« Zpět

Padesát korun za den bez pojištění. Statisíce za nehodu

| 13. října 2010 - 10:11 | Zprávy | Neživotní pojištění

Když padesátiletý majitel Peugeotu 306 loni v prosinci vytáhl ze své poštovní schránky upomínku od pojišťovny, že dluží na povinném ručení, mávl nad listem rukou. Nebo neměl před Vánocemi peníze na rozhazování, možná jen zapomněl. Rozhodně pojištění svého vozu nezaplatil, a dostal se tak do statistik České kanceláře pojistitelů. 

Když padesátiletý majitel Peugeotu 306 loni v prosinci vytáhl ze své poštovní schránky upomínku od pojišťovny, že dluží na povinném ručení, mávl nad listem rukou. Nebo neměl před Vánocemi peníze na rozhazování, možná jen zapomněl. Rozhodně pojištění svého vozu nezaplatil, a dostal se tak do statistik České kanceláře pojistitelů. Na konci ledna mu pojištění kvůli dluhu zaniklo, o tři měsíce později už ho kancelář písemně vyzvala, aby zaplatil sankci – zhruba 4,5 tisíce korun. Tedy padesát korun za každý den, kdy jezdil po silnicích bez pojištění.
Ale i tato výzva dopadla stejně jako předchozí upomínka – založená nebo v odpadkovém koši.
Výše pokuty každý den stoupala, ale ani tento fakt nedonutil motoristu, aby zaplatil. Naopak. Nereagoval ani na další upomínku z letošního června.
Škody zaplatí pojišťovna nebo vy
Jen pár dní nato, první letní den 21. června, zavinil nehodu. Ještě se pak pokusil narychlo sjednat pro svůj vůz pojištění, ale už bylo pozdě.
Pořiďte si vhodné pojištění on-line zde
I když šlo jen o trochu pomačkané plechy, škoda na autě, do něhož narazil, se vyšplhala na 38,5 tisíce, které musí zaplatit ze svého. K tomu se připočítává 10 tisíc za pět měsíců, kdy povinné ručení neplatil. Skoro padesát tisíc nyní vlastník peugeotu splácí. „Částky vyplacené poškozeným mohou být i v řádech desítek milionů. Stoupá totiž výše odškodného za zranění či smrt při nehodách,“ dodává výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.