« Zpět

Generali eviduje tři tisíce škod způsobených rozmary prázdninového počasí

| 26. září 2013 - 12:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

V průběhu letošních prázdnin nahlásili klienti pojišťovny Generali téměř tři tisícovky škodních událostí za 300 milionů korun. Rozmary počasí způsobily nejvyšší škody zemědělcům. Nejvíce škod pak majitelům rodinných domů. Přes 60 % červencových a srpnových škod je k dnešnímu dni zlikvidováno. V případě občanského majetku je podíl proplacených škod 85 %. Prázdninové počasí totiž každoročně přináší nejen dny slunečné, ale také bouřky, přívalové deště, kroupy a vichřice. Následkům takových katastrof se nelze vyhnout, ale dobré pojištění dokáže jejich dopady kompenzovat.

„To nejdůležitější, co můžeme pro své klienty udělat, když jim vichřice nebo kroupy poničí domov či další majetek, je rychlá akce. Proto v případě kalamitních situací přijímáme mimořádná opatření k urychlení likvidace škod i vyplácení pojistného. Pokud jsou podklady kompletní, mají klienti peníze na účtech v řádu dní,“ uvedl Jiří Střelický, ředitel úseku produktový management & operations pojišťovny Generali.
 
Nejhorším dnem prázdnin se stalo pondělí 29. července, kdy vichřice a kroupy způsobily 746 škod. Nedlouho poté přinesla neděle s datem 4. srpna na 661 majetkových škod.
 
Nejvíce škod na majetku klientů pojišťovny Generali způsobilo letos o prázdninách krupobití. Nahlášeno bylo 772 škod. Vichřice za sebou zanechaly rovných 700 škod. Lidé se museli potýkat také s následky přímého i nepřímého úderu blesku, a to v 384 případech. Podle počtu kalamitních událostí je na dalším místě srážková voda s 306 škodami. Následují záplavy a povodně se 176 škodami a požáry, které mají na svědomí 118 škod.
 
Svou daň si vybíralo řádění živlů ve všech krajích republiky. Nejpostiženějším se stal z hlediska počtu prázdninových škod Jihočeský kraj. Rozmary počasí zde způsobily 452 škod za 35 milionů korun. Oproti tomu z Karlovarského kraje bylo nahlášeno pouze 31 škod za půl milionu korun. Z hlediska finanční kompenzace byly nejvyšší majetkové škody ve Středočeském kraji. Dosáhly 109 milionů korun při počtu 398 případů. Výše těchto škod souvisela především s krupobitím, které postihlo úrodu zemědělců a na řadě míst se doslova postaralo o předčasnou sklizeň očekávané úrody.
 
Nejvyšší počet škod v celé republice nahlásili majitelé rodinných domů. Celkem se jednalo o 1 027 případů za 19 milionů. Nejnákladnější byly škody zemědělců, kteří je vyčíslili na 120 milionů korun.
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.