« Zpět

Nejdražší povinné ručení je to, které nemáte

| 27. října 2009 - 11:17 | Zprávy | Neživotní pojištění

S účinností od ledna 2009 jsou majitelé vozidel bez povinného ručení povinni uhradit za každý den nepojištění vozidla do garančního fondu ČKP částku od 20 do 300 Kč podle druhu vozidla. Přináší toto opatření žádané snížení počtu škod způsobených nepojištěnými vozidly? 

S účinností od ledna 2009 jsou majitelé vozidel bez povinného ručení povinni uhradit za každý den nepojištění vozidla do garančního fondu ČKP částku od 20 do 300 Kč podle druhu vozidla. Přináší toto opatření žádané snížení počtu škod způsobených nepojištěnými vozidly?
Od ledna letošního roku obeslala Česká kancelář pojistitelů s výzvou k zaplacení povinného příspěvku nepojištěných do garančního fondu již 81 700 osob. Výsledkem této činnosti byly příspěvky neplatičů do garančního fondu ve výši přesahující 38 milionů korun. Tažení proti neplatičům povinného ručení však přináší výsledky nejenom vybranou částkou. Hlavním úspěchem je především meziroční pokles nepojištěných vozidel v Česku o 30 %, počet vozidel trvale vyřazených z registru vozidel narostl o 172 % a množství nehod způsobených vozidly bez povinného ručení se snížil o 20 %.
"Snížení počtu nepojištěných vozidel a zejména nepojištěných škod jasně ukazuje, že zavedení příspěvku do garančního fondu ČKP se stalo účinným nástrojem boje s neplatiči povinného ručení," říká Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP), a dodává: "Do konce roku plánujeme obeslat dalších nejméně 43 000 osob a předpokládáme, že na příspěvcích vybereme ještě další deseti miliony korun. V důsledném postihování neplatičů budeme v souladu s platnou legislativou samozřejmě pokračovat dlouhodobě i v dalších letech." Cílem ČKP je dosáhnout úrovně Finska či Švédska, jejichž systém boje proti neplatičům byl pro ČKP do značné míry vzorem. "Důsledným postupem v boji proti neplatičům se u nás povedlo snížit počet nepojištěných vozidel pod jedno procento," uvedl na říjnové tiskové konferenci Janne Jumppanen z Finnish Motor Insurer’s Centre.
Ubývá nepojištěných vozidel i nepojištěných škod
K 30. 9. 2008 bylo v ČR evidováno 871 489 nepojištěných vozidel. O rok později, k 30. 9. 2009, již pouze 608 479, tj. o 30 % méně. Za toto období bylo z registru vozidel vyřazeno 319 939 vozidel, což představuje meziroční nárůst na úrovni 172 %. Souběžně s klesajícím počtem nepojištěných vozidel ubývá již od druhé poloviny loňského roku také počet nepojištěných škod. K významnému poklesu nepojištěných škod dochází od počátku letošního roku. V období ledna do srpna 2008 bylo evidováno 3 233 nepojištěných škod. Za stejné období roku 2009 jen 2 612 nepojištěných škod – tj. došlo k meziročnímu poklesu o 20 %.
Jezdit bez povinného ručení je hazard!
Majitelé osobních vozidel bez povinného ručení jsou povinni uhradit za každý den nepojištění vozidla do garančního fondu ČKP částku 50 nebo 70 Kč (mezníkem je o objem válců motoru 1 850 cm3). Sazby za motocykly začínají již na 20 Kč, příspěvky za tahače a nákladní vozy šplhají až ke 300 Kč a celková výše příspěvku narůstá každým dnem.
Jako příklad uvádí ČKP 28letou majitelku vozu Opelu Corsa, jehož objem motoru 1 185 cm3 zakládá povinnost platit 50 Kč za každý den bez povinného ručení. Pojištění neměla sjednáno 73 dní, a proto byla obeslána a vyzvána k úhradě 3 800 Kč. Za stejnou dobu by ji povinné ručení stálo přibližně 860 Kč, zaplatila tedy téměř 4,5krát tolik, než kdyby ručení řádně platila. Navíc její příspěvek do garančního fondu nenahrazuje povinné ručení, a pokud by s nepojištěným vozidlem způsobila nehodu, náhradu škody poškozeným by musela platit ze svého. Pokud by však majitelka vozu výzvu k zaplacení ignorovala, částka by dále narůstala o náklady za upomínání i za úroky z prodlení.
K čemu slouží garanční fond
Finanční příspěvky do garančního fondu nejsou pouhým nástrojem trestajícím nezodpovědné majitele. Garanční fond slouží k úhradě škod poškozeným v případech, kdy nehodu způsobí motorista s nepojištěným vozidlem nebo nezjištěný pachatel. Garanční fond je spravován Českou kanceláří pojistitelů a přispívají do něj všechny pojišťovny, u kterých lze povinné ručení uzavírat. Pojišťovny pak logicky svůj členský příspěvek promítnou do ceny povinného ručení a na nepojištěné škůdce, tak doplácí poctiví plátci povinného ručení.
Právě z tohoto důvodu byla od 1. 1. 2009 zavedena povinnost hradit příspěvek do garančního fondu i pro nepojištěné osoby. Nepojištění tak přispívají přímo na kompenzace těm osobám, které jsou poškozeny v souvislosti s dopravními nehodami způsobenými nepojištěnými vozidly. Zatím jde však stále jen o zlomek nákladů. Nepojištění řidiči každoročně totiž způsobí škody ve výši cca 500 mil. Kč. Jen vloni byly z garančního fondu poškozeným vyplaceny náhrady přesahující 300 mil. Kč.
Kdo hradí příspěvky
Z § 24c zákona č. 168/1999 Sb. vyplývá povinnost hrazení příspěvků do garančního fondu vlastníkovi a provozovateli nepojištěného vozidla evidovaného v registru vozidel. Stejně tak ovšem každé jiné osobě, která v registru vozidel zapsaná není, ale měla být (například kupující/nový vlastník či dědic vozidla). Všechny tyto osoby, pokud se jedná o odlišné osoby, jsou solidárními dlužníky. To znamená, že každý odpovídá do plné výše dluhu. Zaplacením pohledávky kterýmkoli dlužníkem zaniká povinnost i druhému solidárnímu dlužníkovi. Zda a jak se tyto osoby následně vyrovnají mezi sebou je jejich interní záležitostí.
Aby se předešlo podvodným jednáním, je příspěvek do garančního fondu hrazen výlučně převodem z účtu, anebo poštovní složenkou. V žádném případě ČKP nepřijímá platby v hotovosti.
Uhrazení příspěvku však nezajišťuje ani zpětné pojištění vozidla. Pojištění se sjednává dopředu pro případ neočekávaných, nahodilých situací. Příspěvek se hradí zpětně za nepojištěné období a slouží pouze jako příspěvek nepojištěných osob do garančního fondu. Uhrazení příspěvku tedy ani nezbavuje odpovědné osoby uhradit pokutu za nepojištění vozidla, udělenou ve správním řízení.
Škody mohou jít do milionů
Přibližně každé deváté vozidlo registrované v České republice nemá povinné ručení. Jejich řidiči způsobí každoročně kolem 5 tisíc nehod. Na rozdíl od případů, kdy je pojištění řádně uzavřeno a kdy škody hradí příslušná pojišťovna, nese finální zodpovědnost za náhradu nepojištěné škody viník nehody. Nejde přitom pouze o škodu hmotnou. Pokud došlo při nehodě k úmrtí nebo zranění s trvalými následky škody na zdraví mohou náklady vyšplhat do výše mnoha milionů korun.
Pokud škodu způsobí nepojištěný řidič, uhradí poškozeným jejich oprávněné nároky Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu, který spravuje. Následně však účinně vymáhá veškerou vyplacenou úhradu škody na viníkovi.
***
Pokuty za nepojištění Abychom odlišili příspěvky do garančního fondu od pokud, které vybírá stát, nebude od věci připomenout si základní fakta, týkající se právě pokut. Absence povinného ručení k vozidlu je přestupkem proti zákonu a hrozí za něj hned 3 druhy sankcí:
1. Platnou zelenou kartu, kterou se prokazuje pojištění, musí mít u sebe každý řidič vozidla. Pokud při silniční kontrole zelenou kartu nepředloží nebo pokud karta není platná (např. nepodepsaná, uvedena nesprávná či neaktuální registrační značka vozidla, skončila platnost), jde o přestupek, který lze řešit na místě blokovou pokutu ve výši 1 500 Kč. Pokud není přestupek řešen na místě, ale postoupen do správního řízení, může v něm být uložena pokuta od 1 500 do 3 000 Kč.
2. Pokud z jakéhokoli důvodu zanikne pojištění, pak má vlastník vozidla povinnost do 14 dnů buď vozidlo řádně pojistit, nebo odevzdat registrační značky a osvědčení o registraci místně příslušnému registru vozidel. Nesplnění této povinnosti je poměrně častým přestupkem. Málokdo si uvědomuje, že vlastník a provozovatel vozidla ručí i za situace, kdy je např. vozidlo v komisním prodeji v bazaru (pak postačí neopatrnost osoby při předváděcí jízdě, anebo špatné zabrzdění vozidla u prodejce) a způsobená škoda může být nemalá. Za vzniklou škodu pak odpovídá vlastník vozidla i jeho provozovatel. Bohužel mnoho motoristů hřeší na to, že na těch "pár týdnů" se to nějak vyřeší. Porovnáním dat pojistitelů o pojistných smlouvách s daty Centrálního registru vozidel však ČKP tyto situace identifikuje a oznamuje je správním orgánům. V následném správním řízení pak musí vlastník prokázat platné pojištění a neučiní-li tak, může mu být uložena pokuta od 2 500 do 20 000 Kč.
3. Pokud bude vozidlo provozováno bez povinného ručení, pak jde o přestupek, za který je ukládána pokuta od 5 000 do 40 000 Kč. Sečteme-li si možné náklady za pokuty a příspěvky do garančního fondu ČKP, dostáváme se k nemalým částkám, které však ještě stále nemusí být konečné. Ani úhrada pokut a příspěvku totiž nezbavuje motoristy odpovědnosti za případné škody. Jak lze z registru vozidel trvale vyřadit neexistující vozidlo? Podle sdělení Ministerstva dopravy lze neexistující (rozebrané, zlikvidované) vozidlo trvale vyřadit z registru vozidel ve správním řízení, dle § 13 odst. 1 zákona č. 56/2001 Sb. Pokud motorové vozidlo zaniklo, je rozhodující datum 1. 5. 2004, kdy začal platit zákon o ekologické likvidaci. Do tohoto data je možné s občanem zahájit správní řízení, kde do protokolu vysvětlí, jak vozidlo zaniklo a zároveň sdělí, že údaje jsou pravdivé a je si vědom občanskoprávní i trestněprávní odpovědnosti. Před vydáním rozhodnutí správní orgán zjišťuje, zda po 1. 5. 2004 vozidlo nemělo ani jednou sjednané povinné ručení či ani jednou nebyla provedena STK. Pokud budou splněny všechny výše uvedené podmínky, je možné vydat rozhodnutí o trvalém vyřazení.
Tabulka
Přestupky a sankce související s provozováním vozidla
bez pojištění odpovědnosti
Nepředložení dokladu o pojištění 500–3 000 Kč,
policistovi při silniční kontrole v blokovém řízení 1 500 Kč
(sankce pro řidiče vozidla)
Neodevzdání SPZ do "depozitu" 2 500–20 000 Kč
(sankce pro vlastníka vozidla)
Provozování vozidla bez pojištění 5 000–40 000 Kč, v příkazním řízení 5 000 Kč
Přehled denních sazeb podle druhů vozidel
motocykl s objemem válců motoru do 350 cm3 20 Kč
motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm3 30 Kč
osobní automobil s objemem válců motoru do 1 850 cm3 50 Kč
osobní automobil s objemem válců motoru nad 1 850 cm3 70 Kč
autobus 160 Kč
nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg 130 Kč
nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností
nad 3 500 kg do 10 000 kg
tahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností 300 Kč
nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností
nad 10 000 kg
speciální vozidlo 80 Kč
přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3 500 kg 30 Kč
zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo 40 Kč
ostatní vozidla 60 Kč

Foto popis|

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.