« Zpět

Kdo má uklízet chodníky?

| 15. ledna 2010 - 12:02 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pod nohama led nebo sněhová kaše, rampouchy a sněhové převisy nad hlavou. Pro chodce se procházka po chodníku stává mnohde cestou hrůzy. Kdo vlastně má sníh z pěších tras zametat? A kdo smetat sníh ze střech a odstraňovat z okapů rampouchy? Nic z toho samotná novela tzv. chodníkového zákona přímo neřeší.

Zákon to přímo neurčuje * Podle Listiny je to ale povinnost vlastníka

„Novela nikde výslovně nezmiňuje, že obce musí uklízet chodníky. Povinnost udržovat a uklízet své vlastnictví vyplývá z Listiny základních práv a svobod,“ řekl Právu Petr Schlesinger ze Svazu měst a obcí ČR.
Také podle senátora a autora zákona Jaroslava Kubery (ODS) norma vůbec neřeší otázku uklízení chodníků. „V zákoně se změnila jedna jediná věta, že odpovědnost za chodník má jeho majitel, tedy vesměs obec nebo město, a ne vlastník přilehlé nemovitosti,“ řekl Právu Kubera.
Nepočítal prý s tím, že když nebudou mít majitelé nemovitostí zodpovědnost za údržbu chodníku před svým domem, přestanou někteří z nich z chodníků sníh odklízet.
S Kuberou zásadně nesouhlasí výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech: „Novela byla přijata ukvapeně, bez potřebné diskuse a vyhodnocení všech rizik. Navíc v době, kdy už bylo zřejmé, že s prohlubující se krizí výrazně poklesnou výběry daní a tyto peníze budou obcím chybět,“ řekl včera Právu.
„Bude-li třeba, odškodníme“
Samozřejmě jsou města a obce pro případy, kdy bude občan vymáhat odškodné za úraz na zledovatělém chodníku, pojištěny. Není tedy levnější platit pojistku a neuklízet? Starosta Chodova Josef Hora má na situaci jasný názor: „Chodníky jsme uklízeli i před chodníkovým zákonem, nemůžeme se vykašlat na lidi,“ řekl Právu. A zásadně odmítá, že je lepší se pojistit a úklid některých chodníků zcela vypustit.
Náhrada škody není samozřejmá a okamžitá. „Pokud k něčemu takovému dojde, musí občan donést potvrzení například od lékaře o tom, že se ten úraz na naší komunikaci či chodníku opravdu stal, a poté jej začneme řešit v rámci naší pojistky,“ řekl Právu místostarosta Nového Jičína Milan Šturm (ODS).
Na teplický magistrát se podle primátora Kubery obrátili již tři lidé, kteří si pádem na zasněženém chodníku přivodili úraz. „Případné odškodnění budeme řešit standardně jako v předchozích letech, tedy přes pojišťovnu,“ podotkl a připomněl, že lidé by podle litery zákona měli stavu chodníku přizpůsobit svou obuv. „Kdo upadne a zraní se například v lodičkách, zřejmě se peněz od pojišťovny nedočká,“ rýpl si senátor.
Kolik se zaplatí?
Radnice platí pojištění různě sdružené, proto se „chodníková“ položka takřka nedá vypočítat. Např. patnáctitisícový Chodov má připojištění na spoluúčast při úrazu na chodníku v jednom balíku, který zahrnuje jak pojištění majetku, tak odpovědnost za podobné případy. „Pojistné je 950 tisíc korun ročně,“ uvedla pro Právo tajemnice radnice Marcela Kubicová. Chodov v roce 2009 podle ní v rámci spoluúčasti vyplatil při úrazech na městských komunikacích ve čtyřech případech 2600 korun.
V Plzni za stav chodníků odpovídají jednotlivé městské obvody „Mají uzavřené pojistné smlouvy obecné odpovědnosti za škody, například centrální obvod platí 36 tisíc korun ročně,“ řekla Právu mluvčí plzeňského magistrátu Edita Vighová, podle níž se tyto částky liší obvod od obvodu.
Odpovědnosti za odstraňování sněhu nebo rampouchů ze střech veřejných budov mají hasiči v popisu práce, soukromé nemovitosti musí zabezpečit jejich vlastník.
„Vyjíždíme jen k případům, kdy se jedná o bezprostřední ohrožení lidského života či zdraví,“ uvedl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.
„Pokud hrozí riziko, že sníh ze střechy spadne, majitel si může například zavolat specializovanou firmu nebo plochu pod převisem ohraničit bezpečnostní páskou,“ řekl mluvčí s tím, že za případné škody je zodpovědný vlastník nemovitosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.