« Zpět

I na adventní zájezd do zahraničí se vyplatí pojistit

| 4. prosince 2014 - 11:24 | Zprávy | Neživotní pojištění

Češi nacházejí stále větší oblibu v jednodenních a víkendových zájezdech na adventní trhy za hranicemi. Každoročně takto vyrazí za vánoční atmosférou a nákupy desetitisíce lidí. Většina z nich však zapomíná, že jde o zahraniční cestu jako každou jinou a riskují výjezd bez cestovního pojištění.

Cestovní kanceláře v hojné míře nabízejí předvánoční výlety do Vídně, Drážďan, Norimberku a dalších desítek míst. Cestovní pojištění u těchto zájezdů bývá volitelné, ale většinou se stává, že lidé si ho zapomínají sjednat. „Řadě lidí vůbec nedochází, že když ráno vyjedou a večer se vrátí domů, stále existuje nebezpečí, že se jim v zahraničí může něco stát,“ varuje Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.
 
Ošetření v Německu či Rakousku přijde na desetitisíce
Loni řešila ERV Evropská pojišťovna několik pojistných událostí z vánočních víkendových cest. Pro příklady, jak může taková cesta skončit, nemusíme chodit daleko.
 
„Na trzích ve Vídni uklouzla mladá žena na zledovatělé dlažbě a udeřila se do hlavy. V nemocnici si ji nechali přes noc na pozorování a druhý den ji sanitka převezla do Prahy. Transport vyšel na 30 000 korun,“ popisuje Vlastimil Divoký.
 
Lidé se většinou spoléhají na evropský průkaz zdravotního pojištění nebo na pojištění u bankovní karty. Ty jim ale většinou náklady na případné ošetření nepokryjí.
 
Kartička pojištěnce nezahrnuje asistenční služby, transport do nemocnice ani převoz zpět do Česka. Pojištění u platebních karet zase mívá nedostatečné limity a omezené služby.
 
 
Adventní trhy jsou rájem zlodějů
Léčebné výlohy nejsou zdaleka jedinými škodami. ERV Evropská vloni v prosinci řešila i případy okradených turistů. Bez dárků a bez fotoaparátu se vrátil z adventních trhů v Budapešti 50 letý muž. Při ochutnávce místních vánočních delikates do něj strčili zloději a ukradli mu fotografickou výbavu za více než 20 tisíc korun.
 
Vyplatí se mít i pojištění proti škodě, kterou způsobíme druhým. „Šestiletá dívka shodila na trzích v Drážďanech stojan s ručně vyráběnými vánočními ozdobami a způsobila škodu za 350 eur,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny. Výlet za vánoční atmosférou se tak může změnit v nemilý dárek. Přitom se stačilo za pár desítek korun pojistit.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.