« Zpět

Plán: „povinné ručení“ pro domy

| 29. listopadu 2010 - 11:21 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovny tlačí na stát, aby zavedl povinné pojištění proti živelním událostem pro všechny majitele rodinných domů. Týkalo by se to zhruba 700 tisíc domácností, které dnes tuto pojistku nemají. Za to pojišťovny nabízejí, že přestanou rozšiřovat zátopové zóny a poskytnou ochranu i vlastníkům dnes nepojistitelných staveb. 

Pojišťovny tlačí na stát, aby zavedl povinné pojištění proti živelním událostem pro všechny majitele rodinných domů. Týkalo by se to zhruba 700 tisíc domácností, které dnes tuto pojistku nemají. Za to pojišťovny nabízejí, že přestanou rozšiřovat zátopové zóny a poskytnou ochranu i vlastníkům dnes nepojistitelných staveb. Ty dnes tvoří pět procent z celkového počtu 1,6 milionu. Tedy 80 tisíc.
Kdyby bylo totiž pojištěno více domů, i těch, které nejsou přímo v záplavových oblastech, pojišťovnám by se rozložilo riziko. Lidé z relativně bezpečných oblastí by tak ale prakticky přispívali na pojistky domů v zátopových zónách. „Dál by platilo, že kdo bydlí na kopci, zaplatil by méně. Podle našich propočtů by průměrné pojistné nepřekročilo tisícovku ročně,“ řekl Tomáš Síkora z České asociace pojišťoven.
Důvodem těchto snah jsou rostoucí škody způsobené rozmary počasí, které letos přesáhly devět miliard korun. Velké zajišťovny pojišťovnám zdražují a některá živelní rizika odmítají krýt. Pojišťovny varují, pokud stát něco neudělá,počet nepojistitelných staveb dál poroste.
Ministerstvo financí se na návrhy zatím netváří vstřícně. „Jsme v začátku diskusí. Nezdá se nám, že bychom opatření chtěli podpořit. Není to na pořadu dne,“ řekla náměstkyně ministra financí Klára Król.
1,5 MILIONU korun by podle návrhu pojišťoven byla minimální částka, na kterou by si majitel mohl dům pojistit. Průměrné roční pojistné by nepřesáhlo

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.