« Zpět

Kooperativa: Nejvíce pojistných podvodů se vyskytuje v severních Čechách a v Praze

| 14. ledna 2015 - 11:58 | Zprávy | Neživotní pojištění

Kooperativa za rok 2014 prověřila celkem 1500 podezřelých případů. V tisíci případech bylo prokázáno podezření na pojistný podvod. Uchráněná hodnota tak dosáhla výše 209 milionů Kč. V roce 2013 to bylo 1300 případů a uchráněná hodnota dosáhla výše 250 milionů Kč.

Kooperativa nejvíce pojistných podvodů zaznamenala v severních Čechách (Mostecko, Ústecko) a v Praze. Naopak, nejméně případů prošetřila v jižních a východních Čechách. 
 
Trendy v pojistných podvodech
„Oproti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovalo pojištění majetku a motorových vozidel, zaznamenali jsme v loňském roce významný nárůst případů v životním pojištění. A bohužel stále častěji se jedná o práci organizovaných skupin, které využívají falešné lékařské zprávy od „spolupracujících“ lékařů. Odškodnění se v takových případech pohybuje ve statisících,“ představuje loňský trend pojistných podvodech Vojtěch Stavný, vedoucí Bezpečnostního odboru v Kooperativě.     
 
Kromě organizovaných podvodů samozřejmě Kooperativa řeší i případy, kdy to klient na pojišťovnu prostě zkusí. „Klient nám například nahlásil, že jeho pes usmrtil jeho známému dva vzácné papoušky. Celková výše plnění z pojištění odpovědnosti našeho klienta měla přesáhnout 100 tisíc Kč. Při šetření případu jsme ale prokázali, že tito dva pánové se předem domluvili a pojistnou událost zfingovali,“ představuje typický pokus o podvod Vojtěch Stavný.  
 

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.