« Zpět

Nejčastější důvody sporů lidí s pojišťovnami

| 15. září 2010 - 10:29 | Zprávy | Neživotní pojištění

Mezi nejčastější důvody sporů lidí s pojišťovnami bývají staré smlouvy, limity plnění a třeba také to, zda se pojištění proti povodni vztahuje i na vystoupnutí vody z kanalizačního potrubí. „Často lidé nevědí, proti jakým rizikům jsou pojištěni. Jsou pak překvapeni, když jim pojišťovna oznámí, že pojistné plnění nemůže vyplatit. Povodně a záplavy mají přitom speciální prostor hned na první straně smlouvy, kde je názorně zaškrtnuto, zda se na povodně pojištění vztahuje nebo ne,“ zdůraznil Milan Káňa z Kooperativy.


Lidé také často spoléhají na smlouvy, které jsou staré a nepokrývají hodnotu majetku, která třeba během patnácti let od podpisu smlouvy narostla. Podle Evy Svobodové z UNIQA by si lidé smlouvy s pojišťovnami měli přitom aktualizovat alespoň jednou za pět let. Zaměňují se pojmy pojištění stavby a domácnosti.
Stavba a domácnost není totéž!
„Lidé se mylně domnívají, že součástí pojištění stavby je pojištění movitých věcí,“ připomněla Dagmar Koutská z České pojišťovny. „Pojištění domku a pojištění domácnosti ale není totéž! Pojišťuje se obojí, a i když je to třeba v jedné smlouvě, jsou to dvě různé části,“ potvrdila Svobodová z UNIQA.

Dům otočte vzhůru nohama
„Představte si, že byste svůj byt nebo dům obrátili vzhůru nohama. Vše, co se nepohne, tedy například zdi, se zahrnuje do pojištění nemovitosti. To, co je uvnitř a spadne na zem, patří do pojištění domácnosti,“ zjednodušuje pojmy Tomáš Zavoral z Direct pojišťovny.
Vodovodní škodou není přeteklá vana
Například vodovodní škody mají pojišťovny specifikovány různě, zpravidla se jedná o poruchu vodovodního zařízení. „Klienti se často mylně domnívají, že vodovodní škodou je i když zaprší do domu, přeteče voda z vany nebo voda při mytí nebo sprchování, zatéká z okapu nebo dešťových svodů, vyteče voda z prasklého akvária,“ řekl Právu Tomáš Zavoral z Direct pojišťovny. Zvlášť se také pojišťuje přímý zásah blesku a nepřímý zásah (škody způsobené přepětím). V těchto pojmech je rozdíl.
Z povinného ručení jen u Kooperativy
Mnohdy také vzniká omyl, že si klienti myslí, že povinné ručení kryje i škody na autě způsobené živelními událostmi. Do některých variant povinného ručení je zahrnuje pouze Kooperativa, ostatní pojišťovny nikoli.
Povodeň a záplava
Jen pro připomenutí rozdíl mezi povodní a záplavou. Při povodni dochází k zatopení rozsáhlých území vodou, která vystoupila z břehů vodních toků a nádrží, obvykle následkem atmosférických srážek.
Záplavu naopak způsobuje voda stékající po povrchu. Její příčinou vedle srážkových přívalů může být např. havárie vodovodního potrubí.
Většina seriózních pojišťoven však již rizika povodeň/záplava spojuje, takže by ani u tohoto rizika nemělo docházet k nedorozuměním.
Pro výplatu jsou klíčové definice
„Při sjednání pojištění klient (ke smlouvě) obdrží pojistné podmínky, ve kterých jsou mimo jiné vysvětleny použité pojmy a výrazy. Jsou zde i vysvětlena jednotlivá pojistná nebezpečí. Pokud dojde ke škodní události, vždy je prvotně posuzována příčina škody ve vztahu k definici jednotlivých pojistných nebezpečí,“ zdůraznila Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).
„Důležité je nejenom odpovědět na otázku ZDA jsem pojištěn, ale také na otázku, JAK jsem pojištěn,“ uzavřel Václav Bálek za Allianz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.