« Zpět

Pád ledu: škody vyfoťte

| 20. ledna 2010 - 11:39 | Zprávy | Neživotní pojištění

Vrátíte se k zaparkovanému autu a už zdálky to vidíte: je zavalené sněhem, má promáčknuté plechy, dokonce vyražená okna. Podobné „překvapení“ zažily v posledních dvou dnech desítky řidičů v celé republice. A pokud jejich auto nezdemoloval sníh zrovna ze střechy jejich vlastního domu, mohou žádat odškodnění.

Co dělat, když vaše auto rozbije rampouch? A když si zlomíte nohu na neuklizeném chodníku?
Vrátíte se k zaparkovanému autu a už zdálky to vidíte: je zavalené sněhem, má promáčknuté plechy, dokonce vyražená okna.
Podobné „překvapení“ zažily v posledních dvou dnech desítky řidičů v celé republice. A pokud jejich auto nezdemoloval sníh zrovna ze střechy jejich vlastního domu, mohou žádat odškodnění.
A stejně tak lidé, kterým sníh nebo rampouch spadl na ulici přímo na hlavu nebo do kočárku na jejich dítě a jsou zraněni.
Za padající těžký a mokrý sníh a také mnohem nebezpečnější, až několik kilogramů vážící a i metr na délku měřící rampouchy totiž nesou odpovědnost majitelé nemovitosti, z níž spadnou. Lépe řečeno, nesou odpovědnost za škody či zranění, která způsobí.
Majitelé nemovitostí mají totiž povinnost sníh a rampouchy ze střech odstranit. A pokud to nejde – například proto, že by to bylo i pro ně nebezpečné – měli by na ohrožení alespoň upozornit. Jak postupovat? 1. Poškozené auto či zranění padajícím ledem Pokud najdete poničený vůz, hned ho vyfoťte – stačí třeba mobilním telefonem. Škodu zdokumentujte nejlépe ze všech stran. Z pořízených snímků by mělo být zřejmé, že poškození auta opravdu způsobil sníh či led.
V ideálním případě si sežeňte svědky, kteří vše dosvědčí.
Poté zjistěte, kdo je majitelem domu, ze kterého se na vaše auto sesypala kila sněhu. A zkuste se s ním domluvit, společně kontaktujte vaši pojišťovnu. Některé pojišťovny vám dokonce poradí na bezplatných linkách, kde můžete škodu nahlásit.
Pokud máte sjednané havarijní pojištění, peníze pojišťovna proplatí co nejdříve a pak je bude vymáhat od majitele nemovitosti. Pojištění proti pádu předmětu na auto má navíc většina pojišťoven v základním balíčku havarijního pojištění.
I kdybyste majitele nesehnali, můžete začít auto opravovat. Ale jen pokud máte škodu pečlivě zdokumentovanou. „Jde-li o škodu na majetku, má poškozený právo na náhradu škody po dobu tří let,“ říká Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.
Stejný postup je v případě lehčího úrazu, v tomto případě je však svědek celé události lepší než fotografie. Podle Dagmar Koutské z České pojišťovny nemusíte volat policii, stačí se domluvit s majitelem domu a pojišťovnou. Pokud vás kus ledu zraní těžce, kontaktujte po návštěvě nemocnice policii.
2. Zranění kvůli sněhu na chodníku Když jdete po chodníku, uklouznete a zlomíte si nohu, máte také právo na odškodné. Ale opět to musíte prokázat. Takže i když zlomenina pravděpodobně bolí, než přijede sanitka, sežeňte si kontakty, nejlépe adresy, telefony na svědky, kteří pád viděli a dosvědčí vám ho. Pokud tam žádní nejsou, místo alespoň vyfoťte.
Pak jeďte do nemocnice...
Se sádrou a už bez bolesti pak můžete kontaktovat obecní či městský úřad. Odpovědnost za stav chodníků totiž už nenesou majitelé přilehlých nemovitostí. Škodu vám mohou pojišťovny proplatit i z vašeho úrazového nebo havarijního pojištění. Je to nejrychlejší a nejjednodušší varianta.
Ale pojišťovny znovu zdůrazňují: aby mohly peníze zpětně vymáhat od majitele z odpovědnostní pojistky nebo od obce či města, potřebují fotografii nehody, popřípadě svědky zranění, a pokud možno i kontakt na majitele nebo správce domu nebo chodníku.
„Pokud se jedná o zranění, má poškozený právo na náhradu škody po dobu deseti let,“ říká Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny. Při podobném úrazu má zraněný podle zákona nárok na náhradu za bolestné, v případě trvalých následků na náhradu za ztížené společenské uplatnění, náhradu za ztrátu na výdělku nebo příjmu a náhradu za náklady na léčení, například poplatky u lékaře nebo výdaje na rehabilitaci. 3. Rady pro majitele nemovitostí Majitelé domů nesou za sníh či led na střechách odpovědnost. Měli by tedy zajistit, aby z nich nevisely nebezpečné ledové převisy nebo aby sesouvající se sníh nepoškodil zaparkovaná auta. Zavolat hasiče nebo specializovanou firmu. Ne vždy však přijedou včas.
Pokud se něco stane, musí škodu nebo „bolestné“ uhradit majitel ze své odpovědnostní pojistky. Odborníci proto majitelům doporučují pojistky uzavřít. Jinak totiž budou škodu platit ze svého.
Mají-li pojistku a sníh z domu poškodí cizí auto, měli by ihned škodu nahlásit. „Jestliže zanedbají nějaké své povinnosti, může se stát, že pojišťovna škodu odmítne hradit,“ varuje Milan Káňa z Kooperativy. A dodal, že i když má majitel sjednané pojištění, je povinen předcházet hrozícím škodám.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.