« Zpět

Platíte moc za ručení? Pohrozte odchodem

| 3. listopadu 2011 - 12:25 | Zprávy | Neživotní pojištění

PRŮZKUM: drtivá většina nespokojených řidičů si dokázala u pojišťoven vyjednat nižší sazby. Jezdíte už léta bez nehody, ale cena vašeho povinného ručení i tak stoupá? 
Pak jste ukázkový příklad řidiče, který by neměl mlčet, ale konat. Když se totiž rozhodnete pojišťovnu změnit, ušetříte. 

PRŮZKUM: drtivá většina nespokojených řidičů si dokázala u pojišťoven vyjednat nižší sazby. Jezdíte už léta bez nehody, ale cena vašeho povinného ručení i tak stoupá? Pak jste ukázkový příklad řidiče, který by neměl mlčet, ale konat. Když se totiž rozhodnete pojišťovnu změnit, ušetříte.
Dokazuje to nedávný průzkum nezávislé agentury IBRS, z něhož vyplývá, že 71 procent lidí, kteří se rozhodli pro změnu pojišťovny, získalo výhodnější podmínky. „A to nehledě na to, zda ke konkurenci skutečně přestoupili, nebo si je jejich stávající pojišťovna získala novou, výhodnější smlouvou,“ doplnil Tomáš Horejsek z agentury IBRS. Průzkum ostatně potvrzují i zkušenosti řady pojištěnců. Příkladem může být šestadvacetiletá Gabriela z Prahy. Ačkoli nikdy nebourala a u své pojišťovny už byla více než čtyři roky, cena pojistky jí stále narůstala. Šla tedy cestou změny.
Těsně před podpisem s novou firmou jí ale její pojišťovna znenadání nabídla výraznou slevu, díky níž ušetřila na pojistném až čtvrtinu. „Ušetřila jsem více než tisícovku a dostala jsem se pod ceny konkurence. Poté už nebyl důvod měnit,“ říká Gabriela, která nechtěla zveřejnit celé jméno.
Pojišťovny se taktikou nouzového vyjednávání ceny nijak netají a poukazují na to, že stejné praktiky využívají zcela běžně i mobilní operátoři. „Je to standardní proces, který přichází ve chvíli, kdy je u nás klient nespokojený. Snížení ceny je způsobem, jak ho u firmy udržet,“ tvrdí Jan Marek z odboru komunikace České pojišťovny.
A čeští řidiči na slevy slyší. Cena je pro ně nejdůležitější kritérium, které berou při sjednání nové pojistky v potaz. Podle Jolany Ackermannové z České asociace pojišťoven se cenou řídí více než 70 procent motoristů.
Těží z toho především méně zavedené pojišťovny, které jsou s cenami nejníže a které zaznamenávají vysoké nárůsty klientů. Rostou ale i pojišťovny sázející na šíři služeb. Pohyb mezi pojišťovnami na českém trhu je v současné době velmi živý. Nejúspěšnější pojišťovny dokážou za půl roku nalákat přes 40 tisíc klientů, jiné za stejné období přes třicet tisíc zákazníků ztratí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.