« Zpět

Je možné pojistit jízdní kolo proti krádeži či poškození i na cestách?

| 2. srpna 2010 - 13:09 | Zprávy | Neživotní pojištění

Jízdní kolo bývá obvykle pojištěno v rámci pojištění domácnosti. V případě drahých kol, na kterých jejich majitelům záleží, je možné zvolit i jiné formy pojištění, které ochranu výrazně rozšíří.

Odpovídá Olga Kobilková
Produktová manažerka pojištění občanského majetku České pojišťovny

V rámci pojištění domácnosti jsou stanoveny limity pojistného plnění. Pojištění lze uplatnit pouze v případě, že kolo bylo odcizeno například z komory nebo sklepa, které patří k pojištěné domácnosti. Pro levná kola je toto pojištění postačující, ale na krádež kola z balkonu nebo na ulici se nevztahuje.
Pokud vám limity přibližně do dvaceti tisíc korun na pojištění jízdních kol v pojištění domácnosti nevyhovují, můžete si kolo připojistit na vyšší částku, nebo si sjednat pojištění zcela individuální.
Jste-li aktivním vyznavačem cyklistiky a máte drahé a kvalitně vybavené kolo, pak bych vám doporučila individuální pojištění, které se vztahuje i na škodu, jež vznikne odcizením kola i mimo uzamčené prostory.
I toto pojištění má svá omezení. Nutné je, aby bylo kolo na výletě, před obchodem nebo jiným cílem cesty vždy pečlivě uzamčeno například k pevně přibudovanému stojanu určenému k odkládání kol, případně alespoň ke sloupu veřejného osvětlení. Pojišťovna uhradí škodu jen v tom případě, že bylo kolo řádně zajištěné. Pokud můžete, vyfoťte si takto zamčené kolo mobilním telefonem. Samozřejmě žádný zámek není nedobytný, ale kvalitní zabezpečení nenechavce často odradí.
Když se kolo poškodí nebo bude odcizeno během přepravy cyklobusem nebo vlakem, nárokujte škodu na poskytovateli služby, který by měl mít pro takový případ uzavřené pojištění odpovědnosti. Stejné doporučení platí i pro případ, kdy kolo předáte k úschově v hotelu nebo v jiném ubytovacím zařízení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.