« Zpět

Konkurence v pojištění vozidel se zvyšuje

| 13. listopadu 2009 - 10:39 | Zprávy | Neživotní pojištění

O legislativních novinkách v povinném ručení, dopadu ekonomické recese do havarijního pojištění a novinkách v nabídce pojišťoven jsme hovořili se členem Sekce pojištění motorových vozidel ČAP a ředitelem odboru pojištění dopravních prostředků UNIQA pojišťovny Jaroslavem Rovným. 

O legislativních novinkách v povinném ručení, dopadu ekonomické recese do havarijního pojištění a novinkách v nabídce pojišťoven jsme hovořili se členem Sekce pojištění motorových vozidel ČAP a ředitelem odboru pojištění dopravních prostředků UNIQA pojišťovny Jaroslavem Rovným.
* Letošní rok byl ve znamení legislativních novinek v povinném ručení. Co přinesly pojišťovnám?
Novou úpravu vnímáme skutečně jako zásadní. Především tlak na úhradu povinného ručení podložený vysokou sankcí pro neplatiče je správným opatřením. Do jeho zavedení bylo na silnicích stále dost hříšníků, kteří na pojištění šetřili úmyslně. Jimi způsobené škody proplácely pojišťovny z garančního fondu, do něhož přispívají společně z prostředků svých poctivých klientů. Nové pokuty pro neplatiče narovnávají tuto nespravedlnost a činí systém povinného ručení více solidárním. Už nyní je zřejmé, že opatření zapůsobilo správně - meziroční nárůst počtu uzavřených smluv na povinné ručení byl v září 5 %, zatímco počet evidovaných vozidel v posledním roce stagnuje (k 1. červenci 2008 i 2009 bylo dle www.mvcr.cz registrováno shodně 7,5 milionu vozidel). Další významnou legislativní změnou je zvýšení hranice škody pro přivolání policie. Ta zvýšila podíl nahlášených škod s podklady přímo od účastníků, bez policejního záznamu o nehodě asi o 50 %. Samozřejmě to znamená větší náročnost na zpracování dokumentace a stanovení viníka, protože policejní terminologie a formulace z protokolů byly zažité a jednotné, zatímco nyní je úroveň zápisu rozdílná. Pojišťovna se rovněž nemusí vždy přímo dozvědět o všech podstatných okolnostech vzniku škody, které mají vliv na výši pojistného plnění (nevhodné pneu, alkohol apod.) a které doposud řešila policie. Nicméně po necelém roce fungování nových pravidel můžeme říci, že se s nimi pojišťovny vyrovnaly bez problémů a dokážou řešit škody stejně rychle jako předtím.
* Trh nových i ojetých vozidel letos zažívá výrazný pokles. Jaké důsledky to má na branži autopojištění?
Naprosto zásadní. Kromě toho, že se prodává méně aut, prodávají se spíše vozidla nižších tříd, což znamená menší pojistné částky, a tudíž i nižší pojistné. Citelný je propad u leasingových obchodů. Snížení odbytu nových vozů se promítá i do menší poptávky po havarijním pojištění, které u ojetých vozidel má limitovaný zájem klientů. Zvláště v situaci, kdy na podnět EU byla zrušena hranice stáří dovážených aut a jejich průměrný věk opět stoupl. Snížený zájem o havarijní pojištění se naplno projevil na českém trhu ve statistikách za třetí čtvrtletí, kdy předepsané pojistné meziročně pokleslo o 1 %.
* Letos se hodně mluví o tom, že roste celková škoda vzniklá provozem vozidel. Přitom ale podle policejních statistik se počet škod snižuje. Jak to vysvětlujete?
Počet škod vykazovaných policií klesá z důvodu, o němž jsem už hovořil, totiž že v minulých letech byla několikrát zvýšena hranice, do které se škody hlásit policii nemusí, a to až na současných 100 tisíc korun. Proto se velká část „plechových“ škod ve statistikách neprojeví, protože policie u nich neasistuje. Celkový počet škod poměrně rychle stoupá napříč celým pojistným trhem. Část z toho lze připsat dynamickému navýšení počtu vozidel na českých silnicích, které je výrazné zejména v posledních třech letech. Například u UNIQA se za tuto dobu počet pojištěných vozidel zdvojnásobil. Co se týče průměrné výše škody, její růst je rovněž v posledních letech trendový. Meziročně registrujeme nárůst této hodnoty zhruba o pětinu. Především výrazně vzrostlo odškodnění za škody na zdraví osob, což je podle mého názoru objektivní. Vyšší škody souvisí také s rostoucí mobilitou našich občanů - roste podíl škod způsobených našimi řidiči v zahraničí. Zde jsou dražší nejen škody na zdraví, ale v neposlední řadě také opravy vozidel. Samozřejmě k tomu přispívá i rostoucí cena náhradních dílů a servisních služeb v tuzemském autoopravárenství.
* Mluvil jste o těžkých časech havarijního pojištění. Jak se s tím pojišťovny vyrovnávají?
Jak jsem se už zmínil, havarijní pojištění má podstatně těžší pozici než v předchozích dvou třech letech, kdy ČR lámala rekordy v prodejích nových aut. Proto se samozřejmě konkurenční boj na tomto poli mezi pojišťovnami výrazně vyostřil. Má to samozřejmě i negativa, ale já vidím osobně hlavně pozitiva. Snaha nalákat zákazníky na nějakou tu novou specialitu, výhodu v podobě rychlého vyřízení škody, širší asistence, méně byrokratického přenosu bonusu či větší variabilitu produktů a samozřejmě snaha maximálně zefektivnit celý systém pojištění - to všechno není jistě špatnou zprávou pro klienty.
* Jak se tato snaha konkrétně projevuje v nabídce vaší pojišťovny?
Abychom vyhověli požadavkům celého segmentu českých řidičů, zavedli jsme letos na podzim dva nové produkty v povinném ručení. Jsou určeny zejména pro majitele starších vozidel. Povinné ručení MAX v daném okamžiku s nejširším krytím na trhu - efektivně, avšak levně, chrání i vlastní auto pojištěného zákazníka před odcizením, požárem nebo škodou způsobenou živly. Povinné ručení EKONOM je určeno především motoristům, kteří zpravidla nevyjíždějí do zahraničí. Jejich tarif je nižší, protože nezahrnuje část rezervy na zahraniční škody, která není zanedbatelná. Bez ohledu na velmi levnou nabídku povinného ručení nabízíme od října až do konce roku navíc řadu pro zákazníka bezplatných a přitom exkluzivních výhod. Výrazné zvýhodnění povinného ručení zdvojnásobením bonusu za poslední dva roky bez nehod, jeho automatický převod i na havarijní pojištění a na trhu nejkomfortnější rozšířená asistence by měly být významným impulzem pro zatraktivnění pojištění UNIQA koncem roku. Pověstnou třešničkou na dortu je pak unikátní servis MeteoUNIQA, varující motoristy včas před lokálním výkyvem počasí prostřednictvím SMS zprávy nebo e-mailu, a to na základě klientem zadaného PSČ.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.