« Zpět

Nejbezpečněji se jezdí v Táboře, nejhorší stav je v Budějovicích

| 6. května 2010 - 10:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

JIŽNÍ ČECHY Kvalitní dopravní strategie, obchvat města, světelné ukazatele rychlosti. To je jen několik faktorů, které podle táborského policejního mluvčího Miroslava Doubka stojí za tím, že v centru Tábora se jezdí nejbezpečněji ze všech okresních měst v Česku. „Navíc policisté se snaží preventivně působit na řidiče a jsou mnohem více vidět na silnicích, což také přispívá k většímu dodržování předpisů a menší nehodovosti,“ dodává Doubek argument k vítězství Tábora v indexu bezpečnosti České pojišťovny. Společnost zpracovává žebříček všech 13 krajských a 59 okresních měst už pátým rokem. Pořadí vyhlašuje dvakrát do roka. V roce 2008 byl Tábor na 49. místě. V první polovině loňského roku skončil dvanáctý. A teď má prvenství. Také díky tomu, že na silnicích v Táboře se nestala za druhé pololetí loňského roku žádná nehoda se smrtelným zraněním.

Dvě největší jihočeská města se umístila v celostátním indexu bezpečnosti České pojišťovny na opačných koncích.

Hned po Táboru se nejlépe umístil Jindřichův Hradec. Stejně jako v Táboře se ani tady nemusejí potýkat s tranzitní dopravou, která jezdí po obchvatu. Radní obou měst se proto zaměřují především na situaci v centru. Jen v Táboře stojí za téměř 90 procenty všech kolizí na silnicích.
Pořiďte si havarijní pojištění on-line zde
„Zaměřujeme se na výstavbu bezpečnějších zastávek městské hromadné dopravy, nové osvětlené přechody s reflexními pruhy, ale také na špatně zaparkovaná auta, která pro další řidiče i chodce mohou představovat nebezpečí,“ popisuje táborský místostarosta Martin Jírovský.
Bezpečnost na krajských silnicích hodnotí index v samostatné kategorii krajských měst. Stejně jako předloni i ve druhém pololetí loňského roku skončily na posledním, tedy 13. místě, České Budějovice. „Rozhodně to není tím, že by někde pracovali policisté lépe a jinde hůře. Je to hlavně o špatné dopravní infrastruktuře, která je v Budějovicích žalostná. Když vám vede hlavní silnice E55 hned vedle dominanty města Černé věže, tak se není čemu divit,“ říká šéf jihočeské dopravní policie Lubomír Veselý a své tvrzení uvádí na příkladu, kdy předevčírem havarovala dvě auta u Koh-i-nooru a doprava se zastavila téměř v celém městě.
„Pokud nebudou mít Budějovice kvalitní obchvat města, tak jako například v Táboře nebo Jindřichově Hradci, tak se situace nezmění,“ dodává Veselý s tím, že od roku 2007 dopravní policie eviduje stále nižší počet nehod se smrtelným nebo těžkým zraněním.
Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek vysvětluje, že vzorec indexu bezpečnosti společnost vypočítává z počtu nehod, při kterých zemřou lidé nebo jsou těžce zraněni. „Při hodnocení klademe důraz hlavně na nehody zaviněné rychlou jízdou v obci,“ doplňuje. Do výsledku jsou zahrnuty i počty aut, která městem projíždí, počet přihlášených vozidel i počet obyvatel. Na první příčce nejbezpečnějších krajských měst se stejně jako v roce 2008 umístila Jihlava následovaná Olomoucí a Karlovými Vary.
STATISTIKA Nehody v největších městech kraje

Index České pojišťovny ukazuje úroveň nehodovosti - počet mrtvých a těžce zraněných při nehodách. Statistika Policie ČR za rok 2009 (níže) naopak ukazuje kompletní nehodovost v Českých Budějovicích a Táboře.

Počet dopravních nehod
České Budějovice 1 098
Tábor 428
Počet usmrcených osob
České Budějovice 20
Tábor 8
Těžce zraněných osob
České Budějovice 77
Tábor 19
Lehce zraněných osob
České Budějovice 673
Tábor 274

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dnes ráno jelo šílenou rychlostí auto městské policie, které havarovalo do místního značení. Je to vedle psího útulku. Je paradox, že v těchto místech je vlastně zakázán vězd motorových vozidel, protože se jedná o rekreační zůnu v Táboře. Ale nikde se o tom raději nepíše. Jen díky tomu, že to bylo brzo ráno, jinak je v tomto místě mnoho chodců a hrajících dětí. Proč tady vůbec městská policie jela a ještě k tomu velmy rychle, je záhada.

Nebude to také náhodou náhlá mrtvice řidiče ? Jako v případě BMW ?