« Zpět

Léto láká zloděje - chraňte své bydlení i na cestách

| 3. srpna 2012 - 12:13 | Zprávy | Neživotní pojištění

V loňském roce se dle policejních statistik zloději vloupali do 4 311 bytů a 5 257 rodinných domů a způsobili tím škody za půl miliardy korun. Právě letní měsíce patří z hlediska vloupání mezi ty nejrizikovější. S odjezdem na dovolenou totiž lidé často nechávají byty a domy bez ostrahy. Pokud nemají uzavřené vhodné pojištění, je pak šance na náhradu škod za odcizený majetek mizivá. Podle údajů České pojišťovny je přitom v České republice pojištěno pouze 54 % všech domácností.


Pokud někdo nemá uzavřeno klasické pojištění domácnosti a chystá se s rodinou na dovolenou, může svůj majetek ochránit tzv. pojištěním opuštěné domácnosti, což je speciální připojištění nabízené k cestovnímu pojištění České pojišťovny. 
Ochrana domácnosti bez dozoru
„Pojištění opuštěné domácnosti zajistí komplexní ochranu vybavení vašeho domova po dobu vaší nepřítomnosti. Zaručí vám pojistné plnění až do výše zvoleného limitu na pořízení nových věcí v případě jejich poškození, zničení či ztráty způsobené např. požárem, velkou vodou, havárií vodovodního potrubí či odcizením. Nedílnou součástí jsou samozřejmě asistenční služby, které zajistí rychlou nápravu případných škod, což ocení zejména turisté trávící svou dovolenou v zahraničí,“ vysvětluje některé výhody tohoto pojištění Petr Svoboda, vrchní ředitel Úseku občanského pojištění ČP. Jedním dechem ale dodává, že: „Předejít nepříjemnostem souvisejícím s vykradením bytu či domu po celý rok lze však jedině sjednáním celoročního pojištění domácnosti a nemovitosti.“
Počty vykradených bytů a domů v letošním roce
Červenec, srpen a říjen – to jsou měsíce, které loni přilákaly do bytů nejvíce zlodějů. V lednu, červenci a prosinci zase Policie České republiky evidovala nejvíce případů vloupání do rodinných domů. Letos má zatím nejhorší bilanci březen, kdy došlo k vloupání do celkem 387 bytů a 467 rodinných domů. Za období leden až červen 2012 bylo dle policie vykradeno 2 060 bytů a 2 584 rodinných domů.
Kudy chodí zloději
Vždy je lepší udělat několik bezpečnostních opatření navíc, než riziko vloupání podcenit. „Z hlediska předcházení trestné činnosti je majitelům objektů doporučováno, aby o svém odjezdu z bydliště informovali své známé, sousedy, kteří jim budou provádět kontrolu jejich objektů a tito nebudou lhostejní k výskytu cizích podezřelých osob. Rodinné domy jsou větším lákadlem než byty, protože je zde menší riziko, že si zloděje někdo všimne. V případě bytu musí zloděj obvykle překonat dvoje dveře – vchodové a do konkrétního bytu, oboje obvykle slušně zabezpečené. U rodinného domu stačí většinou překonat jedny dveře, popřípadě klasické okno, ale velmi oblíbenou cestou jsou i balkonové a francouzské dveře,“ uvádí kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková, vrchní komisařka Policejního prezidia České republiky. „Stále platí, že nejčastějším způsobem vniknutí je buď vypáčení, nebo vyražení dveří, případně rozbití skleněných výplní oken či dveří. V poslední době stále častěji zaznamenáváme případy, kdy se zloději do bytů vloupají přes okna, u nichž majitel nechá otevřenou mikro-ventilaci. Do domů také často vnikají zloději přes ventilační okna u sklepů, o kterých často jejich majitelé ani netuší, že je nechávají před odjezdem otevřená,“ varuje Petr Svoboda z České pojišťovny.
Štěstí přeje pojištěným
Pro snadnější orientaci v produktové nabídce majetkového pojištění nabízí Česká pojišťovna od letošního května sedm přednastavených balíčků obsahujících základní doporučená rizika podle typu bydlení. Vybrat si tak lze balíček určený pro dům, byt nebo chalupu, ale také pro případ zatížení domácnosti hypotékou nebo bydlení v nájmu. Zvláštním typem je pak balíček Student, který je připraven na míru studentům bydlícím na koleji nebo v nájemním bytě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.