« Zpět

Nejčastější nehodou v povinném ručení je střet vozidel z důvodu nedodržení bezpečnostní vzdálenosti

| 3. prosince 2012 - 9:28 | Zprávy | Neživotní pojištění

Blíží se období prvního sněhu na silnicích a s ním se také zvyšuje počet nehod. Podobné je to každý rok s příchodem zimy. Než si řidiči zvyknou, že musí podstatně více předvídat a počítat s delší brzdnou dráhou, dochází k razantnímu nárůstu nehod.

Podle analýzy, kterou zpracovala pojišťovna Kooperativa, je nedodržení bezpečnostní vzdálenosti nejčastější příčinou škodných událostí z povinného ručení. „Ročně řešíme v povinném ručení 65 tisíc škod, ve 30 % případů je příčinou nedodržení bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly. Většinou se jedná o menší škody, kdy byly při nehodách poškozeny pouze „plechy“, s průměrnou částkou cca 30 tisíc korun. Další častou příčinou je nedání přednosti v jízdě,“ upozorňuje Milan Gregor, ředitel Centra likvidace pojistných událostí v pojišťovně Kooperativa.

K nehodám, jejich příčinou je nedodržení bezpečnostní vzdálenosti, nejčastěji dochází za snížené viditelnosti a na mokré nebo namrzlé vozovce, kdy řidiči neodhadnou svou rychlost a bezpečnostní vzdálenost. „Velmi často řešíme případy ve větších městech, kdy dochází ke střetu i několika vozidel v rychle jedoucích kolonách. A každoročně zaznamenáváme několik hazardérů, kteří na sněhu nebo námraze havarují na letních pneumatikách“, doplňuje Milan Gregor

První sníh na vozovce přináší také zajímavý fenomén, roste počet škod, které způsobují vozy s pohonem všech kol. „Díky pohonu všech kol mají tato vozidla podstatně lepší trakci, než obyčejné dvoukolky, bohužel při brzdění žádnou výhodu nepřinášejí, což si jejich řidiči neuvědomují,“ vysvětluje Milan Gregor. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.