« Zpět

Každé třinácté auto v Praze nemá povinné ručení

| 24. května 2011 - 10:21 | Zprávy | Neživotní pojištění

Složitější jednání, když vás řidič bez pojistky nabourá. Nebo dluhy často i na celý život, které motorista bez pojištění musí po nehodě splácet. Sedmdesát lidí denně dostane výzvu k zaplacení sankce. Každé třinácté auto registrované v Praze nemá uzavřené povinné ručení. Celkem jich je v metropoli 71 tisíc. Jejich majitelé riskují pokutu, ale také sankci za každý den, kdy jezdí bez pojistky.

Složitější jednání, když vás řidič bez pojistky nabourá. Nebo dluhy často i na celý život, které motorista bez pojištění musí po nehodě splácet. Sedmdesát lidí denně dostane výzvu k zaplacení sankce. Každé třinácté auto registrované v Praze nemá uzavřené povinné ručení. Celkem jich je v metropoli 71 tisíc. Jejich majitelé riskují pokutu, ale také sankci za každý den, kdy jezdí bez pojistky.
Dva takoví motoristé denně v Praze způsobí nehodu. A nastávají problémy. Jak jim, tak i poškozeným. „Pokud viník bouračky někoho zraní, mohou se následky vyšplhat až do milionů korun, které pak dotyčný splácí celý život,“ varuje Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů (ČKP). Právě ta totiž obětem nehod vyplácí peníze, které by jinak dostaly od pojišťovny. Jenže pokud viník povinné ručení uzavřené nemá, není, kdo by platil. ČKP pak vyplacenou náhradu škody vymáhá na tom, kdo bouračku způsobil. „Když neplatí, následuje soud a exekuce,“ dodává Hradec.

Pokuta za jízdu bez povinného ručení může být tři tisíce korun

Další riziko spočívá v pokutě, kterou mohou udělit policisté. „Loni jsme přestupek, kdy řidič nepředložil zelenou kartu, zaznamenali v 83 případech. Pokuta na místě může být 1 500 korun, ve správním řízení dvojnásobek,“ uvedl Jiří Dušek z pražské dopravní policie.
Řidiči, jimž se policii daří vyhnout, ale vyhráno nemají. Za dobu, kdy jezdí bez povinného ručení, jim totiž automaticky naskakuje penále. To poznala i Klára Šnoblová ze Žižkova. „Koupili jsme si ojeté auto, dojeli jsme s ním jen přes kus Prahy a postavili jsme ho před dům, kde stálo asi týden. Teprve poté jsme uzavřeli povinné ručení a začali jsme s ním jezdit,“ vzpomíná Šnoblová. Nic se nedělo, jenže zhruba po dvou měsících dostala výzvu, aby ČKP zaplatila téměř tisíc korun jako sankční poplatek za dny, kdy auto stálo na ulici bez pojistky.

Poplatek naskakuje za každý den

Česká kancelář pojistitelů totiž díky centrálnímu registru vozidel dokáže odhalit všechna přihlášená auta jezdící bez povinného ručení. „Jen v Praze jsme podobných výzev neplatičům, jako byla paní Šnoblová, v minulém roce poslali přes 25 tisíc,“ vypočítává Jakub Hradec. Česká kancelář pojistitelů tímto způsobem od Pražanů vybrala 28 milionů korun. Právě ty pak ČKP používá na úhrady škod způsobených nepojištěnými řidiči.

Sundání značek nepomůže, vůz musí být v garáži

Někteří majitelé aut se placení povinného ručení snaží vyhnout tím, že sundají registrační značky a auto dočasně odhlásí z evidence. To stačí, ale hrozí další problém. Zaparkované auto může být jen na vlastním pozemku - například na zahradě či v garáži. Jinak se může stát, že na vůz bez značek někdo upozorní a úředníci budou chtít poplatek za zábor veřejného prostranství.

FAKTA Povinné ručení

Povinné ručení musí platit každý majitel auta po dobu, kdy je vůz registrovaný. Cena se počítá především podle kubatury motoru. U nejčastěji zastoupených vozů se pohybuje ve výši dva až tři tisíce korun.
Za každý den, kdy majitel auta nemá povinné ručení sjednané, po něm Česká kancelář pojistitelů následně vymáhá 50 až 70 korun denně. Když dlužníci neplatí, pohledávky vymáhá soudně.
V Praze jezdí 70 tisíc aut, která povinné ručení nemají. Celkem je v hlavním městě registrováno přes 900 tisíc automobilů.
Ti, které nabourá majitel nepojištěného vozu, se musí obrátit na Českou kancelář pojistitelů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Jak zjistím zda auto co jsem přidal je už pojištěné