« Zpět

Jste nemocní? Cestovní pojištění vám nepomůže

| 30. srpna 2011 - 10:58 | Zprávy | Neživotní pojištění

Na dovolenou v Egyptě letěla dokonce pro jistotu s dvěma cestovními pojistkami. Pobyt u Rudého moře však bude mít pro pětasedmdesátiletou klientku české cestovky (její jméno MF DNES zná) nepříjemnou dohru: během pobytu se její zdravotní stav zhoršil natolik, že musela být na několik dní hospitalizovaná a účet za léčbu přesáhne půl milionu korun. 

Na dovolenou v Egyptě letěla dokonce pro jistotu s dvěma cestovními pojistkami. Pobyt u Rudého moře však bude mít pro pětasedmdesátiletou klientku české cestovky (její jméno MF DNES zná) nepříjemnou dohru: během pobytu se její zdravotní stav zhoršil natolik, že musela být na několik dní hospitalizovaná a účet za léčbu přesáhne půl milionu korun. Z pojišťovny však neuvidí ani korunu. I s dvěma pojistkami.
Do Egypta totiž odlétla s rakovinou, a tak se na ni, podobně jako na lidi s jinými chronickými nemocemi, pojistka nevztahuje. A podobných případů s tím, jak stárne populace, u cestovek přibývá. Například Česká pojišťovna podle mluvčího Tomáše Zavorala odmítla loni proplatit pojistku zhruba stovce klientů s chronickými nemocemi.
„Lidé bohužel pojistné podmínky nečtou a pak se diví. Léčbu chronických nemocí jim ale nepojistí nikdo,“ říká Ondřej Rušikvas z Evropské cestovní pojišťovny.
Tuzemské pojišťovny vylučují z úhrad léčby lidi s nemocemi, které si léčili během posledního půl roku až roku. „Pojištění je založeno na principu nahodilosti. Pokud má klient chronickou chorobu, v jejímž důsledku dojde při pobytu v zahraničí ke zhoršení zdravotního stavu, nejedná se o nahodilou událost,“ vysvětlil mluvčí Generali Jiří Cívka. Pokud by si ale například nemocný s cukrovkou zlomil ruku, peníze za ošetření dostane.
Problém mají hlavně lidé letící na dovolenou mimo Evropskou unii. V členských zemích EU mají lidé nárok na základní lékařské ošetření zdarma jen s klasickým zdravotním pojištěním. „Za poskytnutou péči ale také bude hradit stejnou spoluúčast jako místní. A ta je v mnoha zemích dosti značná,“ upozornil Stanislav Šetina z Všeobecné zdravotní pojišťovny. Mimo Evropu mají lidé smůlu. „Pojišťovna pak může část nákladů uhradit, ale jen v rozsahu stejně poskytnuté péče v Česku,“ dodal Šetina. Neuhradí například náklady na repatriaci.
Pojišťovny mají zejména z Egypta zajímavou zkušenost: když místní kliniky zjistí, že pacient není pojištěný, účtují si za zákrok podstatně méně, než když je krytý.
I když nemají cestovky za hospitalizaci klienta odpovědnost, situaci musí namístě řešit. Proto se někdy snaží klienta i samy odradit, aby na zájezd jel, ale jen těžko ho mohou odmítat. „U některých náročnějších zájezdů požadujeme například potvrzení od lékaře, že je schopen cestu zvládnout,“ řekl mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. „Nově klientům doporučujeme, pokud trpí chronickou nemocí, aby kontaktovali asistenční službu pojišťovny a konzultovali rozsah krytí uzavřeného cestovního pojištění,“ podotkl mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.