« Zpět

Lidé ztrácí zájem o dovolenou v zahraničí, preferují v ČR menší oblasti bez turistů

| 20. května 2013 - 12:09 | Zprávy | Neživotní pojištění

Největším hitem v oblasti volby dovolených jsou v letošním roce pobyty na území České republiky. Potvrzují to statistiky specializovaného pobytového portálu Slevoteka.cz, jehož obrat se v 1. kvartálu 2013 meziročně zvýšil o 93 %. Lidé volí pro dovolenou nejčastěji oblast Rejvízu v Jeseníkách, Lednici na Moravě nebo třeba Jižní Čechy.

 

"Dovolené či kratší pobyty v zahraničí měly a vždy budou mít své místo. S potěšením však zjišťujeme, že v porovnání se situací před 5 či 10 lety stoupají na popularitě také oblasti České republiky. Je tedy evidentní, že lidé se exotiky, netradičních pokrmů a přeplněných hotelů do jisté míry již nasytili. V současnosti vyhledávají zejména tiché Jeseníky, historickou Lednici na Moravě, vinařské Bořetice na jižní Moravě nebo třeba České Budějovice. Zároveň tráví stále více času v tradičních českých lázních či slovenských lázních. Tady bych jmenoval zejména Mariánské Lázně, Bešeňová nebo Luhačovice. Pobyty v těchto lokalitách se umístily mezi TOP 4 pobyty dle prodaných kuponů."
 
"Dalším výrazným trendem letošního roku je orientace lidí na menší ubytovací zařízení s domáckou atmosférou. Před hlavními turistickými lokalitami preferují tedy spíše rodinné penziony v klidných oblastech, ze kterých mohou k zajímavým místům dojíždět. U menších zařízení totiž oceňují lidé vstřícný postoj majitelů a jejich osobnější přístup. V případě velkých turistických center jim naopak vadí příliš mnoho hluku a často také přemíra dalších lidí. Proto se vyhlášené turistické oblasti z předchozích let jako je třeba Praha či Český Krumlov umístily až na spodních příčkách oblíbenosti." Lukáš Przybylski, obchodní ředitel specializovaného pobytového slevového portálu Slevoteka.cz.
 
Tabulka 1: Nejprodávanější pobyty za období 1. 1. - 15. 5. 2013 
 
Tabulka 2: Nejprodávanější pobyty za období 1. 1. - 15. 5. 2011 
Zdroj: slevový portál Slevoteka.cz

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.