« Zpět

Nemáte povinné ručení? Exekutor vám vezme auto

| 13. října 2010 - 10:11 | Zprávy | Neživotní pojištění

V Česku jezdí přes půl milionu aut bez povinného ručení. Pojišťovny se rozhodly, že jejich majitele přestanou tolerovat, a podávají hromadné žaloby. Kromě vysokých pokut mohou provinilci přijít o auto. Nepojištěných aut jezdí v Česku zhruba 600 tisíc a ročně způsobí čtyři tisíce nehod. Pojišťovny teď chtějí jejich počet stlačit na minimum, které by odpovídalo západním zemím. Vymyslely proto tvrdou strategii proti lidem, kteří přestanou platit povinné ručení a poté, co jim za to pojišťovna vypoví smlouvu, se znovu nepojistí.


Hrozí jim vysoké pokuty za každý den prodlení, v jejichž důsledku je exekutor může připravit i o auto.
Česká kancelář pojistitelů, která všechny pojišťovny sdružuje, jen od letošního června podala na nepojištěné řidiče přes dva tisíce žalob, 51 motoristů už navštívili exekutoři a zabavovali jim majetek.
Viník nehody prosil zraněného, aby se neléčil. Nechtěl platit
Jiří Jelínek se před časem přimotal k dopravní nehodě. Vrazil do něj řidič, jehož auto nebylo pojištěné. „Viník nebyl pojištěný a žádal mě, abych nemarodil, protože by jinak musel platit. Nicmě nebolelo, chodil jsem tedy do práce. Po letech přišly první potíže, které se stupňovaly až do dnešních téměř nevydržitelných bolestí,“ stěžuje si Jelínek v internetové diskusi na serveru doktorka.cz.
Pořiďte si pojištění on-line zde
Aniž by to tušil, nárazem se mu totiž zlomil krční obratel. Tehdy se nechal přemluvit a nyní lituje.
Motoristé, kteří neplatí povinné ručení, přestože jim to od roku 2009 přikazuje zákon, se mohou – stejně jako ostatní – stát viníky nehod. V jejich případě však hrozí, že poškození nedostanou takové náhrady škody, jaké jim patří. V takových případech totiž nezaplatí škodu pojišťovna, ale viník, který nemusí peníze mít.
Podle údajů České kanceláře pojistitelů bylo ještě před dvěma lety nepojištěné každé deváté vozidlo, nyní je to každé dvanácté.
„Naším cílem je snížit jejich počet pod dvě procenta,“ říká ředitel kanceláře Jakub Hradec s tím, že v postizích výrazně přitvrdí.
Úředníci srovnávají údaje v registru vozidel s údaji všech patnácti pojišťoven, které na českém trhu povinné ručení nabízejí. V případě, že najdou nepojištěného řidiče, pošlou mu výzvu k zaplacení. Za každý den, kdy auto nebylo pojištěné, účtují 50 až 70 korun podle objemu motoru auta.
„Loni tak bylo od neplatičů inkasováno 65 milionů, letos za prvních devět měsíců skoro 152 milionů,“ spočítala ředitelka ekonomického a správního úseku České kanceláře pojistitelů Ivana Hladíková
Když motorista nezareaguje, dostane upomínku. Pokud ani ta nedonutí vlastníka k zaplacení, přijdou na řadu platební rozkazy, soudy, a dokonce i exekuce.
Že nejde o pár set nebo tisíc korun, dokazuje případ šestačtyřicetiletého řidiče silného mercedesu. Ten nad složenkami pojišťovny poprvé mávnul rukou v prosinci 2008. Ani na opakované výzvy, aby zaplatil, pak nereagoval a pojišťovna mu vypověděla smlouvu.
Loni na Štědrý den havaroval a způsobil škodu přesahující 390 tisíc korun. Za 395 dní, po které nebyl pojištěn, po něm kancelář pojistitelů vymáhala dalších 28 tisíc.
Celkem tak musel majitel mercedesu vyplatit z vlastní kapsy částku převyšující roční příjem průměrné české domácnosti.
Za povinné ručení se přitom platí nejčastěji kolem osmi tisíc korun ročně.
Lidé, kteří si nelámou hlavu placením povinného ručení, loni zavinili na čtyři tisíce nehod a ke stejnému číslu se blíží i letos. Celkové škody, které pak museli zaplatit z vlastních úspor, se šplhají každým rokem k půlmiliardě.
Často však povinné ručení neplatí lidé, kterým stojí auto pouze v garáži nebo je už dávno sešrotováno, jen jej majitelé zapomněli odhlásit z registru vozidel. I na ně se však sankce vztahují, pokud auto včas neodhlásili. „Můžete vozidlo odhlásit dočasně nebo trvale,“ radí Hradec.

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.