« Zpět

Nejde jen o cenu, ale i o služby

| 3. listopadu 2011 - 12:25 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovny se snaží získat si řidiče pro služby, kvůli kterým budou ochotni si připlatit. Hned několik pojišťoven letos začalo nabízet přímou likvidaci škod, každá z nich nabízí celou řadu různých připojištění a služeb, samozřejmě za příplatek. Souboj o klienty se přenesl i na pole mobilních aplikací. 

Pojišťovny se snaží získat si řidiče pro služby, kvůli kterým budou ochotni si připlatit. Hned několik pojišťoven letos začalo nabízet přímou likvidaci škod, každá z nich nabízí celou řadu různých připojištění a služeb, samozřejmě za příplatek. Souboj o klienty se přenesl i na pole mobilních aplikací.
Řidiči si povinné ručení vybírají nejčastěji podle ceny. Pojišťovny se ovšem snaží přitáhnout klienty také na další, „přidané hodnoty“ svého produktu. Nová lákadla lze přitom rozdělit do tří kategorií: připojištění a zvýšená péče, nový způsob vypočítávání ceny a aplikace pro chytré telefony. Užitečná přímá likvidace S novou metodou, jak vypočítávat cenou povinného ručení, přišla v létě ČSOB pojišťovna. Produktem s názvem Naše auto chce získat hlavně zkušenější řidiče. „Jiné je to zejména v tom, že pro určení ceny není již tolik důležité pojišťované vozidlo, ale především, jak je dobrý řidič,“ říká Petr Milata, mluvčí ČSOB pojišťovny. Pro cenu povinného ručení je tak určující, jestli řidič v minulosti boural, či neboural, kolik mu je let, jak dlouho už vlastní řidičský průkaz a kde bydlí. Menší váhu má velikost motoru, značka automobilu a jeho stáří. Pojišťovna si od toho slibuje, že dobří řidiči dostanou lepší cenu, i když vlastní silnější a větší vůz.
Hned několik pojišťoven letos začalo nabízet přímou likvidaci. To znamená, že při nezaviněné nehodě se poškozený nemusí obracet na pojišťovnu viníka. Jeho vlastní pojišťovna ho vyplatí a následně bude peníze vymáhat. Už na začátku roku tuto službu nabízela Česká pojišťovna, Kooperativa, Allianz, Uniqa a také Direct Pojišťovna. „Tato služba je všem klientům nabízena k povinnému ručení zdarma,“ říká její tisková mluvčí Kateřina Krásová. „Vzbudila jednoznačně kladný ohlas - osm z deseti klientů si již tuto službu aktivovalo. Pro klienty to znamená především velké zjednodušení v procesu likvidace pojistné události.“ Během letošního roku přibyla i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). „Svým klientům garantuje úhradu celé opravy na vozidle, včetně amortizace,“ popisuje Renata Svobodová, mluvčí ČPP. Ta doplatí i cenu, například pokud pojišťovna viníka zkrátí pojistné plnění kvůli stáří či opotřebení poničených dílů.
Nějaké další služby?
Pojišťovny se velmi snaží nalákat i řidiče, kterým nejde jen o co nejnižší pojistku, a získat je pro služby, kvůli kterým budou ochotni si připlatit. Do této nabídky patří například pojištění proti střetu se zvěří, úhrada škody bez započítání amortizace, pojištění proti pokousání kabelů, ochrana jejich bonusů...
„U vybraných variant povinného ručení nemá první havárie žádný negativní vliv na výhody spojené s jízdou bez nehod,“ představuje jeden z produktů Jan Marek z České pojišťovny. Ta nabízí svým klientům také zapůjčení náhradního vozidla. V případě, že je řidič poškozený, pak po celou dobu opravy jeho automobilu, pokud je viníkem, pak na tři dny. ČPP nabízí v takovém případě půjčení auta až na pět dní. Pojišťovny se také předhánějí v tom, z jaké dálky dokážou odtáhnout havarovaný automobil.
Některé pojišťovny také garantují, že cena povinného ručení zůstane stejná až několik let.
Průvodce hlášením nehody v mobilu Direct, Česká pojišťovna i Allianz se snaží upoutat řidiče vybavené chytrým telefonem. Nabízejí jim aplikace, které kombinují užitečnost a hru.
„Mobilní aplikaci jsme spustili za účelem ověření zájmu našich i potenciálních zákazníků. Jejich připomínky také zohledníme v další verzi této aplikace, na které pracujeme,“ říká Kateřina Krásová z Direct Pojišťovny, která přišla na našem trhu se softwarem pro telefony jako první.
Allianz zase svoji aplikaci Křižovatky přirovnává k pilotnímu trenažéru. „Lidé každého věku na ní mohou velmi hravou formou trénovat situace, které musí denně v provozu řešit motoristé, tedy správný postup při projíždění křižovatek,“ vysvětluje Václav Bálek, mluvčí Allianz pojišťovny. Hra je spojena i s bonusem slevy na pojištění. Je ale třeba ve hře nejdřív uspět.
Pojišťovna na jejím vývoji spolupracovala s Policií ČR a hra vychází z reálných kritických křižovatek v největších městech České republiky. Podstata aplikace bude každému, kdo dělal řidičák, povědomá - hráč má určit, v jakém pořadí budou projíždět vozidla křižovatkami. Časový limit se v každém dalším kole zkracuje a současně narůstá obtížnost situací. Přibývají tramvaje, auta a častěji se objevují křižovatky bez vyznačených hlavních silnic.
Aplikaci už má staženo 5720 lidí. Zhruba deset tisíc lidí si stáhlo také aplikaci České pojišťovny. Ta svůj program pojala jako praktického rádce. Uživatelé v ní najdou seznam okolních poboček nebo nejbližší lékařskou pohotovost a průvodce první pomocí. Užitečné je ale zejména mobilní hlášení nehody. Aplikace krok za krokem pomůže vyřídit přímo po telefonu hlášení o nehodě, lze také připojit fotodokumentaci a objednat si odtah havarovaného auta nebo zapůjčení náhradního vozidla.

***

Pojišťovny nabízejí řidičům celou škálu lákadel. Například pojištění proti střetu se zvěří, úhradu škody bez započítání amortizace, pojištění proti pokousání kabelů i ochranu jejich bonusů

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.