« Zpět

Jak dostat z pojišťovny peníze za ukradené kolo?

| 29. dubna 2010 - 10:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Venku se začíná oteplovat a cyklisté pomalu vyrážejí na silnice. Mnohé z nich trápí možnost odcizení kola, když ho nechají někde před obchodem nebo restaurací. Prvotní impuls k napsání článku byl dotaz v diskusi na Měšci, kde že se dá pojistit kolo pro případ odcizení. Informace na různých cyklistických serverech mohou být (a jak jsem při sepisování článku zjistil i jsou) zastaralé nebo neúplné, a proto se na jejich informace nespoléhejte.


Přijít o kolo je jedna věc, ale aby vám kolo pojišťovna zaplatila, jde vždy o slovíčka a přesnou terminologii, jak se pojistná událost popíše a jak se skutečně stala. Ty si nyní rozebereme.
Loupež – plnění vyžaduje aktivní odpor
Loupeže se dopustí ten, kdo proti jinému užije násilí, nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci. Pokud vám kolo odcizí bez vaší osobní přítomnosti, o loupež se nejedná. Pojistné podmínky mohou navíc vyžadovat i určitou míru odporu ze strany okradeného. Stejně jako pojišťovny za loupežné přepadení nepovažují např. stržení kabelky z ramene. Lze předpokládat, že by za loupež nebylo považováno i prosté vytržení vedeného kola z ruky, pokud přitom nedošlo k bezprostřednímu použití násilí nebo pohrůžce násilím. Samozřejmé je vyšetření příslušného případu policií.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.