« Zpět

Do světa na zkušenou? Srovnali jsme pro vás cestovní pojištění

| 9. září 2011 - 9:47 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojištění pro dlouhodobý pobyt se výrazně liší podle toho, kam vycestujete. V Evropě nabízí nejvýhodnější produkty Allianz, pro Asii nebo USA patří k nejlepším pojištění od Kooperativy nebo České pojišťovny. 
Studenti, kteří jedou na semestr nebo na rok do zahraničí, si obvykle musí na tuto dobu pořídit speciální cestovní pojištění. 

Pojištění pro dlouhodobý pobyt se výrazně liší podle toho, kam vycestujete. V Evropě nabízí nejvýhodnější produkty Allianz, pro Asii nebo USA patří k nejlepším pojištění od Kooperativy nebo České pojišťovny.
Studenti, kteří jedou na semestr nebo na rok do zahraničí, si obvykle musí na tuto dobu pořídit speciální cestovní pojištění. Populární pojištění k platební kartě jim nejspíš nebude stačit – ta totiž většinou omezují délku jednoho pobytu v cizině na měsíc až tři. Asi by nevyplatilo létat ze zámoří každý měsíc obnovovat pojištění.
Podle čeho pojištění vybírat? Podle ceny, jistě. Ovšem zázračně levné pojištění nejspíš nebude nabízet dostatečné krytí. Ušetřit pár tisícovek na pojistném může ve výsledku znamenat, že zaplatíte třeba za ošetření až řádově více. Na druhou stranu by byla hloupost domnívat se, že vysoká cena je zárukou špičkových služeb. Je zkrátka potřeba pečlivě porovnat, kolik vám kde za vaše peníze nabídnou muziky. Udělali jsme to za vás.

Protože se způsob, podle kterého jednotlivé společnosti pojistné pro jednotlivé země vypočítávají, liší – zvláště, pokud se nejedná o Evropskou unii, provedeme srovnání na třech modelových příkladech. V prvním případě srovnáváme cenu pojistného v zemi Evropské unie, pro které platí stejné sazby, druhé srovnání se týká půlročního pobytu na Tchaj-wanu a třetí ročního výjezdu do USA.

Vycházíme z předpokladu, že klient má zájem o komplexní cestovní pojištění: krytí léčebných výloh, pojištění zavazadel, úrazu a odpovědnosti. Všechny zjištěné ceny platí pro objednání on-line, které obvykle vyjde o několik procent levněji.

U semestrálních pobytů vEvropské uniivyjde nejlevněji balíček pojištění Komfort od Axa Assistance, který stojí 2800Kč. Limity plnění se příliš neliší od ostatních produktů, nižší jsou upojištění odpovědnosti. Tento produkt rovněž nezahrnuje denní odškodné při úrazu a pojištění storna cesty.

Nejdráž vyšlo cestovní pojištění u České pojišťovny a Komerční banky, které si účtují 9975, respektive 9909Kč. Vpřípadě České pojišťovny odpovídá pojištění levnější nabídce ostatních společností, Komerční banka nabízí krytí léčebných výloh vzahraničí, trvalých následků úrazu nebo pojištění zavazadel v nižším rozsahu než levnější konkurence.

K dalším dostupným službám patří pojištění Silver od Allianz za 3600Kč nebo Exkluziv uGenerali za 3372Kč. Hlavní výhodou pojistky Silver je neomezené krytí léčebných výloh, za zásadní minus považujeme, že zákazník nemá nárok na asistenční služby ani pojištění zavazadel. V případě služby Exkluziv se na zajištění zavazadel naopak vztahuje jeden z největších stropů, a to 30000Kč. Poměrně nízké jeu něj všakpojištění odpovědnosti – za škodu na zdraví nebo na majetku odpovídá pojišťovna pouze do pěti set tisíc korun. Ukonkurence se přitom vždy jedná nejméně o jeden milion, v případě Allianz dokonce o 10 milionů korun.

Za kompromis přiajatelné ceny a přiměřeného krytí považujeme pojištění Platinum od Allianz za 4600Kč. Ačkoliv je samotná společnost nabízí jako svůj nejluxusnější produkt, ve srovnání s cenami u ČSOB Pojišťovny, Direct Pojišťovny, Kooperativy nebo skupiny Uniqa vyjde stále poměrně levně. Zahrnuje přitom neomezené krytí léčebných výloh, pojištění zavazadel do 50 tisíc Kč, pojištění úrazu i odpovědnosti.

Pokud budeme srovnávat ceny za půlroční cestu na Tchaj-wan, který pojišťovny obvykle řadí do kategorie „svět“ nebo „svět bez USA“, pojištěnec nejméně zaplatí u Generali za službu Exkluziv. Ta vyjde na 5752 Kč. Oproti konkurenci nabízí nižší krytí léčebných výloh v zahraničí, dalším nedostatkem je, stejně jako v rámci Evropy, několikanásobně nižší krytí odpovědnosti.

Produkty od Allianz, jejíž ceny jsou příznivé při cestování po Evropě, vyjdou pro cestu do Asie skoro nejdráž, předstihne je jen pojištění Komerční banky. Komplexní, ale drahé je ipojištění od České pojišťovny, které stojí 14875Kč.

Nejlépe kombinuje dostupnost a dostatečné krytí pojištění Klasik od Kooperativy za 7785Kč. Svýjimkou asistenčních služeb nabízí vše, pouze strop vpřípadě léčebných výloh je zde nižší než u konkurence. Zatímco uKooperativy se jedná o 1,5 milionu Kč, ostatní společnosti jej mají nastavený na 2,5 až 3miliony Kč, Allianz dokonce neomezeně.

Roční pojištěnívUSA levnou záležitostí rozhodně není – pokud se klient nerozhodne některou z položek vynechat. To ale společnosti, které se na výjezdy do Spojených států zaměřují, jednoznačně nedoporučují. Spravení bolavého zubu tu stojí několik tisíc korun, ošetření zlomené končetiny nebo operace slepého střeva se však přijdei na několik set tisíc.

Nejlevněji opět vyjde pojištění Exkluziv od Generali za 9886Kč. Stejně jako při cestování na Tchaj-wan ovšem nabízí ze všech srovnávaných služeb nejnižší limit krytí léčebných výloh: 1,5milionu Kč.

Za kompromis v tomto případě považujeme cestovní pojištění Komerční banky, které stojí 16416Kč a zahrnuje služby srovnatelné isdražšími produkty. Vyšší stropy pro jednotlivé pojistné událost nabízí Česká pojišťovna za 22813Kč.

Nedostatečně v tomto případě působí Silver od Allianz, který nezahrnuje pojištění zavazadel, stejně tak produkt Gold od téže společnosti. Jeho součástí totiž není pojištění pro trvalé následky nebo smrt úrazem.

Za jistotu vysokého nebo neomezeného limitu krytí zaplatí zákazník za službu Platinum u Allianz 28400Kč, případně 30000 Kč za pojištění Komfort u Axa Assistance.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.