« Zpět

Největší počet škod v letošním roce způsobil sníh

| 16. listopadu 2010 - 11:26 | Zprávy | Neživotní pojištění

Letošní rok přinesl v časově krátkých intervalech hned 5 kalamitních událostí. Ze statistik České asociace pojišťoven (ČAP) vyplývá, že zatímco nejrozsáhlejší škodu způsobilo srpnové krupobití, nejvíce pojistných událostí nahlásili klienti pojišťovnám po sněhové kalamitě Daisy. 

Letošní rok přinesl v časově krátkých intervalech hned 5 kalamitních událostí. Ze statistik České asociace pojišťoven (ČAP) vyplývá, že zatímco nejrozsáhlejší škodu způsobilo srpnové krupobití, nejvíce pojistných událostí nahlásili klienti pojišťovnám po sněhové kalamitě Daisy.

Následkem rozmarů počasí čelily pojišťovny opakovaně velkému náporu klientů, kteří hlásili škodní události. Od ledna letošního roku řešily 135 421 pojistnou událost způsobenou řáděním živlů. To je téměř stoprocentní nárůst oproti stejnému období předchozího roku,“ říká Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání ČAP.
Největší počet škod způsobila již začátkem ledna sněhová kalamita Daisy. Nejčastější škody byly způsobeny v důsledku tíhy sněhu na střechách budov a na motorových vozidlech. Kromě toho pojišťovny evidovaly škodní události související s pádem těžkých rampouchů. Lednová sněhová nadílka si v rámci 51 tis. pojistných událostí vyžádala pojistné plnění v rozsahu více než jedné miliardy Kč, což je téměř třikrát více než v loňské zimní sezóně.
Ani povodně na sebe v letošním roce nenechaly dlouho čekat. V květnu zasáhly severní Moravu a Slezsko, na konci prvního srpnového týdne se pak vylily vodní toky na severu Čech. Do stejných míst v severních Čechách se voda vrátila znovu koncem září. Mezi nejčastější škody, které vodní živel napáchal, patří stržené mosty a poničené úseky silnic, pobořené či velmi poškozené domy a interiéry nebo škody na motorových vozidlech. V případě zářijových „Svatováclavských povodní“ se objevovaly ve zvýšené míře i zemědělské škody. Pojišťovny řešily 36 tisíc pojistných událostí v celkovém rozsahu bezmála 4 mld. Kč.
Řádění živlů vyvrcholilo srpnovým krupobitím v Praze a okolí, které během několika desítek minut napáchalo přes 47 tis. pojistných událostí za více než 4 a půl mld. Kč. Stejně jako v případě povodní, se počet škod způsobených vichřicí a krupobitím navýšil téměř o 50% oproti loňskému roku a pojišťovny vyplatily na pojistném plnění o 62% vyšší částku. V případě krupobití se jednalo zejména o škody na autech (rozbitá skla, poničené karoserie) a na majetku (rozbité střechy, skleněné výplně, poničené fasády domů).
„Nelze odhadnout, čím nás letošní rok ještě zaskočí. Již nyní je však jisté, že pojistné plnění vyplacené za škody způsobené živly vzrostlo oproti loňskému roku o více než 100 %,“ říká Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání ČAP a dodává: „Při likvidaci škod se bohužel opět ukázalo, že někteří lidé nemají dostatečně pojištěn svůj majetek. Zejména u starších smluv pojistná ochrana často neodpovídá skutečné hodnotě majetku a vyplacené pojistné plnění poškozenému nepokryje celou škodu. Vzhledem k tomu, že předpovědi počasí slibují tuhou zimu a zvýšený počet sněhových přeháněk doporučuji si včas zkontrolovat rozsah sjednaného pojištění a případně aktualizovat pojistnou smlouvu.“

Bližší informace o pojištění majetku proti živlům najdete v informační brožuře „S pojištěním proti živlům“ na www.cap.cz v sekci informační brožury.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.