění ale vyplývá, že se v životním pojištění i přes tempo růstu nových smluv snižuje celková propojištěnost občanů, přestože průměrná pojistná částka na novou smlouvu je vyšší. Úbytek celkového počtu pojištěných osob v životním pojištění také svědčí o tom, že běžnou ochranu rizik má stále méně občanů.
* Jaké změny nastaly v neživotním pojištění?

To, bohužel, v loňském roce stagnovalo, a to prakticky ve všech svých základních typech s výjimkou pojištění podnikatelů. Je smutné, že dostatečným varováním nebyly ani živelní události, které nás minulý rok provázely. Podpojištění majetku občanů stále přetrvává, přesněji pojistná hodnota neodpovídá skutečné hodnotě pojištěného majetku.

* Co se děje v pojištění motorových vozidel?

Pokles předpisu u pojištění motorových vozidel je hlavním důvodem stagnace neživotního pojištění, už z toho důvodu, že představuje rovnou polovinu jeho objemu. Přestože do pojištění odpovědnosti z provozu vozidla vstoupilo bezmála o 100 tisíc vozidel více než v předchozím roce, celkové předepsané pojistné pokleslo téměř o 7 %. Tento nepoměr jasně dokumentuje aktuální dění na trhu. Jak už jsem nejednou zmínil, současný trh je v této oblasti vysoce konkurenční a pojišťovny jsou nuceny o každého zákazníka tvrdě usilovat. Výsledkem tlaku motoristů na co nejnižší cenu, která představuje hlavní rozhodovací kritérium při sjednání pojištění, je často nižší úroveň pojistné ochrany, a to zejména v havarijním pojištění. V kontextu toho může docházet k nespokojenosti klientů se sjednanými produkty.

* Jak by, podle vašeho názoru, měli motoristé postupovat při výběru svého autopojištění?

Stejně jako při výběru všech ostatních pojistných produktů, i když se jedná „jen“ o ochranu vozidla. Pojištění by nám ve svém principu mělo pomoci v případě pojistné události čelit jejím finančním dopadům, a to, pokud možno, v odpovídající výši. Majitel vozidla by si tedy měl v první fázi stanovit rozsah očekávané pojistné ochrany. Měl by proto vyhodnotit a definovat všechna potenciální rizika, která chce mít pojištěná, včetně rozsahu asistenčních služeb nebo výše spoluúčasti. Až poté je čas pro samotné porovnání nabídek. Zde lze přihlížet k případným připojištěním a k ceně, popřípadě dalším bonusům nabízeným za sjednání. Průzkum veřejnosti, který předcházel letošní komunikační kampani, ukázal, že zásadní chyby při sjednávání pojištění se dopouští 70 % motoristů. Číslo, bohužel, souvisí s celkovou úrovní finanční gramotnosti v ČR a ta se přes veškeré snahy zapojených institucí zvyšuje jen velmi pozvolna. Přiznejme si otevřeně, že přečíst si pojistné podmínky nebo pojistnou smlouvu před jejím podpisem a porozumět dané problematice je pro většinu Čechů stále více než náročné.

* K zvyšování finanční gramotnosti mají přispívat komunikační kampaně ČAP. Letos tedy přišla na řadu motorová vozidla?

Komunikační kampaně jsou jen částí našich celoročních komunikačních aktivit. Letošní kampaň jsme skutečně věnovali motorovým vozidlům, zejména havarijnímu pojištění a jeho principům. Již z předběžných průzkumů vyplynulo, že ne každý motorista zná zásadní rozdíly mezi havarijním pojištěním a pojištěním odpovědnosti z provozu vozidla či ví, jaká rizika kryje havarijní pojištění. Jsem si jistý, že kampaň měla svůj smysl. Opět nezůstalo pouze u informativně-edukativní části o nabízených produktech. Nedílnou součástí kampaně byla i řada praktických informací, zajímavostí a doporučených postupů, jež pomohou občanům usnadnit a řešit nastalou pojistnou událost či zjednodušit následný proces její likvidace. Za využití statistik a konkrétních modelových případů jsme se pokusili objasnit či vyvrátit dlouhodobě zažité mýty a polopravdy.

* V rámci zahájení kampaně jste spustili webovou stránku www.jaksepojistit. cz. Jaké informace tam lze získat?

Ano, v rámci únorové kampaně jsme letos připravili webové stránky www.jaksepojistit. cz, a dali tak veřejnosti k dispozici nezávislý a podrobný zdroj aktuálních informací nejen o pojištění motorových vozidel, ale i o pojištění majetku a životním pojištění. V každé sekci uživatelé najdou spoustu rad a doporučení nebo odpovědí na nejčastější dotazy z dané oblasti pojištění. Pro srozumitelnost jsou informace doplněny konkrétními příklady. Statistiky návštěvnosti webu nás ujistily o tom, že k jednotlivým tématům předkládáme ucelené a srozumitelné informace, které veřejnost dokáže ocenit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.