« Zpět

Díry: nejlepší je natočit nehodu na video v mobilu

| 19. ledna 2011 - 11:23 | Zprávy | Neživotní pojištění

Vjeli jste do díry, u níž chyběla značka, jako v pondělí desítky řidičů u Chomutova? Můžete žádat o zaplacení škody u majitele silnice. Přečtěte si, co pro to máte udělat a co všechno vás čeká. Majitelé silnic většinou bývají pojištěni pro případ, že se na jejich silnici stane nehoda způsobená dírou. „Uspějete však jen v některých případech. Při dokazování pomůže, když vše nafotíte, případně natočíte na video a vůbec nejlepší je zavolat policii,“ radí nezávislý expert na dopravní právo, advokát Michal Dlabola.

Vjeli jste do díry, u níž chyběla značka, jako v pondělí desítky řidičů u Chomutova? Můžete žádat o zaplacení škody u majitele silnice. Přečtěte si, co pro to máte udělat a co všechno vás čeká. Majitelé silnic většinou bývají pojištěni pro případ, že se na jejich silnici stane nehoda způsobená dírou. „Uspějete však jen v některých případech. Při dokazování pomůže, když vše nafotíte, případně natočíte na video a vůbec nejlepší je zavolat policii,“ radí nezávislý expert na dopravní právo, advokát Michal Dlabola.
* Jak je možné, že s žádostí o náhradu škody uspěje tak málo řidičů? Vždyť silnice jsou plné děr...
Důvod je jasný: zákon umožňuje majiteli, aby se zprostil odpovědnosti, když prokáže, že z objektivních důvodů nemohl takzvanou „závadu ve sjízdnosti“, což jsou všechny díry a výtluky, odstranit. To však platí pouze pro závady související s počasím. A buďme trochu k majitelům cest spravedliví: je iluzorní chtít, aby plně zajistili sjízdnost ve chvíli, kdy je špatné počasí a oni to nemohou nijak ovlivnit. Taky chápejme, že při katastrofálním stavu českých silnic nemohou majitelé, respektive jimi pověřené firmy, odstranit všechny závady do druhého dne nebo v prvním týdnu po oblevě. Ovšem – upozornit na ně musí. K tomu stačí jediné – značka nerovnost na silnici, známé kopečky.
Vyberte si vhodné havarijní pojištění on-line zde
* Je pravda, že když je cesta rozbitá celá, jsou silničáři z obliga a žádnou náhradu škody nedostanu?

Ano, zákon říká, že majitel nezodpovídá za stavební a technický stav silnice, což zahrnuje i opotřebení. To znamená, že díra musí být nečekaná a osamělá, nemůžete jet po „rozhadrované“ cestě a pak žádat odškodnění. Respektive můžete, ale velmi pravděpodobně nebudete úspěšní. U každé silnice totiž musíte přizpůsobit rychlost jízdy jejímu stavu, a když je cesta dobrá tak pro teréňák, nemůžete po ní jet rychle, zničit auto a žádat, aby vám to někdo zaplatil.

* Co tedy dělat, když díra označená není, já do ní vletím, zničím kolo a nemám havarijní pojištění?

Pozor, havarijní pojištění není pro tenhle typ nehody až taková výhra. Naprostá většina pojišťoven přímo vyjímá z „plnění“ poškození samotné pneumatiky, muselo by být poškozeno i kolo. Téměř u všech je pak nutno počítat s tím, že máte spoluúčast, často 5 či 10 tisíc korun. A škoda při vjetí do výtluku bude často nižší. Takže řidič nemusí uplatnit své havarijní pojištění, ale může žádat o odškodné.

* Je tedy skoro jedno, jestli „havarijku“ mám, nebo ne. Na kom mám pak přímé odškodnění chtít?

Na majiteli silnice. Jemu pošlete žádost o odškodnění (viz formuláře na str. C6). Pokud svou vinu uzná, předá událost k vyřešení pojišťovně, u níž má sjednáno pojištění odpovědnosti. Pro vás je však kontaktní osobou správce komunikace, ne pojišťovna, ta pouze v případě, že škodu řešíte z vlastního havarijního pojištění. Avšak bez souhlasu majitele cesty vám pojišťovna nesmí škodu proplatit.

Fotografie jsou dobré, video je ještě lepší
* Dostáváme se k důležité věci: jak vše zaznamenat co nejlépe?
Pamatujte si, že vy jste ti, kteří o něco žádají, takže musíte udělat všechno proto, abyste uspěli. Hlavní je doložit konkrétní místo na silnici, aby bylo možné zjistit, komu silnice patří – hlavně u místních komunikací mezi obcemi. U hlavních silnic je to jednodušší.

* Takže nestačí nafotit díru v asfaltu, ale i okolí...

Určitě. I když i fotka díry je důležitá, ale chce to mít vyfoceno širší okolí. Úplně ideální je pořídit videozáznam, což umí většina moderních mobilních telefonů. Aby na něm bylo vidět auto, okolí, silnice, s takovým důkazem se pak dá hůř zpochybnit, že se nehoda stala právě na tom místě a za takových okolností, jak tvrdíte.
* Je video přijímáno jako důkaz?
Samozřejmě, důkaz je všechno, co má vypovídací hodnotu a nebylo to pořízeno nelegálně.

* Nejlepší je asi mít svědky...

Určitě, je třeba prokázat nejenže na silnici je rigol, ale že právě on poškodil auto. Protože teoreticky jste mohli kolo prorazit nešikovně o obrubník a pak to „hodit“ na díru. Takže výpovědi lidí, kteří vše viděli, jsou ideální.

* Může být svědkem rodinný příslušník?

Soud přijímá všechna svědectví, trest za křivou výpověď hrozí každému stejně. Ale samozřejmě, u soudu se hodnotí věrohodnost svědků. A člověk, který náhodou jel kolem, je nezávislý svědek, jehož výpověď má větší váhu než manželky – ta může mít zájem na tom, aby rodina dostala peníze. To je ale jen teorie, neznamená to, že by výpověď manželky byla a priori nevěrohodná. Zpochybňovala by se spíše v případě, že by druhá strana měla vlastní důkazy či svědky, že se událost odehrála jinak.

* Mám přivolat k nehodě policii?

Je to lepší, jejich protokol je důvěryhodnější, pojišťovny jej většinou nezpochybňují. Ovšem pozor – může se stát, že policisté podle měření brzdné dráhy zjistí, že jste jel moc rychle, a mohou vám uložit pokutu. Když ji nebudete chtít zaplatit na místě, postoupí věc do správního řízení na místní úřad. A pokud by vám tam prokázali vinu, můžete sice dál žádat o náhradu škody u majitele cesty, ale vaše šance jsou o dost nižší, vlastně téměř nulové. Jestli jste si jisti, že jste dodržovali pravidla, a přesto došli újmy, protože jste díru opravdu nemohli vidět, je lepší policisty přivolat. Dobré je trvat na tom, aby zapsali do protokolu rovnou i svědky, které máte. Ale i když policie přijede, doporučuji udělat aspoň pár vlastních fotek auta – setkal jsem se s tím, že se jim fotky nedopatřením zničily. Navíc, pokud řídíte služební auto, je přivolání policie v mnoha případech povinností požadovanou zaměstnavatelem.

* Jak se případ může dostat od pojišťovny k soudu?

Pojišťovna může platbu odmítnout. Občas na ně lidé zkoušejí podfuky, takže jsou podezřívavé, a pak raději dají případ k soudu, který důkazy prověří. Takže i spousta lidí, kteří žádají oprávněně, může skončit u soudu, když se pojišťovně něco nezdá. A naopak – když vy nejste spokojeni s postupem pojišťovny, můžete se také obrátit na soud. Nemůžete ovšem žalovat pojišťovnu, ale jen majitele silnice. Pozor – to není ani Ředitelství silnic a dálnic, ale přímo stát, a ne Správa a údržba silnic, ale kraj. U místních komunikací je to město, obec. Pojišťovna je takzvaný vedlejší účastník.

* Co když pojišťovna řekne ano, ale dá mi málo?

Právě u zničených pneumatik je to typické. Když zničíte pneumatiku, kupujete novou, případně celé kolo, i když jste roztrhli čtyři roky starou na konci životnosti. Pojišťovna vám tak pravděpodobně dá jen poměrnou cenu zničeného kola, takže místo pěti tisíc korun třeba jen tři a půl tisíce. Spory o to, jestli je výše náhrady adekvátní, jsou mnohem častější, než že pojišťovna nedá vůbec nic.

* A když mi pojišťovna dá málo, musím žalovat opět majitele cesty?

Ano, a proto není jednoduché jít k soudu bez znalostí nebo bez vlastního advokáta – i když to je dražší. Navíc, když dnes platí, že soudu musíte všechno říct a navrhnout všechny důkazy už před prvním jednáním. Nesmíte vůbec na nic zapomenout.

***
Co dělat, když si poškodíte auto
* Postupujte stejně jako při každé nehodě – zastavte na bezpečném místě, zapněte varovné blikačky, oblékněte reflexní vestu a za auto umístěte výstražný trojúhelník.
* Zajistěte co nejvíce důkazů – vyfoťte (alespoň mobilem) místo nehody a okolí, vezměte si kontakty na svědky.
* Volejte policii, abyste měli oficiální záznam o nehodě a fotografie z místa.
* Zkuste žádat náhradu škodu na majiteli komunikace, kde se nehoda stala.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.