« Zpět

Finanční poradna

| 29. března 2010 - 10:06 | Zprávy | Neživotní pojištění

Dům ve výstavbě je možné pojistit, a to proti celé řadě rizik. Základní pojištění se vztahuje zejména na škody způsobené živly, jako jsou například požár na stavbě, přímý úder blesku, povodeň, záplava, krupobití, vichřice a další rozmary přírody. Standardní pojištění stavby se navíc vztahuje i na škody způsobené zloději či vandaly. Výše škod, které pojišťovna v případě krádeže nebo poškození vandalem uhradí, se liší mezi různými pojišťovnami podle toho, jak mají nastavené limity plnění

* Je možné si pojistit rozestavěný dům a materiál, který je uložený na pozemku?
Odpovídá
Olga Kobilková
produktová manažerka pojištění občanského majetku České pojišťovny
. Pokud standardní limit nepokrývá hodnotu pojištěného majetku, je možné zvýšit pojistnou částku připojištěním.
Levnější než hotový dům Pokud vás zajímá cena, příjemné pro všechny stavitele je, že pojistit rozestavěnou nemovitost je obvykle levnější než pojistit hotový zkolaudovaný dům. Pojistné bývá zpravidla pro první rok pojištění v poloviční výši, přičemž v dalších letech pojištění pokračuje bez nutnosti uzavírat novou smlouvu. Změní se pouze výše pojistného, a to prostým odstraněním úvodní slevy. Až dům dostavíte, nezapomeňte, že od rozestavěného domu má nový domov už také své vnitřní vybavení. Po dokončení stavby se kromě nemovitosti vyplatí pojistit i veškeré vnitřní vybavení a věci osobní potřeby, tedy domácnost.
Hodnotu domu nesnižujte Stejně jako u hotového domu je při pojištění stavby důležité nesnižovat částku, na kterou chcete dům pojistit. Pokud je váš rozpočet na dům, který stavíte, 2,5 milionu korun, mělo by i pojištění zahrnovat celkovou hodnotu stavby ve stejné výši.
Kdyby vás postihla pojistná událost a dům měl vyšší hodnotu, než je ta uvedená ve smlouvě, pojišťovna může snížit pojistné plnění. Nejenže celková vyplacená částka nepřesáhne sumu ze smlouvy, ale pojišťovna ji ještě úměrně zkrátí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.