« Zpět

Mnoha bytovým krádežím se dá předejít

| 29. července 2010 - 9:31 | Zprávy | Neživotní pojištění

Letní měsíce jsou obdobím, kdy bytoví zloději jsou nejaktivnější. Počet vykradených bytů a domů je během léta běžně o polovinu vyšší než v ostatních měsících roku. K nárůstu vyloupených bytů ale přispívají i sami majitelé nemovitostí. Podle pojišťoven přitom lidé mohou řadě vloupání předejít vhodným zajištěním obydlí pro období, kdy budou na dovolené. 

Letní měsíce jsou obdobím, kdy bytoví zloději jsou nejaktivnější. Počet vykradených bytů a domů je během léta běžně o polovinu vyšší než v ostatních měsících roku. K nárůstu vyloupených bytů ale přispívají i sami majitelé nemovitostí. Podle pojišťoven přitom lidé mohou řadě vloupání předejít vhodným zajištěním obydlí pro období, kdy budou na dovolené.
Mnoho lidí ale tato doporučení bere na lehkou váhu a po návratu z dovolené je čeká nemilé překvapení. „Léto je, bohužel, hlavní sezónou bytařů, což poznáváme právě na zvýšené likvidaci pojistných událostí – počtu vyloupených bytů,“ uvedla Renata Svobodová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny. Zloději si podle ní velmi pečlivě tipují objekty a domácnosti. Odnášejí si věci, které mají největší hodnotu a dají se nejsnáze zpeněžit. V pojistných hlášeních tak nejčastěji figurují zejména zlato, šperky, starožitnosti a kvalitní elektronika.
Vyberte si pojištění domácnosti zde

Zástupci pojišťoven své klienty pravidelně upozorňují, že i oni sami mohou velmi efektivně přispět k tomu, že se zloději jejich obydlí při vykrádání vyhnou. Nejhorší je, když je na první pohled patrné, že majitelé bytu či domu odjeli na dovolenou a obydlí tudíž zeje prázdnotou.
„Zloděje tak může přilákat například plná poštovní schránka, či neustále zatažené závěsy v oknech,“ doplnila Svobodová. Lidem je také doporučováno využívat nejrůznější elektronická spínací zařízení, která podle nastavení rozsvítí světla nebo zapnou rozhlasový přijímač, televizi apod. Rozhodně není na škodu uschovat cenné věci do bezpečnostní schránky nebo domácího trezoru.
Zloděje mohou odradit bezpečnostní dveře, mříže na oknech, samolepka informující o zabezpečení domu či bytu alarmem, cedulka upozorňující na přítomnost psa, i bezpečnostní štítek zakrývající vložku zámku. V bytovém domě je doporučováno mít na dveřích alespoň dva zámky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.