« Zpět

Levněji: starší lidé z malých měst

| 2. března 2010 - 11:10 | Zprávy | Neživotní pojištění

Určit jednoznačně, která pojišťovna nabízí NEJLEVNĚJŠÍ POVINNÉ RUČENÍ, není vůbec jednoduché. Dokonce ani když máte k ruce sazebníky. Podívejte se, na co všechno hledí pojišťovny při určování ceny. Ještě než se rozhodnete pro konkrétní pojišťovnu, podívejte se, kde nabízejí kromě vyježděných bonusů další slevy. Například až 15 procent při uzavření smlouvy přes internet nebo až 7 procent za roční platbu. Většina pojišťoven také nabídne ještě další slevu v případě, že už u nich máte jinou pojistku.


Allianz 5 procent pro řidiče, kteří mají vyježděný maximální bonus, 10 procent pro klienty s dětmi, sezonní povinné ručení pro řidiče, kteří své vozidlo nevyužívají celoročně – platí jen za některé měsíce a nemusí přitom odevzdat registrační značku Česká pojišťovna 5 procent za používání autosedačky na dítě, dalších 5 procent za 36 měsíců a více bez nehody ČPP 15 procent navíc, když slíbíte, že tři roky nezaviníte nehodu Direct 10 procent (platí do 7. března) Slavia 5 procent za používání zimních pneumatik, 30 procent pro invalidy
Pokusili jsme se pro vás udělat přehled nejčastějších kritérií, podle nichž pojišťovny určují ceny.
Pořiďte si povinné ručení on-line zde
Jak je auto silné
Jak silné auto máte, rozlišují všechny pojišťovny. Většina člení auta do škatulek podle obsahu motoru, ale třeba pro majitele aut na naftu je výhodnější členění podle výkonu v kW. Například za Škodu Fabia 1,4 TDi, 59 kW ušetříte až 2 100 korun.
Axa – člení auta podle výkonu v kW
Wüstenrot – člení auta podle výkonu v kW Podle obsahu v ccm posuzují auta ostatní pojišťovny.
I tady však mohou být rozdíly:
Česká pojišťovna, ČPP, HVP – rozdělují auta do osmi kategorií. To je výhodné pro ty, kdo mají obsah motoru například 1 200 ccm.
Kooperativa a Triglav – segmentují pouze podle obsahu motoru, to může být výhodné pro řidiče, kteří jsou jinak považováni spíše za rizikové – mladé bez zkušeností, obyvatele velkých měst.
Zkušenosti řidiče
Mladší řidiči mají podle statistik více nehod, u některých pojišťoven mají i dražší pojištění.
Přirážky
* do 23 let Wüstenrot
* do 24 let Direct, Axa (s motorem nad 110 kW)
* do 27 let Česká pojišťovna
* do 30 let ČPP, Generali 90procentní přirážka k ročnímu pojistnému, jen když způsobí nehodu
Slevy
*nad 29 let ČSOB Pojišťovna 30 procent, pro ty kteří současně jezdí alespoň 12 měsíců bez nehody
* nad 40 let Allianz
* nad 45 let Česká
pojišťovna
* nad 50 let Direct, kromě slevy navíc exkluzivní asistenční služby Top Asist v ceně
* nad 55 let Uniqa
Stáří vozu
Jak staré auto máte, má vliv převážně na havarijní pojistku. Tři pojišťovny však zohledňují věk vozidla i u povinného ručení. Tady pak platí: čím starší auto, tím levnější pojistka. Pokud vaše auto zestárne v průběhu pojištění, v ČSOB a ČPP pojistku zaktualizují sami, u Wüstenrotu se musíte o uznání slevy postarat sami.
Slevy
Wüstenrot – levnější pro auta starší 10 let
ČPP – bonus na úplně nové auto nebo vůz starší 10 let
ČPP – sleva 75 procent na pojištění aut vyrobených do roku 1975
ČSOB Pojišťovna – levnější pro auta starší 10 let
Bydliště majitele
Pojišťovny zvýhodňují klienty, kteří bydlí v menších městech a obcích, kde je podle nich nižší pravděpodobnost vzniku škod.
Nejdražší
Praha Uniqa, Česká pojišťovna, Allianz, ČSOB Pojišťovna,
Generali – 20procentní přirážka z ročního pojistného, jen když řidič způsobí nehodu,
ČPP + města nad 80 tisíc obyvatel Levnější velká města Uniqa (nad 100 tisíc obyvatel),
Allianz (nad 90 000) – zde nyní bonus 10 procent, ČSOB Pojišťovna (vybrané okresy), Česká pojišťovna (nad 30 tisíc obyvatel), ČPP (od 10 do 80 000 obyvatel)
Slevy pro menší města a obce Uniqa, Česká pojišťovna (do 30 tisíc obyvatel, Allianz (do 90 tisíc obyvatel), Axa (do 50 tisíc obyvatel), ČSOB Pojišťovna (ostatní okresy), Generali (do 30 tisíc obyvatel), ČPP (do 10 tisíc obyvatel)
Využití auta
Pro podnikatele, kteří mají své auto zařazené do obchodního majetku, mají pojišťovny většinou extra sazby. Netýká se jich zpravidla členění podle věku a bydliště. Není možné to říct obecně, ale zpravidla jsou sazby vyšší než u nepodnikatelů. Předpokládá se totiž, že najezdí služebně daleko víc kilometrů, a tudíž mohou i častěji způsobit dopravní nehodu. Slevy Allianz – 10procentní bonus pro podnikatele Přirážky Pojišťovny zohledňují, když se živíte například jako taxikář, nebo třeba rozvážíte pizzu.
Generali – podnikatele nijak neznevýhodní při uzavírání smlouvy, avšak v případě, že způsobí nehodu, mu započítají 30procentní přirážku k ročnímu pojistnému.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.