« Zpět

Hodně nemovitostí není dostatečně pojištěno

| 28. listopadu 2011 - 12:14 | Zprávy | Neživotní pojištění

Kvalitní pojištění nemovitosti se stává aktuální právě nyní v době nadcházející zimy. Tíha sněhu na střechách rodinných domů dokáže způsobit velké škody a ještě větší hrozbou je pak jarní tání. Ukazuje se ale, že stále velké množství lidí pojištění nemovitosti podceňuje. 

Kvalitní pojištění nemovitosti se stává aktuální právě nyní v době nadcházející zimy. Tíha sněhu na střechách rodinných domů dokáže způsobit velké škody a ještě větší hrozbou je pak jarní tání. Ukazuje se ale, že stále velké množství lidí pojištění nemovitosti podceňuje.
Mnohamiliardové škody, které napáchaly katastrofální záplavy před devíti a čtrnácti lety, stále nejsou pro řadu domácností dostatečným varováním. Jejich majetek je proti takovému riziku buď hodně podpojištěn, nebo dokonce zcela nepojištěn. Vyplývá to z vyjádření Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) i České asociace pojišťoven (ČAP).
„Je nemalé množství lidí, kteří doufají, že se jim katastrofy vyhnou. Kvalitně se pojistí často až ve chvíli, kdy mají vytopenou nemovitost. To jim však zaručí finanční ochranu až pro příště, zpětně se pojistit nelze,“ uvedl již dříve Ivan Špirakus, místopředseda AČPM.
Špatný přístup tuzemských domácností k pojištění nemovitosti odhalila dříve také anketa České asociace pojišťoven. Podle zjištění lidé neznají pojistné podmínky a špatně se orientují v pojistných produktech či si vůbec neuchovávají dokumenty k pojištěným předmětům. Pojištění majetku je v dnešní době, kdy často dochází k živelním pohromám, nutností v každé domácnosti. Přesto ale stále existují lidé, kteří majetek pojištěný nemají.
„Nejčastějším problémem jsou zastaralé smlouvy. Sjednané pojištění v mnoha případech již dávno neodpovídá aktuální hodnotě majetku pojištěnců. Majetek je tak podpojištěn – pojistná smlouva je uzavřena na výrazně nižší částku, než jakou hodnotu má nemovitost v současné době. Vzniklá škoda pak mívá pro klienty nedozírné následky. V takovém případě dostane klient od pojišťovny jen část aktuální hodnoty zničeného majetku,“ upozornila Marcela Kotyrová, manažerka komunikace ČAP.

Pojištění nemovitosti a domácnosti

Kvalitní pojištění majetku je nezbytností. Při sjednávání pojištění nemovitosti je třeba pamatovat na několik základních skutečností. Vedle dostatečné pojistné částky, kterou klient získá v případě zničení a poškození majetku, cenu pojištění ovlivňují některé další aspekty. Jde kupříkladu o rozsah rizik, proti kterým je nemovitost pojištěna. 
Obvyklé však je, že pojišťovna již v základním balíčku nabízí všechna obvyklá pojistná rizika (požár, výbuch, úder blesku, pád letadla, záplavy, povodně, vichřice, řádění vandalů a poškození stavby při vloupání).
„Pro sjednání pojištění není nutný odhad znalce, ani prohlídka bytu pojišťovacím poradcem. Pojištění lze uzavírat na pobočkách pojišťoven nebo i prostřednictvím internetu,“ uvedla Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny. V případě větších pojistných částek jsou ale odhady již nutné. Každá pojišťovna má přitom svůj vlastní způsob výpočtu, výši pojistného přitom ovlivňuje několik faktorů. Těmi jsou především pojistná částka (celková hodnota vybavení domácnosti), velikost plochy domácnosti, spoluúčast a také množství zvolených rizik. Pojišťovny také velmi pečlivě posuzují úroveň zabezpečení domácnosti proti vniknutí cizí osoby. Jestliže není dostatečná, domácnost klientovi ani nemusí pojistit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.