« Zpět

Neplatič povinného ručení – problém napříč Evropou

| 19. října 2010 - 9:18 | Zprávy | Neživotní pojištění

Boj s neplatiči povinného ručení zdaleka není jen českým specifikem. Nepojištěná vozidla a škody jimi způsobené představují problém i v zahraničí. Každá země k němu však přistupuje po svém. Například ve Velké Británii vozidlo bez platné pojistky bez milosti zabaví a v nejhorším případě je prostě sešrotují. Česká republika si v tažení proti neplatičům povinného ručení zvolila finský a švédský model, a to zejména z toho důvodu, že se dlouhodobě ukazují jako nejúspěšnější.

Boj s neplatiči povinného ručení zdaleka není jen českým specifikem. Nepojištěná vozidla a škody jimi způsobené představují problém i v zahraničí. Každá země k němu však přistupuje po svém. Například ve Velké Británii vozidlo bez platné pojistky bez milosti zabaví a v nejhorším případě je prostě sešrotují. Česká republika si v tažení proti neplatičům povinného ručení zvolila finský a švédský model, a to zejména z toho důvodu, že se dlouhodobě ukazují jako nejúspěšnější.
Ve Finsku a Švédsku se totiž počet nepojištěných vozidel drží dlouhodobě pod 1 %. V České republice se především díky zmiňovanému severskému modelu povedlo dostat poměr nepojištěných vozidel ke všem registrovaným vozidlům pod 10 %. Důležitější však je, že se snižuje počet tzv. nepojištěných škod, tedy škod způsobených nepojištěnými vozidly.
Britská cesta: Nepojištěné vozidlo? Zabavit!
MIB (Motor Insurer’s Bureau) je britskou obdobou České kanceláře pojistitelů, která mimo jiné spravuje databázi pojištěných motorových vozidel (MID – Motor Insurance Database), což je seznam všech pojištěných automobilů registrovaných na území Velké Británie.
Zastaví-li britská policie vozidlo na silnici, stačí jí rychlý telefonát na MID, kde zjistí, jeli vozidlo pojištěno. Zjistí-li policista, že vozidlo nemá platné pojištění, řidič dostane jednorázovou pokutu 200 liber (cca 5800 Kč), musí zaplatit další poplatek 150 liber (cca 4350 Kč) za odtah vozidla, za každý den zadržování vozidla pak 20 liber (580 Kč), je mu odebráno 6 bodů a aby své vozidlo získal zpět, musí předložit potvrzení o nově vzniklém pojistném. Pokud tak neučiní do 40 dnů po zabavení, je vozidlo buďto prodáno, nebo sešrotováno.
Vyberte si pojištění vozidla a objednejte si jej on-line zde
Je třeba říci, že od roku 2006, kdy tento systém začal ve Velké Británii fungovat, policie zabavila přes 400 tisíc vozidel a celých 160 tisíc jich za tu dobu bylo sešrotováno. Během posledních let se touto cestou Británii podařilo snížit počet nepojištěných nehod o 13 %. Britská cesta je razantní, ale také vyžaduje součinnost všech partnerů, včetně policie. Byť není britská cesta postavena na plošném zkontrolování všech vozidel, využívá moderních technologií, včetně kamerových systémů s rozpoznáváním státní poznávací značky projíždějícího vozidla a prověřením existence pojištění takového vozidla v MID.

Severská cesta inspirací pro Česko
Vzorem českého systému boje proti neplatičům povinného ručení se staly severské země, konkrétně pak Švédsko a Finsko. Jednou z možných nevýhod jinak vcelku úspěšného britského modelu může totiž být i fakt, že na nepojištěné vozidlo se přijde až při silniční kontrole a ne na základě plošného zkontrolování všech vozidel. V ČR to naopak funguje tak, že majitelé nepojištěných vozidel jsou sankcionováni na základě porovnání dat o pojištěných vozidlech a dat o registrovaných vozidlech. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) má data od svých členských pojišťoven, což jsou všechny pojišťovny, které na území ČR nabízejí produkt povinného ručení, která předává Centrálnímu registru vozidel, kde jsou data o pojištěných vozidlech porovnána s daty o registrovaných vozidlech.
Z výsledku tohoto porovnání se pak ČKP dozví o nepojištěných registrovaných vozidlech a jejich vlastníkům pak posílá výzvu k úhradě příspěvku do garančního fondu, z kterého ČKP vyplácí veškeré škody způsobené nepojištěnými vozidly. Stejně jako ve Finsku a Švédsku je tento příspěvek vždy vyšší, než co by stálo povinné ručení a v žádném případě jej nenahrazuje. Pokud tedy majitel nepojištěného vozidla sice uhradí sankční příspěvek, ale nesjedná si povinné ručení a nepojištěným vozidlem způsobí škodu, zaplatí ji v konečném důsledku on sám.
Ve Finsku i Švédsku se touto cestou podařilo docílit trvalého snížení poměru nepojištěných vozidel ke všem registrovaným pod jedno procento. Ve Velké Británii se jedná o cca 5-6 %, u nás jsme se v loňském roce dostali pod 10 % a toto procento nadále klesá. Je však také ovlivněno tím, že stále ne všichni motoristé dali do pořádku své věci na registrech vozidel.
Nepojištěná vozidla v ČR
Povinné ručení je opravdu povinné, napovídá sám název tohoto pojišťovacího produktu. O tom, že majitelé a řidiči nepojištěných vozidel čelí jednak sankcím ze strany ČKP a jednak mnohdy astronomickým dlužným částkám v případě, že svým vozidlem způsobí škodu na majetku, nebo – v horším případě – na zdraví, bylo už taky popsáno mnoho stran.
Nyní se objevuje zcela nový prvek v chování neplatičů povinného ručení, který jejich nezodpovědnost ukazuje v ještě nelichotivějším světle než doposud. Uveďme modelový příklad, který se v poznatcích ČKP z praxe objevuje čím dál častěji.
Majitel vozidla obdrží upomínku od své pojišťovny o zaplacení dlužného pojistného – povinné ručení totiž většinou zanikne jeho neplacením. Tuto upomínku majitel vozu ignoruje, a pojištění tedy zaniká. V tuto chvíli se do hry dostává ČKP, která majitele obešle s výzvou k úhradě sankčního příspěvku do garančního fondu, což obeslaný také ignoruje, a tak mu ČKP zašle další upomínku, opět bez odezvy.
Běžný člověk by zřejmě nejpozději po těchto třech upozorněních konečně povinné ručení opět uzavřel a zaplatil, ale otrlý neplatič povinného ručení – majitel nepojištěného vozidla – po těchto třech upozorněních způsobí nepojištěným vozidlem nehodu, nebo prostě škodu, kterou po něm ČKP spolu se sankčním příspěvkem vymáhá. Až pak si tento „hříšník“ sjednává nové povinné ručení.
Například Adamovi H. (34 let) tak letos vznikl dluh v celkové výši 418 508 Kč (z toho výše příspěvku za vozidlo nepojištěné po dobu 395 dní činila 27 650 Kč a výše nepojištěné škody, kterou způsobil 390 858 Kč). Kdyby Adam H. reagoval na výzvu ČKP, sankční příspěvek zaplatil a současně si hned povinné ručení sjednal, ušetřil by zhruba 400 tisíc Kč. Pokud by Adam H. měl v daném roce sjednáno povinné ručení, vyšlo by jej na cca 8500 Kč.
Sečteno a podtrženo: Adam H. „ušetřil“ 8 500 Kč na povinném ručení, ale tato „úspora“ jej stále téměř půl milionu korun.
Pár zajímavých čísel z Velké Británie
** Ve Velké Británii jezdí přes 1,6 milionu nepojištěných vozidel.
** Každou hodinu jsou ve Velké Británii zraněni tři lidé nepojištěnými řidiči, každý týden nepojištění řidiči usmrtí tři lidi.
** Pravděpodobnost, že nepojištěné vozidlo způsobí nehodu, je pětkrát větší, než je tomu u pojištěného vozidla.
** Nepojištěná vozidla ve Velké Británii způsobí ročně škody za 500 milionů liber (14,5 miliardy Kč). Pár čísel z Finska
** Poměr nepojištěných vozidel ke všem registrovaným je 0,5 % a toto procento je stabilní.
** Finská kancelář pojistitelů ročně obešle až 70 tisíc majitelů nepojištěných vozidel.
** Minimální sankční příspěvek je 34 euro (cca 800 Kč), v průměru se však jedná o 90 euro (cca 2100 Kč).
Pár čísel a faktů z České republiky
** Řidiči nepojištěných vozidel ročně způsobí v průměru 4700 škod (v roce 2009 bylo toto číslo poprvé pod hranicí 4000).
** Finanční objem nepojištěných škod je cca 400 milionů korun ročně (v roce 2009 se tato částka opět dostala poprvé pod hranici 400 milionů Kč).
** Typickým neplatičem povinného ručení je muž do 35 let, často čerstvý držitel řidičského oprávnění.
** Od roku 2009 obeslala ČKP přes 272 tisíc osob a vybrala od nich do garančního fondu přes 216 milionů korun na sankčních příspěvcích.
** Garanční fond ČKP tak na rozdíl od minulosti financují výlučně nepojištění motoristé a nepřispívají do něj poctiví plátci povinného ručení.
** V registrech vozidel po celé ČR jsou dosud vedena neprovozovaná a leckdy ani neexistující vozidla v počtu několika set tisíc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.