« Zpět

I proti pádu sněhu či ledu ze střechy se lze pojistit

| 21. září 2009 - 10:10 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojištění odpovědnosti majitelů domů patří k hojně využívaným. Například jen Česká pojišťovna (ČP) a Kooperativa mají stovky tisíc smluv. Ale poté co povinnost péče o stav chodníků přešla na obce, nejeden majitel přemýšlí o tom, jestli má toto pojištění pro něho ještě smysl. 

Pojištění odpovědnosti majitelů domů patří k hojně využívaným. Například jen Česká pojišťovna (ČP) a Kooperativa mají stovky tisíc smluv. Ale poté co povinnost péče o stav chodníků přešla na obce, nejeden majitel přemýšlí o tom, jestli má toto pojištění pro něho ještě smysl.
„Rozhodně má,“ soudí mluvčí ČP Václav Bálek. Podle jeho slov pojištění pokrývá značnou škálu rizik, za která odpovídá majitel domu. „Časté jsou pády sněhu, ledu či uvolněné tašky ze střechy, které poraní lidi či poškodí cizí auta. Stalo se, že sníh spadl i na kočárek s dítětem. Pokud majitel není pojištěn, musí hradit škody ze svého, řekl.
A které další škody, které hradí pojišťovna, mohou třeba nastat? Například tyto:
* Strom roste těsně u plotu, je stářím sešlý tak, že měl být již dávno pokácen, spadne na chodník a někomu ublíží na zdraví. * Majitel si sám opravuje střechu a vypadlé nářadí či jiný předmět na ulici někoho zraní.
*Vlastník nechá krátký čas na chodníku před domem nějakou skládku, například železné tyče, s tím, že je odveze, ale než to udělá, kolemjdoucí se o ně zraní.
* Do domu přijde k majiteli v zimě návštěva, ale na nedostatečně udržovaných vstupních schodech uklouzne a poraní se.
* Pojištění se někdy vztahuje i na nájemníky v domě. Třeba kdyby jim vznikla škoda v důsledku požáru, k němuž došlo například poruchou na domovních rozvodech nebo v důsledku nahodilé závady na střeše či kvůli nepořádku při opravě domu.
Kdy se škody nehradí
Tiskový mluvčí Kooperativy Marek Vích ale připomíná, že ani v těchto případech pojišťovna nehradí škody automaticky. Vždy zkoumá, zda se majitel snažil předejít pojistné události, což je jeho povinnost. „Pojišťovna neplatí například tehdy, když při pádu ledu ze střechy zjistí, že se majitel o odstraňování ledu a sněhu dlouhodobě nestaral a že ho třeba někdo dokonce upomínal. Jiné je, když se led utvořil a spadl přes noc a majitel to nemohl ovlivnit,“ uvedl Vích.
Pojišťovna podle Vícha také hradí škody jen tehdy, pokud za škody nese odpovědnost majitel nemovitosti. „Když třeba střechu opravuje firma a někoho přitom zraní, tak se to řeší z odpovědnosti té firmy. Obdobně jestliže majitel má v domě nájemníky, vloupá se zloděj a nájemníky okrade, škodu rovněž nelze uhradit,“ uvedl.
Obdobně Bálek uvádí i případ, kdy zdravý strom vyvrátí vichřice a ublíží někomu na zdraví. Ani v tomto případě pojišťovna není povinna škodu uhradit.
Spoluúčast činí v České pojišťovně nula až deset tisíc korun, v Kooperativě tisíc korun. Výše pojistného závisí na limitu plnění a výše spoluúčasti a pohybuje se v řádu stokorun ročně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.