« Zpět

Kellner zdobí nevěstu, pojišťovna získá nové logo

| 6. října 2011 - 9:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Česká pojišťovna ukáže nové logo a strategii, jak získat více zákazníků a nabudit k větším výkonům zaměstnance. To se firmě později může hodit. Má to být velký třesk směrem k zákazníkům i dovnitř firmy. 

Česká pojišťovna ukáže nové logo a strategii, jak získat více zákazníků a nabudit k větším výkonům zaměstnance. To se firmě později může hodit. Má to být velký třesk směrem k zákazníkům i dovnitř firmy. Místopředseda představenstva a generální ředitel České pojišťovny (ČP) Pavel Řehák dnes oznámí významné změny v bývalém klenotu investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.
Podle informací MF DNES začne Česká pojišťovna o zákazníky bojovat modernizovaným logem, které má být podobně jako u nedávného představení nového znaku Škody Auto více plastické. To ale není vše.
Firma si minulý týden nechala registrovat slogan „Pomáháme vám jít dál“ a hlavním Řehákovým poselstvím má být právě heslo „pomoc“. A to jak zákazníkům, tak především pomoc dovnitř firmy, která stále ustupuje ze svých kdysi výsostných pozic.
Řehák, jenž je šéfem rok a čtvrt, se snaží strhnout z firmy nálepku „Ministerstvo pojišťovnictví“, kterou si vysloužila kvůli své nepružnosti hlavně ve vnitřní struktuře. A udělat z ČP rychle reagující podnik, který opět poroste. Loni začal sekat náklady a soustředí se na ziskovost.
Ačkoli ČP stále snáší zlatá vejce (jen za první polovinu letošního roku vydělala bez 75 milionů tři miliardy korun a loni to bylo za celý rok výjimečných 11 miliard), vykazovaná čísla u předepsaného pojistného a podílu na trhu stále klesají.
Například v povinném ručení měla firma ještě před šesti lety tržní podíl přesahující 40 procent, letos už není ani na třiceti. „Pokud chcete hrát roli odpovědného lídra, tak musíte mít odpovídající podíl na trhu. Nechci se ale zabývat jako modlou nějakým procentem (pod něž nechce firma klesnout, pozn. red.). Mým zadáním od akcionářů je růst udržitelného zisku,“ uvedl Řehák letos v únoru pro MF DNES. Včera se firma nechtěla dopředu ke svým plánům vyjadřovat.
Na trhu se přitom již dlouho spekuluje o tom, že PPF, která vlastní 49 procent v pojišťovacím holdingu Generali PPF, ovládajícím také Českou pojišťovnu, chce tento podíl co nejlépe prodat. Příjemcem může být prakticky jen Generali. PPF má právo jí prodat svůj podíl v holdingu na začátku července 2014, pokud se s Generali nedohodne na prodloužení společného podniku nebo dřívějším vystoupení. V čím lepším stavu ČP bude, tím vyšší bude pochopitelně cena podílu PPF v celém holdingu.
Mluvčí PPF Milan Tománek minulý týden uvedl, že dohoda teď není na pořadu dne a přednost mají společné aktivity v Rusku.
Ve firmě a jejím okolí to zatím podle znalců trhu vře. „Problém je hlavně v síti distributorů. S těmi jen tak někdo nehne,“ uvedl jeden ze zdrojů MF DNES z pojišťovny.
To znamená, že pokud se nějaký produkt prodejcům, kteří nejsou přímými zaměstnanci pojišťovny „nelíbí“ – je například moc složitý na prodej nebo za něj není tak vysoká odměna – přestanou ho nabízet.
Nezávislí distributoři na to namítají, že pojišťovna je v posledních čtyřech letech naprosto nestabilní partner. Stále například mění systémy komunikace a snaží se preferovat své obchodníky nebo jen několik vybraných partnerů.
„Do firmy přišli manažeři, kteří moc nerozumí pojišťovnictví, snažili se změnit obchodní model a výsledkem je křeč a ničení obchodní sítě,“ říká jeden ze zprostředkovatelů. Podle něj jen dva či tři vybraní partneři pojišťovny mají lepší podmínky, ostatní firma tak nepodporuje.

***

Jak se zmenšuje Česká pojišťovna
Celkový podíl pojišťoven na trhu
Česká pojišťovna

2005 37,5 %

2011 22,4 %
Podíl na trhu povinného ručení
Česká pojišťovna

2005 42,0 %

2011 27,8 %

Pozn.: Údaje vždy za polovinu roku. Pramen: Česká asociace pojišťoven

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.