« Zpět

Nemít povinné ručení je hazard, který může přijít velice draho

| 28. dubna 2014 - 9:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pokud řidič při silniční kontrole nepředloží platnou zelenou kartu, hrozí mu bloková pokuta do výše 1500 korun. Při správním řízení, v případě, že takový řidič nemá sjednáno povinné ručení, se může pokuta vyšplhat až na 40 000 korun. Způsobit s nepojištěným vozidlem nehodu a někoho zranit se pak může rovnat přímo finanční katastrofě.

Nepojištěný viník nehody musí totiž všechny náklady za škodu, kterou způsobil, zaplatit ze svého. A nemusí to být jen tisícikoruny za poničené plechy. Dojde-li při nehodě k vážným zraněním, půjde o milióny, které na něm bude pojišťovna vymáhat.
 
Někteří řidiči se mylně domnívají, že tzv. mezinárodní zelená karta platí jen pro cesty do zahraničí. Ale to je omyl. Řidič ji musí mít u sebe i při cestách v tuzemsku, neboť je to jediný platný doklad o tom, že má sjednáno povinné ručení. Vyplývá to z novely zákona číslo 168/1999 o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, která je v platnosti od 1. června 2008. To, že se i v ČR vyžaduje jako jediný doklad o povinném ručení zelená karta, je v souladu s předpisy, které platí v celé Evropské unii.
 
„Policistům v žádném případě nestačí, když jim řidič místo této karty předloží ústřižek složenky o zaplacení. Pokud řidiči zelená karta chybí, pokutě se zřejmě nevyhne,“ dodává k tomu mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Řidič si navíc musí ohlídat, zda se registrační značka vozidla, uvedená v zelené kartě, shoduje s registrační značkou vozu, v němž právě jede. A na zelené kartě také nesmí chybět podpis pojištěnce.
 
Řada řidičů se dostává do potíží i tím, že povinné ručení včas nezaplatí. Nereagujete-li na upomínky pojišťovny a je-li pojištění kvůli neuhrazení pojistky zrušeno, riskujete rovněž citelné sankce. V takovém případě ke slovu přichází Česká kancelář pojistitelů (ČKP), která si účtuje penále za každý den, kdy vůz není pojištěn. Tento příspěvek do garančního fondu se za den pohybuje podle druhu vozidla od 20 do 300 korun. Příspěvek se vymáhá pomocí exekuce, takže nejde jen o samotné penále, ale i o náklady exekučního řízení, které nejsou malé.
 
Neplatiče povinného ručení vyhledává ČKP pravidelným srovnáváním údajů z centrálního registru, ve kterém je v současné době evidováno zhruba 7,5 miliónu motorových vozidel, s databází pojišťoven. Povinné ručení se přitom vztahuje na všechna vozidla v registru. „Motoristé si mnohdy chybně myslí, že pokud vozidlo ve skutečnosti neprovozují, nemusí za něj povinné ručení platit. To ale není pravda. Registrovaná vozidla musí být ze zákona pojištěna,“ upozorňuje výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.
 
Nemít povinné ručení nás tedy vyjde mnohem dráž, než kdybychom ho měli. Vedle dlužných částek a penále mohou na nás mít mnohem vyšší dopad škody způsobené někomu jinému, které uhradíme z vlastní kapsy. Zvažme, zda ušetřit ročně několik stovek nebo tisícikorun za to stojí. Z nabídky povinného ručení si může vybrat každý. A pokud jde o cenu? Stále platí, že nejdražší povinné ručení je to, které nemáme.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.