« Zpět

Největší pojistné události klientů České pojišťovny jsou spojeny s přírodními kalamitami

| 2. listopadu 2010 - 10:54 | Zprávy | Neživotní pojištění

Rok 2010 přinesl klientům České pojišťovny jedno z nejvyšších množství kalamitních škod v historii. Pokud se letošní přírodní pohromy sečtou dohromady, téměř dosahují počtu pojistných událostí ze záplav roku 2002 – tehdy to bylo 53 tisíc, aktuálně za rok 2010 počet škod překročil hranici 50 tisíc. 

Rok 2010 přinesl klientům České pojišťovny jedno z nejvyšších množství kalamitních škod v historii. Pokud se letošní přírodní pohromy sečtou dohromady, téměř dosahují počtu pojistných událostí ze záplav roku 2002 – tehdy to bylo 53 tisíc, aktuálně za rok 2010 počet škod překročil hranici 50 tisíc. Očekává se, že letošní pojistné plnění za čtyři kalamity překročí 2,1 miliardy korun.
Kalamity roku 2010
• Kalamita Tíha sněhu (leden až březen 2010): 24 400 pojistných událostí
• Kalamita (Povodně květen 2010, Morava): 6350 pojistných událostí
• Kalamita (Povodně srpen 2010, severní Čechy) byla srovnatelná s povodněmi v květnu: 6300 pojistných událostí
• Kalamita (Krupobití srpen 2010 – Praha a její okolí): 11 300 pojistných události
Celkový počet škod bude téměř 50 tisíc pojistných událostí za více než 2,1 miliardy korun.
Pojistěte si majetek on-line zde
Pokud jde o příčiny škod, tak polovinu škod tvoří riziko tíhy nebo sesuvu sněhu či námrazy. O zbývající polovinu se zhruba stejným dílem dělí krupobití, povodeň a záplava, které jsou doplněné v malém množství přidružených riziky jako vichřice nebo pády stromů a jiných předmětů. Podobné složení příčin škod bylo i v loňském roce, za tyto události bylo registrováno téměř 30 tisíc škod za 1,9 miliard korun.
Pokud jde o pojištění podnikatelů, za poslední tři roky postihlo Českou republiku několik živelných událostí, které je poznamenaly. Česká pojišťovna za toto období přijala více než 150 000 hlášení pojistných událostí podnikatelů. Živlem, který nejčastěji škodil, byly povodně a záplavy, na druhém místě skončila tíha sněhu a třetí byly vichřice. Kromě přírodních živlů jsou další častou příčinou škod požáry, škody ze strojního pojištění a z pojištění přerušení provozu, které živly zapříčinily.
V souvislosti s živelnými katastrofami, které Česká republika zažila, si již mnozí podnikatelé uvědomili, jak může jedna událost ovlivnit činnost jejich firem, případně celkovou existenci jejich podnikání. To odráží i počet sjednaných podnikatelských pojištění, který meziročně vzrostl např. v pojištění přerušení provozu o více než 10 %. Následky živelné události mohou firmu dostat do finančních problémů, zejména dojde-li kromě škod na majetku také k výpadku výroby a provozu. V posledních letech každoročně stoupá počet škod z pojištění podnikatelů, například jednou z největších událostí letošního roku je úhrada za přerušení provozu z havárie v chemickém podniku za zhruba 300 milionů korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.