« Zpět

Každé sedmé auto v kraji jezdí bez povinného ručení

| 19. května 2011 - 10:03 | Zprávy | Neživotní pojištění

Severočeští řidiči jsou podle dat kanceláře pojistitelů na prvním místě v počtu nepojištěných vozidel. Lidé v nejbližší době dostanou do schránek varování: Začněte platit tisíce, nebo zaplatíte statisíce. Příští týden Severočeši jako první v zemi ve schránkách najdou leták od České kanceláře pojistitelů. Půjde o varování s množstvím textu, ale jednoduchým titulkem: Jezdit bez povinného ručení je hazard, který se vám nevyplatí!

Severočeští řidiči jsou podle dat kanceláře pojistitelů na prvním místě v počtu nepojištěných vozidel. Lidé v nejbližší době dostanou do schránek varování: Začněte platit tisíce, nebo zaplatíte statisíce. Příští týden Severočeši jako první v zemi ve schránkách najdou leták od České kanceláře pojistitelů. Půjde o varování s množstvím textu, ale jednoduchým titulkem: Jezdit bez povinného ručení je hazard, který se vám nevyplatí!
V kraji totiž každé sedmé vozidlo jezdí bez povinného ručení.
„Ústecký kraj je rájem nepojištěných vozidel. Platné pojištění odpovědnosti za škodu nemá 73 356 ze 533 948 zde registrovaných aut. Další místa patří Karlovarskému a Libereckému kraji,“ řekl včera v Ústí nad Labem Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP). Ta sdružuje 14 pojišťoven v republice poskytujících povinné ručení a spravuje garanční fond, ze kterého se hradí škody, jež byly způsobeny nepojištěnými vozidly.
„Následně každou škodu vymáháme po řidičích, majitelích nebo provozovateli nepojištěného vozidla. My si vybíráme toho, u koho je větší šance peníze získat,“ varoval Jakub Hradec.
Za posledních sedm let řidiči v kraji bez pojistky (typický je podle statistik pojišťoven mladý muž od 18 do 35 let) zavinili 3 663 nehod se škodou vyšší než 164 milionů korun, kterou musela ČKP poškozeným vyplatit. Zpět se jí daří získat zhruba 30 procent. Velmi často majitelé nepojištěných aut, nejčastěji vozu staršího 10 let, mají minimální majetek, nebo jsou škody tak obrovské, že je prostě viník nikdy nezaplatí. „Ale kromě bezdomovců, kteří autem zřejmě nejezdí, má nějaký majetek každý. U vážných zranění může škoda vyšplhat k desítkám milionů, takže viníky pak čeká i osobní bankrot,“ říká Hradec. Například měsíc pobytu na traumacentru stojí půl milionu korun, k tomu se poškozeným platí bolestné, ušlý zisk, ztráta společenského uplatnění. A každou zaplacenou korunu ČKP chce po viníkovi.
„Mladík převrátil na střechu nepojištěnou Škodu 120 a vážně zranil spolujezdkyni, která bude do konce života plně invalidní. Celková škoda je přes 18 milionů a on ji bude splácet celý život. Přitom povinné ručení na rok by ho stálo 3,5 tisíce,“ dává dává příklad Hradec.
ČKP své peníze umí vymáhat. A soudy jsou v těchto případech rychlé. „Jeden Severočech věděl, že nám bude muset platit. Proto rychle přepsal dům a majetek na příbuzné. U soudu jsme prokázali, že to bylo účelové a vyhráli jsme,“ popsal ředitel. Řidič tak o svůj dům přijde.
Jezdit bez povinné pojistky je nejen velké riziko, ale také se samotné ježdění nevyplácí. Každý den nepojištění vozidla stojí od 20 do 300 korun podle typu auta. Pro příklad, za 46 dní nezaplacené povinné pojistky na Škodu Felicii 1,3 do garančního fondu zaplatíte 2 470 korun. Povinné ručení na toto období je jen 530 korun. U vozu VW Passat je rozdíl ještě markantnější - pojistné na 30 dní je 841 korun, příspěvek do garančního fondu je 2 100 korun.
V regionu vloni výzvu k zaplacení sankčního příspěvku dostalo 16 216 Severočechů a zaplatit museli 17 446 072 korun.
„Důvodem vysokého počtu nepojištěných vozidel na severu může být vysoká nezaměstnanost. Ale každý si může vybrat, jakému riziku chce čelit. Kombinace neplacení pojistky a nezaměstnanosti je ale ekonomicky vražedná. Nejdražší povinné ručení je to, které nemáte,“ sdělil Hradec.
Ústeckému kraji patří první příčka v počtu nepojištěných vozidel a po Karlovarském kraji druhá v míře rizika nehody s vozem bez pojistky. Takovou nehodu budete mít nejpravděpodobněji v Chomutově, Teplicích nebo Ústí nad Labem. Kromě Lounska ale výstražnou červenou barvu v grafu mají i další okresy regionu.
„Na Chomutovsku je index takových nehod 212, v Ústí nad Labem 180 a Teplicích 168. To je katastrofa. Chomutov má dokonce vůbec nejvyšší index v celé zemi,“ zhodnotila Ivana Hladíková z ČKP.
„Bodují“ ovšem i ostatní okresy, Mezi prvními dvanácti nejhoršími v celé zemi jsou téměř všechny z kraje, chybí pouze Louny.
Máte zkušenost s nepojištěným účastníkem silničního provozu?
Pokud ano, pošlete nám svůj příběh, rádi ho zveřejníme. Pište na mailovou adresu: redul@mfdnes.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.