« Zpět

O prázdninách živelní události způsobily klientům České pojišťovny škody za 400 milionů korun

| 7. října 2014 - 11:52 | Zprávy | Neživotní pojištění

Živelní události potrápily prakticky celé území České republiky. Klientům České pojišťovny v průběhu prázdninových měsíců července a srpna způsobily tyto události více než 6 400 škod za bezmála 400 milionů korun. Největší počet škod mají na svědomí velká voda a blesky.

Až na 1 872 případů bylo způsobených velkou vodou, blesky byly zaznamenány v 1 776 případech.  Nejvyšší škody za téměř 200 milionů korun mají na svědomí silná krupobití, které s sebou přinesly četné letní bouřky.  Požáry zničily majetek za 92 milionů korun.
 
„Letos v létě naštěstí Českou republiku nepostihla tak rozsáhlá kalamita, jakou byly například loňské extrémně silné bouřky a přívalové deště. Více než šest tisíc škod způsobených v červenci a srpnu přírodními živly je však jasným důkazem, že ochrana majetku prostřednictvím kvalitního pojištění má svůj nezastupitelný význam,“ říká Renata Kosová z útvaru Likvidace pojistných událostí z majetkového pojištění ČP.
 
Škody ve Středočeském kraji až 67 milionů korun
S přírodními živly se v průběhu prázdnin potýkalo nejvíce lidí ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejméně naopak pocítili sílu přírody v kraji Karlovarském. Drtivá většina registrovaných škod (více než 5 400) spadá do oblasti pojištění majetku občanů.  Avšak na nepřízeň prázdninového počasí doplatili také zemědělci, kterým krupobití poničilo více než 55 tisíc hektarů porostů.
 
Ze Středočeského kraje zatím klienti nahlásili 996 škod za 67 milionů korun – nejpostiženějším okresem je zde Příbram se 175 případy, následují Praha-východ (162) a Praha-západ (112). Druhým nejvíce zasaženým krajem, pokud jde o počet škod, je kraj Jihomoravský (667 nahlášených škod, jejichž hodnota přesáhla 61 milionů korun). Zde eviduje Česká pojišťovna nejvíce škod v okresech Brno-venkov (155), Břeclav (128) a Hodonín (119). Na pomyslném třetím místě se pak umístil kraj Moravskoslezský (666 škod za cca 16 milionů korun). Nejvíce škod zde klienti hlásili z okresů Frýdek-Místek (197), Nový Jičín (173) a Ostrava (132). 
 
Letní počasí poškodilo i majitele automobilů 
Krupobití majitelům automobilů způsobilo škody za více než 10 milionů korun. Řešení těchto případů spadalo až donedávna primárně do oblasti havarijního pojištění. Nyní však lze tyto události rovněž hradit z povinného ručení ve variantě Premium. Ta kryje nejen živelní rizika, ale i riziko odcizení vozu či střet se zvěří, a představuje tak nejkomplexnější povinné ručení na českém trhu.
 
Porovnejte si produkty z oblasti neživotního pojištění, ZDE
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.