« Zpět

Období chodníkových úrazů je tu. Počet těchto zranění rok od roku roste

| 29. listopadu 2013 - 18:19 | Zprávy | Neživotní pojištění

V průběhu zimy se to stane snad každému. Vyjdete z domu a bác, uklouznete po ledovce. V lepším případě si oprášíte oblečení a jdete dál. Bohužel ale rok od roku roste počet případů, kdy si lidé takto mohou způsobit i vážná zranění. Ze statistik ČSOB Pojišťovny vyplývá, že meziročně počet těchto případů stále narůstá.

„Počet oprávněných nároků na odškodné z takových úrazů narůstá. V roce 2011 jsme ve městech, která jsou u nás pojištěna, vyplatili odškodné více než třem stovkám poškozených lidí. V roce 2012 to už bylo 350 případů a letos zatím 370. Kolik to bude letos přesně, ale teprve uvidíme, protože nejkritičtější období zimy právě klepe na dveře,“ uvedl Marcel Klaban, ředitel Odboru služeb klientům neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.
 
V případě takových úrazů se nejedná o malé částky. Plnění často přesahuje 40 tisíc korun. „Pokud k bolestnému za zlomenou nohu, které činí cca 12 tisíc korun, přičteme i vyplacení ušlé mzdy, tedy rozdílu mezi mzdou poškozeného a tím, co mu je uhrazeno z nemocenské po celou dobu léčení, pak se celkové odškodné může vyšplhat až k částkám v řádu desítek tisíc,“ potvrdil Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.
 
Za sypání chodníků a odklízení sněhu a ledu z nich jsou odpovědná města a obce. Některá z nich jsou pro případ těchto úrazů pojištěna prostřednictvím pojištění odpovědnosti za škodu. „Povědomí lidí, jak mají v takových situacích postupovat, sice narůstá, stále je ale vysoké procento případů, kdy odškodné platit nemůžeme. Buď na něj nevznikl nárok, nebo poškozený jednoduše nevěděl, jak věc řešit,“ sdělil Marcel Klaban z ČSOB Pojišťovny.
 
Ne každý pád na chodníku automatiky znamená vznik odpovědnosti za škodu a tedy nárok na odškodné. „Město nebo obec může být pojištěno proti takovým situacím nebo nemusí. Pokud není pojištění uzavřeno, město nebo obec posuzuje jednotlivé případy a v případě uznání své odpovědnosti pak plnění poškozenému vyplácí ze svých prostředků. V obou případech by poškozený neměl zapomenout pokusit se co nejobjektivněji zdokumentovat vznik a průběh škodné události. Může to znít absurdně, ale pokud člověk nabourá autem, také je pro případnou úhradu škody z pojistky důležité co nejpřesnější zdokumentování okolností nehody,“ uvedl Marcel Klaban s tím, že pak je mnohem snazší pro obec či pojišťovnu posuzovat oprávněnost nároku na odškodné. Klíčové je v takových případech vždy rozhodnutí města, respektive správce komunikace, a to především v tom, zda odpovědnost za neschůdnost chodníku uzná či neuzná.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.