« Zpět

Lidé často netuší, co mají pojištěno

| 28. listopadu 2011 - 12:14 | Zprávy | Neživotní pojištění

ŘEDITEL ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVA POJIŠŤOVNY MICHAEL NEUWIRTH: * * Jak se vyvíjí český trh s majetkovým pojištěním? Počet pojištěných obytných domů a bytů mírně vzrůstá každým rokem, díky tomu se o několik procent ročně zvyšuje i objem pojistného. 

ŘEDITEL ÚSEKU POJIŠTĚNÍ MAJETKU A ODPOVĚDNOSTI KOOPERATIVA POJIŠŤOVNY MICHAEL NEUWIRTH:
* * Jak se vyvíjí český trh s majetkovým pojištěním?

Počet pojištěných obytných domů a bytů mírně vzrůstá každým rokem, díky tomu se o několik procent ročně zvyšuje i objem pojistného. Propojištěnost nemovitostí sloužících k podnikání však spíše stagnuje. Obecně stále platí, že ve srovnání se zeměmi západní Evropy je u nás stále velmi mnoho lidí, kteří nechávají svůj majetek nepojištěn a riskují tak, že o něj mohou následkem živelních událostí kdykoliv přijít.

* * Na co si dát při pojišťování nemovitosti nebo domácnosti pozor, aby byl klient v případě nějaké škody dostatečně kryt?

Poměrně často lidé vůbec nevědí, proti jakým rizikům jsou pojištěni. Jsou pak nepříjemně překvapeni, když jim pojišťovna oznámí, že pojistné plnění nemůže vyplatit. Pojistné smlouvy jsou dnes naprosto srozumitelné. Pokud přesto klient nebude něčemu rozumět, může to hned ověřit u pojišťovacího poradce, který s ním smlouvu sjednává. Obrátit se na něj klienti mohou i v průběhu trvání smlouvy, alespoň si znovu připomenou její detaily. Případně ji upraví podle aktuálního stavu jejich majetku. A to je druhá nejčastější chyba…klienti často spoléhají na smlouvy, které jsou neaktuální. Například se zvýšila hodnota jejich majetku a oni nenavýšili pojistnou částku, změnila se některá rizika v místě a oni je nemají zahrnuta ve smlouvě. Proto doporučujeme alespoň jednou za dva roky smlouvu aktualizovat.

* * Obsahuje pojištění majetku občanů i standardně odpovědnost členů domácnosti?

Standardně ne, jedná se o připojištění, které je si možné v rámci pojištění domácnosti uzavřít. Pojištění odpovědnosti velmi doporučuji. Vztahuje se na nejrůznější škody, které by členové domácnosti neúmyslně způsobili kdekoliv na území republiky. Takže nejen v přímé souvislosti s provozem domácnosti, ale například při nakupování nechtěným rozbitím vystaveného zboží, nebo při návštěvě na majetku hostitele, samozřejmě při rekreačním sportu a podobně. Proto je velmi rozumné si pojištění odpovědnosti za škodu uzavřít současně s pojištěním majetku.

* * Jak jste zmínil, konkurence na trhu pojištění domácnosti a nemovitosti je velká. Můžete poodhalit, jakým směrem se tyto produkty budou vyvíjet?

Budoucnost je především ve zjednodušení produktů, aby co nejméně zatěžovaly klienty. Důležitý je také obslužný servis, například možnost uzavření pojištění na internetu, nebo on-line likvidace pojistných událostí, kdy klient ani nemusí chodit na pobočku pojišťovny, vše vyřídí pomocí internetu nebo telefonu. Například na www.koop.cz už zájemci o majetkové pojištění takové produkty bezpečně najdou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.